Mudra Sanskritçe bir kelimedir. Anlamı mühür demektir. Meditasyon esnasında enerji akışını sağlamak, yönlendirmek ve meditasyonumuzun derinleşmesi için kullanılır. Mudra tüm vücutta yapılan sistemli hareketleri kapsasa da günümüzde mudra denildiğinde aklımıza yaygın kullanımı olan elle yapılan hareketler gelmektedir. Hindu ve Budist heykellerde görmeye aşina olduğumuz mudralar meditasyon ve yoga esnasında sıkça kullanılır. Uygulamak çok basittir. Birçok meditasyonda uygulanabilirler ve meditasyon esnasında bize enerji akışı sağlama ve odaklanma konusunda yardımcı olurlar. Ayrıca birçok çakrayı açmak için de mudra destek sağlar. Parmakla yapılan pozlar en yaygın mudralardır. Parmaklarımızın her birinin 5 elementi ve insana dair unsurları temsil ettiği felsefesine dayanır.

Mudralar hakkında bilgi vermeye devam etmeden önce söylemeliyim ki günümüzde hala birçok Mudra hakkında farklı kaynaklarda farklı bilgiler görebilirsiniz. Meditasyonda olduğu gibi bu konuda da tam bir bilgi karmaşası hakim. Bugün yaklaşık 400 farklı Mudra bulunmakta. Ben elimden geldiğince sizleri rahatlatacak, odaklanmanızı sağlayacak ve meditasyon dışında günlük hayatta da deneyip, kullanabileceğiniz mudralardan bahsedeceğim. Yani yine en temel, en işlevsellerden başlıyoruz.

Avuçlarımızda ve parmaklarımızda birçok sinir ucu bulunuyor. Mudraların da nöronlar arası bağlantıyı güçlendirdiği düşünülüyor. (Ayrıca bakınız: akapunktur) Ayrıca Prana(Chi) enerjisinin vücutta akışını sağladığına inanılıyor.

Elementler olarak baktığımızda mudraların ateş, su, eter, hava ve toprağı temsil ettiği düşünülüyor. Ayrıca başparmağın evrenin bilincini, işaret parmağının kişisel bilinci, orta parmağın bilinçle bilinçsizlik arasındaki sınır halini, yüzük parmağın duyguları, küçük parmağın ise altbilinci temsil ettiği kabul ediliyor. Burada bahsettiğimiz farklı kültürlerde ve ekollerde farklı anlamlar buluyor.

Gelelim günlük hayatta ve meditasyonlarda kullanabileceğiniz mudralara;

Varun Mudra: iletişim etkinliğini ve kabiliyetini arttırdığına inanılır.

Serçe ve baş parmak uçları birbirine dokundurup diğer 3 parmağı esneterek yapılır.

Prana Mudra: Bedene enerji verdiği, yorgunluğu geçirdiğine inanılır.

Serçe, yüzük ve baş parmak uçları birleştirilir diğer 2 parmak esnetilerek yapılır.

Apan Mudra: Bedeni dengelediğine inanılır.

Orta, yüzük ve başparmak uçları birbirine dokundurdular diğer 2 parmak esnetilerek yapılır.

Anjali Mudra: Stres ve endişeyi azalttığına, konsantrasyonu arttırdığına ve meditatif hale geçmemize yardımcı olduğuna inanılır.

Parmaklar yukarı bakacak biçimde avuçlar ve parmaklar birleştirilerek yapılır.

Gyan Mudra: Yaratıcılığı arttırdığına, hafızayı güçlendirdiğine inanılır.

İşaret ve baş parmak birleştirilerek yapılır.

Shambhala Mudra: Ruh halini yükselttiği ve zihni olumlu bir yapıya soktuğuna inanılır.

Ellerin biri yumruk yapılır, diğeri ise düz tutulur. Yumruk yapılan el düz olanın avuç içine bastırılır.

Bu hafta benden bu kadar. Umarım meditasyon esnasında veya günlük hayatta küçük bir molaya ihtiyaç duyduğunuz zamanlarda bahsettiğim mudraları deneyip kendinizi gözlemlersiniz.

Yazımı yine çok sevdiğim bir sözle bitirmek istiyorum;

Gerçek mutluluk, gelip geçici ve değişen şeylerin içinde bulunamaz. Mutluluk özünüzden gelir ve ancak onda bulunabilir. Kendi gerçek benliğinizi bulun, diğer her şey onunla gelecektir.

Maharaj