Meyvenin bol olduğu içinde bulunduğumuz bu mevsime uygun bir tarifi sizlerle paylaşıyorum. Adı Galette… Eski zamanlarda kurabiye şeklinde yapılırdı. Çok dayanıklı olduğu için askerler veya uzun yolculuğa çıkanlar yanlarına alırdı. Ana malzemesi hep un ve tereyağı olmasına karşın şekli değişerek günümüze gelmiştir.

Çok pratik, kolay bir hamur tarifi. Tatlı da tuzlu da yapılabilir. İnce gevrek hamuruyla tatlı ve ekşi erik dolgusunu buluşturan harika bir hamur işidir. Hazırsanız başlayalım…

MALZEMELER

Hamur için:

-250 gr tereyağı (Küp gibi kesip buzlukta 20 dk bekletin)

 -125 gr buz gibi su

-380 gr un

-1 çay kaşığı tuz

-30 gr şeker

- 1 çay kaşığı sirke

- 1 sarı yumurtası

- File badem ve badem unu (birer avuç)

İçi için:

7-8 erik veya başka meyve (şeftali, vişne, elma olabilir)

- 30 gr şeker pudrası.

(Bu malzemeler ile bir büyük ya da iki küçük galette yapılabilir.)

YAPILIŞI:

Buğday unu, şeker ve bir tutam tuzu geniş bir kabın içine koyup karıştırın.

Küp şeklinde kesip buzlukta beklettiğiniz tereyağını, un karışımına ekleyin. Sonra hızlı şekilde ufalanana kadar öğütün. Tereyağı erimeden bu işlem yapılmalı.

Soğuk suya sirke koyup karıştırın ve bunu hamura ekleyin. Hamuru yoğurup top haline getirin. Bu top halindeki hamuru streç filme sarın ve 3 saat buzdolabında bekletin. Ama en iyi sonucu almak için buzdolabında bir gün durmasını tavsiye ederim.

Hamurun bekleme süresi biterken erikleri hazırlayalım. Çekirdeklerini çıkardığınız erikleri ince ince dilimleyin ve biraz şeker ile karıştırın.

Beklettiğiniz hamuru yağlı kağıdın üzerine açıp inceltin. Çıtır olması için bu işlemi de hızlı yapmak gerekiyor.

Galettenin ortasına biraz badem unu serpin ve üzerine dilimlediğiniz erikleri dizin.

Kenarını içe doğru kapatıp hafifçe bastırın. Kenar kısmının üzerine yumurta sarısını sürün. Üzerine normal ya da esmer şeker serpin.  Ben çok yakıştığı için kenarların üzerini file badem ile de süslüyorum.

Önceden 180-190 derece ısıtılmış fırında 30-40 dakika pişirin.

Pişirme sonrası tercihe göre pudra şekeriyle servis edebilirsiniz.

Afiyet olsun.

MUTFAKTA TASARRUF

Et ve sebze suyunu dondurun

Et yemeklerinden sebzelere kadar haşladığınız her besinin suyunu buz kalıplarında dondurun. Sonra bunları yapacağınız yemeklerde bulyon yerine kullanabilirsiniz. Böylece yemeklerinize lezzet katarken mutfak bütçenize de katkı sağlarsınız.

Toptan alın kazançlı çıkın

Uzun süre dayanan nohut, kuru fasulye, mercimek, bulgur gibi gıda ürünlerini toptan alın. Ayrıca deterjan, sabun, şampuan, tuvalet kağıdı, peçete gibi sık tüketilen ürünler için de bu yöntemi uygulayabilirsiniz. Fiyatlardaki farkı göreceksiniz.

Marketlerde göz hizası

Markette ilk gördüğünüz ürünü almayın. Çünkü pahalı ürünler göz hizasına ve daha görünür yerlere dizilir. Ayrıca indirimli ürünü almadan önce benzerlerinin fiyatına ve gramajına bakın. Markete listeyle giderseniz alışverişte kontrol sizde olur.

Sağlık, sevgi ve lezzet ile kalın...