1880'li yıllardan itibaren yemek kitaplarında bu ekmeğin tarifini Amerika'ya Macar göçmenlerin getirdiğinden bahsediliyor. 20. yüzyılın ortalarında bu tatlı, şekerleme dükkanlarında satılıyordu. 1980 yılında Nancy Reagan, kocasının Noel masasında Macar turtası servis etmeye başlamasından sonra çok popüler hale geldi.
MALZEMELER
Süt 340 gr
Yumurta 2 adet
Yaş maya 18 gr
Toz şeker 70 gr
Un 700 gr
Tereyağı 70 gr
Tuz 6 gr
Vanilya 1 paket
Kaplaması için;
Tereyağı 160 gr
Esmer şeker 150 gr
Tarçın 6 gr
YAPILIŞI
Hamuru hazırlamak için un ve tereyağı dışındaki malzemeleri karıştırın. Tüm malzemeleri soğuk kullanmanızı tavsiye ederim. Daha sonra unu ekleyip hamuru yoğurmaya başlayın.
Gluten iyice gelişene kadar hamuru yoğurun. Hamur ellerinize yapışmayı bırakmalıdır. Sonunda biraz soğuk tereyağı küpleri ekleyin ve tamamen birleşene kadar yoğurun.
Hamuru mayalanmaya bırakın. 1,5 saat ılık bir yerde ya da 3-4 saat serin bir yerde bekletebilirsiniz. Bu hamuru bir gece önceden hazırlayıp gece buzdolabında bekletip, sabah bu mis kokulu tatlı çörekleri pişirmeye başlamayı seviyorum.
Mayalandıktan sonra hamurun tamamını yaklaşık 20-30 gramlık parçalara bölün. Bunları top haline getirin. Tereyağını eritip bir kaseye dökün, ayrı bir kapta şekeri ve tarçını karıştırın.
Fırın kalıbını az miktarda tereyağıyla yağlayın. Artık her şey hazır olduğuna göre topları şeker karışımına batırmaya başlayalım. Topu alın ve önce her tarafını tereyağına, ardından şeker ve tarçın karışımına batırın.
Fırın kabının tamamını bu şekilde doldurun. (Benim yaptığım hatayı sakın yapmayın ve fırın kalıbı ağzına kadar doldurun) Aksi takdirde toplarınız pişerken kaçmaya çalışacaktır.
Hamuru yükseltmek için kalıbı toplarla birlikte sıcak bir yerde yaklaşık 30 dakika bekletin. Fırını önceden 180 derecede ısıtın ve sıcak olduğunda maymun ekmeğimizi pişirmeye gönderin. 20 dakika sonra fırının ısısını 170 dereceye düşürüp 20-25 dakika daha pişirin.
Hazır olduktan sonra geniş bir servis tabağı alın, üzerini örtün ve ters çevirin. Kalıbı dikkatlice çıkarın.
Bu tarif için büyük bir kek kalıbı kullanıyorum çünkü hamur oldukça fazla. Esmer şeker yerine beyaz şeker kullanabilirsiniz ancak aroma karamel kadar olmayacaktır.
Afiyet olsun…
ELEKTRİKTE ZAMLI FATURADAN KURTULMANIN YOLLARI
Elektrik faturalarında yeni dönem 1 Şubat itibarıyla dönem başladı. Yeni düzenlemeden belirlenen sınırın üzerinde elektrik tüketenler etkilenecek. Ocak ayında 1047 lira fatura ödeyen konutun faturası 2016 liraya yükselecek. Bu artıştan etkilenmemek için neler yapabileceğimize göz atalım: Kısa süreli de olsa oda terk edildiğinde ışıkları söndürelim. Gün ışığından mümkün olduğunca yararlanıp gerekmedikçe aydınlatma aracı kullanmayalım. Açık renkli duvar, mobilya, perde ve halı ışığı yansıtarak odanın aydınlatma ihtiyacını azaltır. Bina girişinde ve holde düşük güçlü lamba kullanalım. Dış kapı lambalarını halojen lambayla değiştirelim. Dikiş, okuma gibi faaliyetlerde çalışma lambaları tercih edelim. Fotoselli aydınlatmalar, tasarruflu ampuller normal lambadan 5 kat daha az enerji tüketirler ve 10 kat daha uzun ömürlüdürler. Saç kurutma işlemini mümkün olduğu kadar havlu ile yapalım.
Sağlık, sevgi ve lezzet ile kalın...