Yaz sıcağında serinlik ve hafif bir lezzet arıyorsanız bu İtalyan tatlısına bayılacaksınız. Yapılışı kolay, pratik, hafif, üstelik de glutensiz. Panna Cotta tatlısının anavatanı İtalya’daki Piyemonte bölgesidir. Pişmiş krema anlamına gelen Panna Cotta, kremsi bir dokuya ve sütlü bir tada sahiptir. Bir miktar tütsülenmiş vanilya ve karamelize şeker tadı da hissedebilirsiniz. Aşırı olmayan tatlılığı, pürüzsüz dokusu ve zarif sunumuyla insanı cezbeder.

Bu lezzeti, 5 malzemeyle 10 dakika gibi kısa sürede hazırlayabilirsiniz. Genelde süt kullanılıyor ancak ben yoğurt ile yapmayı tercih ediyorum. İsteyen süt de kullanabilir.

MALZEMELER

- Jelatin 12 gram (2 paket)

- Vanilya 1 tane (veya vanilya ekstrakt 1 tatlı kaşığı)

- Krema 500 gram (Yağ oranı yüzde 35)

- Beyaz çikolata 200 gram

- Yoğurt 500 gram

- Su (72 gram)

YAPILIŞI

Jelatini soğuk suda bekletin (12 gram jelatin ve 72 gram su)

Vanilya çubuğunu boyuna ikiye bölün. Tohumlarını ayırın. Çubukla birlikte tohumları kremaya ekleyin. Bunları bir tencerede kısık ateşte ısıtın.

Kaynamamasına dikkat edin. Sonra vanilya çubuğunu çıkarın. Sıcak kremaya suda beklettiğiniz jelatini ekleyin.

Çikolatayı da bir kaba koyun. Sıcak kremayı çikolatanın bulunduğu kaba dökün.  İyice karıştırdıktan sonra soğuması için bir kenara bırakın. Yaklaşık 30 dereceye kadar soğuduğunda yoğurt ekleyip blender ile çırpın. Bu çırpma işlemi sırasında baloncuk ya da köpük oluşmamasına dikkat edin.

Panna Cotta karışımımız artık hazır.

Bu karışımı ben kokteyl bardaklara koyarak buzdolabında 4 saat bekletiyorum.

Panno Cotta karışımını koymak için sizler farklı bir kap tercih edebilirsiniz. Farklı şekillerde (kalp, küre, küp vb.) isterseniz silikon kalıplara da doldurup dondurabilirsiniz. Sonra kalıpları servis tabağına ters yüz ederek karışımı çıkarabilirsiniz.

SOSUMUZU HAZIRLIYORUZ

Şimdi sosumuzu hazırlayalım. Farklı bir tat elde etmek için ekşi meyve sosu kullanmanızı tavsiye ederim.

Çilek, ahududu, böğürtlen ve frenk üzümü karışımını blenderde çırptıktan sonra çekirdeklerini ayırmak için süzgeçten geçiriyorum. Biraz da şeker eklediğim bu karışımı ateşte kaynamaya kadar ısıtıyorum. Soğutunca hazır hale gelen sosumuzu panna cotta üzerine ekliyorum.

Çilek ya da farklı meyve ile süsleyerek servis edebiliriz.

Afiyet olsun...

MUTFAKTA TASARRUF

LİMON KABUĞUNU ATMAYIN

Kullandığınız limon ya da portakalın kabuklarını atmayın. Bu kabukları rendeleyin ve buzdolabı poşetine koyun. Daha sonra bunları yapacağınız keklerde ya da içeceklerde kullanabilirsiniz.

YEŞİLLİKLER TAZELİĞİNİ NASIL KORUR?

Yeşil sebzeleri hava aldırmayan bir saklama poşetinin içerisine emiciliği yüksek bir kağıt havlu ile beraber yerleştirin. Hem hava almadıkları için hem de nem kağıt havlu tarafından emileceğinden bir hafta boyunca taptaze durur.

PATATES NASIL SAKLANMALI?

Patatesler yıkamadan, karanlık, serin ve hava alabilen ortamda saklanırsa uzun süre filizlenmeden durabilir. Başka sebze ya da meyvelerle de aynı ortamda saklamayın. Birbirlerine de temas etmemesi için kağıt parçaları kullanabilirsiniz.