21 Mart 2021 Pazar gecesi uzak doğu piyasalarının açılmasıyla birlikte yabancı paralar karşısında Türk Lirası çok büyük bir değer kaybına uğradı.

Birkaç ay önce Alman Deutsche Bank Türkiye’ye para getirmek için faizlerin düşük olduğunu ve biraz daha yükselmesini beklediklerini açıklamıştı.

Blackrock adlı yatırım şirketi yaklaşık 5 Trilyon doları işletiyor. Bu firma 14 milyar Dolar ile Dünya piyasasının yüzde 20 sini oluşturuyor. Bu cümleyi bir daha tekrarlamak istiyorum; 14 Milyar Dolar ile Dünya para piyasasının yüzde 20’sini oluşturmak!

Almanya’nın milli gelirinden daha büyük bir parayı işletmek!

Biz yaşadığımız krizle birlikte Merkez Bankası’nın kasasında olan ve eriyen 128 Milyar Dolarımızı ararken özel bir şirket 14 Trilyon Dolar’a hükmediyor.

Sadece bu şirket değil yönettiği fonun büyüklüğü bir milyar Doları aşan onlarca şirket var artık Dünya üzerinde.

Daha önce yazdığım bir yazıda ülkemizin nasıl soyulduğunu anlatmaya çalışmıştım. Son yaşanan olaylar ışığında sanki aynı durumla karşı karşıyayız hissi uyandı bende. Faizler 19 olur; yabancı bir banka ya da yatırım fonu 10.000.000.000 $ (on milyar) Dolar ile ülkemize gelir. Önce piyasalar yönlendirilerek Türk Lirasının değeri düşürülür; 8.40 gibi bir ortalamadan Dolar Türk Lirasına çevrilir. Bu para ülkemiz içinde değerlendirilerek % 20 faiz aldırılır.

Kısaca on milyar Dolar ile gelen birisi % 20 faiz alarak ve eğer sene sonunda kur aynı kalırsa on iki milyar Dolar ile ülkemizi terk eder.

Daha basit bir gerçekle devam edelim. Gece 8,40 kadar çıkan Dolar/TL kuru belki de bu fonlar bu ülkeye on milyar Dolar sokup ve bu dövizi satınca 7.80 düzeyine kadar geriledi. Sabah 8.40’tan satıp akşam 7.80 den almış olsalar bile günlük karları yaklaşık 6.000.000.000 TL (altı milyar lira) ve bunun döviz karşılığıda 770.000.000 $ (yedi yüz yetmiş milyon Dolar)

Bir günlük bir operasyona uğrayınca kaybettiğimiz para miktarıdır bu.

Marmaray projesinin maliyeti 5,5 Milyar Türk Lirası; yani bir günde bizden bir Marmaray yapacak parayı alıp  götürdüler.

Bazı şirketler ve yatırım fonları çok büyük miktarlarda paraya hükmeder oldular. İstedikleri karmaşayı rahatlıkla yaratabilecek konuma geldiler. Bu gün hangi ekonomik sisteme veya ekonomiye 15-20 milyar Dolar sokar veya çıkarırsanız ciddi krize neden olursunuz. Yukarıda söz ettiğimiz Blackrock firmasının yönettiği para ON DÖRT MİLYAR DOLAR.

Artık bu firmalar bütün Dünya için bir tehdittir. Gün gelecek doğup, geliştikleri yerler için de tehdit olacaklar.

Buraya kadar yazmışken hadi bir de distopik öngörüde bulunalım; ‘’ günün birinde devletler ortadan kalkacak ve yerini şirketler alacak.’’

Devasa para güçleriyle ülkelerin tarım arazilerini satın alırlarsa yeni bir feodal dönem mi başlar?

Bu dev şirketler çoktan birçok ülkenin önüne geçti. Çok paraları var. İsterlerse kendilerine özel ordu bile kurabilirler. Hatta yok mu taşeron ordular, Irak’ta, Libya’da görmedik mi? Tanklarıyla, toplarıyla, hava savunma araçlarıyla, helikopterleriyle savaşa dahil olmadılar mı?

Artık halklar paralı askerlerle savaşıyor.

Ülkeler bir araya gelerek küresel anlamda etkili olabilecek tröst karşıtı yasaları bir an önce çıkarmalı.

Yoksa paralı askerleri, şirketlerin ordularını ülkemiz de dahil her yerde görmeye başlayacağız.