Merhaba

Bu köşede bundan sonra sizlerle buluşup birlikte sevdiklerimiz için pastalar, börekler, kurabiyeler yapacağız. Her şeyin fiyatı arttı, bu yüzden elimizden geldiğince tasarruflu hareket etmemiz gerekiyor. Devir artık hesap devri.

Dışarıdan satın almak yerine mutfağımızda yaparak hem tasarruf edeceğiz hem de eşimize, çocuğumuza, sevdiklerimize doğal ve lezzetli şeyler ikram edeceğiz. Elbette böylece hünerlerimizi de göstermiş olacağız. İnanın yaptığınız lezzetleri tadanlardan övgü aldıkça bu işe daha sıkı sarılacaksınız.

İlk tarifimiz zorlu eğitim-öğretim ve sınavlar sonrası artık tatili hak eden çocuklarımızı sevindirecek donat olacak.

Hazırsanız haydi başlayalım lezzetli donat yapmaya…

KLASİK DONAT

Malzemeler

300 ml süt

120 gram şeker

700 gram ekmeklik un

3 yumurta

7 gram tuz

1 gram kabartma tuzu

75 gram yumuşak tereyağı

15 gram yaş maya

YAPILIŞI

Derin bir kapta süt, şeker, maya ve unu karıştırın. Yumurtaları ekleyin ve karıştırmaya devam edin. Kabartma tozu, vanilya ve tuzu ekleyin. Hamur homojen bir kıvama gelinceye kadar yoğurun. Yumuşak tereyağını yavaş yavaş ekleyin, yoğurmaya devam edin. Hamur elastik ve ele yapışır kıvamda olmalı.

Temiz ve derin bir kabı hafifçe yağlayıp hamuru içine yerleştirin. Üzerini de streç filmle kapatıp 1 gece buzdolabında mayalandırın.

ERTESİ GÜN

Hamuru açacağınız tezgahı hafifçe unlayın. Hamuru tezgaha alıp 2 cm kalınlığında merdane ile açın. 8 cm çapında yuvarlak bir kesiciyle donatları kesin.

Kestiğiniz parçaları yağlı kağıdın üzerine alın ve hava almayacak şekilde kapatıp iki katı olana kadar mayalandırın.

Bir tencerede yağı sıcaklığı 170 dereceye gelene kadar kızdırın.

Donatlara dokunmadan altındaki yağlı kağıdı bıçakla kesin. Şekillerinin bozulmaması için kızaran yağa kağıtla birlikte bırakın. Donatlar kızarmaya başladığında kağıdı alın.

Her iki tarafını da 2’şer dakika kızartın. Kızaran donatları alın yağı çekmesi için kağıt havlunun üzerine koyun. Soğuyana kadar beklesin.

Bundan sonrası artık sizin tercihinize göre; isteyen üzerini pudra şekeriyle, isteyen çikolata veya karamel sos ile kaplayabilir.

Afiyet olsun…

AİLE BÜTÇESİNE KATKI

Ben bu işe gönül verdikten sonra defalarca tarifler üzerinde çalıştım. Kurslara katılıp yeni şeyler öğrenerek kendimi geliştirdim. Tariflere kendi yorumumu katarak yeni ve farklı lezzetler ortaya çıkardım. Sonunda mutfağımda ürettiğim lezzetlere yakın çevremden talep geldi. Sonra aile bütçemize de geniş bir katkıda bulunacak pozisyona geldim.  Sizler de evinizde hem doğal ve güzel lezzetler ürütebilir hem de bunları satarak aile bütçenize katkıda bulunabilirsiniz.

MUTFAKTA TASARRUF

Yemek planı ve alışveriş listesi

Mutfakta hem zaman hem de para tasarrufu sağlamak mümkün. Bunun ilk adımı ne pişireceğinizi haftalık olarak liste haline getirmektir. İkinci adım olarak bu yemekleri yapmanız için gerekli malzemelerin listesini yapın. Yakınınızdaki marketlerde bir fiyat araştırmasının ardından listenizdeki ürünleri alın.

Malzemeleri dondurun

Evde yemeklerinizde kullanacağınız ürünleri önceden doğrayıp buzdolabı poşetlerine koyarak buzluğa atın. Hatta poşetlerin üzerine yemek listenize göre hangi gün kullanacağınızı yazdığınız etiketler de yapıştırabilirsiniz.

Sağlık, sevgi ve lezzet ile kalın...