En popüler un alternatiflerinden biri olan badem unu tariflere zenginlik katar. Buğday unu yerine bire bir ölçüde kullanılabilen badem unu, aroması ve kıvamıyla da her tarife uyar. Birçok faydaya sahip ve bir o kadar da lezzetli olan fındık da gerek kendi başına gerekse tariflerde oldukça lezzetli bir üründür.
Bu tarifimizde Bademli Brioche Çöreği yapacağız. Kremasında badem ununu, lezzeti artırması için de fındık ununu kullanacağız. Malzeme listesi çok gibi görünmesi gözünüzü korkutmasın. Hamur, dolgu ve süslemek için gerekli malzemelerdir. Yapımı kolay olan çöreği siz ve sevdikleriniz çok beğeneceksiniz.
MALZEMELER
Hamur için;
Süt 200 gr
Yaş maya 15 gr
Un 400 gr
Şeker 70 gr
Yumurta 1 adet
Tereyağı 40 gr
Vanilya 1 paket
Tuz bir tutam
Krema (dolgu) için;
Badem unu 50 gr
Fındık unu 50 gr
Tereyağı 110 gr
Şeker 110 gr
Yumurta 1 adet
Süslemek için;
Yumurta sarısı 1 adet
Süt 1 yemek kaşığı
Badem yaprağı
Şeker pudrası
YAPILIŞI
Ilık sütün içine maya, 1 yemek kaşığı un, 1 yemek kaşığı şeker ekleyelim. Her şeyi karıştırdıktan sonra üzerini bir bezle örtelim. Ilık bir yerde 10-15 dakika bekletelim.
Mayamız aktif hale geldikten sonra yumurtayı, kalan şekeri, unu, vanilyayı ve yumurtayı ekleyelim. Hepsini iyice karıştırdıktan sonra hamurumuzu yoğurmaya başlayalım.
Sonra tereyağı ve tuzu ekleyip hepsini tekrar iyice karıştıralım.
Hamurun bulunduğu kabın üzerine bir bezle kapatıp 1-1,5 saat mayalanması için ılık bir yere bırakalım. Oda ne kadar sıcaksa hamur o kadar hızlı kabarır.
Hamur mayalanırken badem kremasını hazırlayalım. Bunun için badem unu ve fındık unu kullanıyoruz.
Yumuşamış tereyağını, badem ve fındık unu ile karıştıralım. Yumurtayı, şekeri ekleyelim ve tekrar karıştıralım.
Mayalanan hamuru dikdörtgen şeklinde ince açalım. Üzerine kremayı sürelim. Ancak kremayı hamurun 2/3'üne sürelim bir bölümü sade kalacak.
Hamurun kremasız tarafından tutarak kremalı bölümün yarısına kadar katlayalım. Sonra kremalı taraftan ilk kapattığımız hamurun üzerine katlayalım.
Dar bir dikdörtgen şeklini alan hamurumuzu oklavayla hafifçe yayalım.
Hamuru uzunlamasına ince şeritler halinde keselim. Ben bu şekilde keserek 12 şerit elde ettim.
Her şeridi rulo gibi saralım. Sonra hepsini fırın tepsisine dizelim. Kabarması için 30 dakika daha ılık bir yerde bekletelim.
Yumurta sarısını bir tatlı kaşığı süt ile karıştıralım. Çöreğin üzerine sürelim. Badem yapraklarını üstüne serpelim.
Tepsiyi önceden 180 derecede ısıttığımız fırına koyalım. 20-30 dakika fırında pişirelim. Üzerleri kızaracaktır. Piştikten sonra fırından çıkaralım.
Soğuduktan sonra üzerlerine pudra şekeri serpip servis edebilirsiniz.
Afiyet olsun.
MUTFAKTA TASARRUF
Mutfak alışverişi her evin en büyük bir gider kalemini oluşturur. Fazla harcamalar ve plansızlık nedeniyle bu gider kaleminde bütçe aşılabiliyor. Evde yemek yerine dışarıdan söylemenin yaygın olduğu günümüzde bu da fazladan masraf olarak karşımıza çıkıyor. Alışverişin hem israfa dönüşmemesi hem de cebe zarar vermemesi için mutlaka önlem almak gerekiyor.
Rendelediğiniz portakal kabuklarıyla kek, kurabiye gibi unlu ürünlere lezzet verebileceğiniz gibi karınca ve sivrisinekleri uzak tutabilir, küf kokusunu engelleyebilirsiniz.
Kullanılmış kahve çekirdekleriyle karıncaları evden uzak tutabilir, evdeki kötü kokulardan kurtulabilir ve saksıda yetiştirdiğiniz bitkilerinizi canlandırabilirsiniz.
Bulaşık makinesine bulaşıkları durulamadan, sadece artıkları alarak yerleştirin. Makineniz bulaşıkları zaten temizleyecektir, böylelikle su israfını önlemiş olacaksınız.
Sağlık, sevgi ve lezzet ile kalın...