Çocukluğumda çok lezzetli kurabiyeler vardı. Bu kurabiyeye ‘kulaklı, ‘kaz pençesi, ‘deniz kabuğu’, ‘öpücük’ gibi farklı isimler verilse de tarifi birbirine çok benziyor. İçinde ana malzeme olarak hep lor peynir, tereyağı ve un kullanılıyor. Kurabiyenin katlama şekli de hep aynı.

Bu yazımda beni çocukluğuma götüren bu kurabiyeyi sizlerle paylaşmak istedim. Lezzetli, içi yumuşak, dışı da çıtır çıtır olan bu kurabiyeleri hazırlamak çok kolay. Hatta çocuklarla birlikte yaparak keyifli dakikalar geçirebiliriz.  Kalorisi düşük bu kurabiyeyi çocuklar çok sevecek.

MALZEMELER

Un 250 gr

Tereyağı 125 gr

Lor peyniri 250 gr

Kabartma tozu 5 gr

Tuz

Şeker 200-250 gr

Vanilya ve tarçın

YAPILIŞI

Oda sıcaklığında yumuşayan tereyağı ile süzme peyniri derin bir kaba koyun.  Bunları iyice çırpın.

Bu karışımın üzerine kabartma tozu ve unu ekleyin. Lezzetli olması için vanilya da eklenebilir.

Hamuru uzun süre yoğurmayın, aksi takdirde kurabiyeler sertleşir. Hamuru buzdolabına koyun ve 1 saat beklesin.

Hamuru bekleme süresi dolduktan sonra buzdolabından çıkaralım.  Şimdi hamuru açma aşamasına geçiyoruz.

Hamuru yaklaşık 3 mm kalınlıkta oklava ile açtıktan sonra kalıp ya da bardakla daire şeklinde kesin.  Bu parçalar 8-9 cm çapında olsun.

Düz bir tabağa şekeri dökün. Ben tarçın da ekliyorum. İsteyen rendelenmiş portakal veya limon kabuğu ekleyebilir.

Yuvarlak hamur parçalarının bir tarafını şekere bastırın ve ikiye katlayın.

Bu tekrar şekere bastırın ve ikinci kez katlayarak üçgen şekline getirin.

Üçgen şeklinde katladığınız hamurları fırın tepsisine dizin. Önceden 180 derecede ısıtılmış fırına koyun.

Hamurları ortalama 30 dakika, altın sarısı olana kadar pişirin.

Çay partilerinize renk katacak kurabiyeniz hazır.

Afiyet olsun.

MUTFAKTA TASARRUF

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın ‘Aklınla verimli yaşa’ adıyla yayımladığı kitapçıkta işte, evde, yolda enerji verimliği için tasarruf tedbirleri sıralandı. Kitapçığın ‘Bunları biliyor muydunuz?’ bölümünde yer alan çarpıcı verilerden bazıları şunlar:

  • Fırın kapağı her açılışında yüzde 20 ısı kaybı olur.
  • Buzdolabı ısı kaynaklarına yakınsa yüzde 10-20 fazla tüketim olur.
  • Kapağı kapalı pişen yemekte yüzde 60 tasarruf sağlanır.
  • Buzdolabında F ile E sınıfı arasında yüzde 20 tüketim farkı vardır.
  • Az miktarda yemek ısıtmada mikrodalga ile yüzde 50 tasarruf olur.
  • Ocak alevi sadece tencere tabanına ısı verirse yüzde 30 tasarruf edilir.
  • Suyu elektrikli ısıtıcı yerine ocakta ısıtma ile 2.5 kat daha az enerji tüketilir.