Sevgili yolcu;

Yaşamda yeri geliyor güçlü, yeri geliyor çaresiz olabiliyoruz. Kocaman iddialı sözler kendimizi iyi hissettiriyor olabilir. İşin içine girip, o kocaman büyük adımlarla yola çıktığımızda, nefesimiz kesilip, henüz yolun çok başında yorulabiliyoruz değil mi? Öyleyse gel bu yolculuğumuzda, küçük adımlarla nasıl uzun yol alabileceğimizi konuşalım seninle.

Kendini geliştirmek, değiştirmek adına bazı hedefler belirledin. Ulaşmak istediğin noktayı biliyorsun. Peki süreç nasıl işleyecek? Hedefine yönelik bir eylem planı oluşturdun mu? Yoksa plansız, programsız, kocaman büyük bir hamle ile hop diye hedefine ulaşmayı mı düşünüyorsun? Keşke öyle bir sihirli değnek olsa değil mi?

Emek olmadan, yemek olmuyor güzel insan. Parçalara bölerek, aşamalı, küçük küçük adımlarla amacına ulaşabilirsin. Bu seni yormaz. Damlaya damlaya göl olur misali aslında. O minik damlalar için kendine zaman tanımanı; istikrar, sabır ve disiplin ile hedefine yönelik adımlarını atmanı istiyorum senden. Sağlıklı yaşamın adına spor yapma alışkanlığın yok diyelim ve bu alışkanlığı kazanmak istiyorsun. Spor yaşamında henüz yokken. Ansızın yoğun kardiyo, ağırlık antrenmanı gibi, üstelik de uzun süreli sporla başlarsan; çabuk yorulursun. Zaten buna bedenin, zihnin direnç gösterir ve sonuç daha en başında pes etmek olur değil mi?

Her birimizin farklı potansiyeli var. Genetik faktörlerden tut; boy, kilo, yaş, vücut kitle indeksi, temsil sistemlerimize varana kadar farklıyız birbirimizden. Kafamıza göre on on beş kilo ağırlık kaldırarak, spor yapmaya başladığımızda beden tepki geliştirecektir. Spor alışkanlığı kazanma yolundaki küçük adımlardan birisi gerekli sağlık kontrolleridir. Bir diğer adım, sağlık kontrolleri dikkate alınarak bir uzman desteğiyle kişiye özel antrenman ve beslenme programı oluşturulmasıdır. İşte burada en önemli husus ‘’Ben bu alışkanlığı nasıl sürdürülebilir hale getireceğim?’’ kısmıdır.

Seni zorlamayacak, kendini telafi edebileceğin bir strateji geliştirmeni öneririm. Amacımız kalıcı değişiklik. Bu tamamen senin stratejin, bir başkasının değil. Çünkü yaşadığın hayat senin, bir başkasının değil. Kendin için kazanımın, hedefin her ne olursa olsun, hangi alanda olursa olsun; küçük sürelerle, küçük adımlarla, kendini bir başkasıyla kıyaslamaksızın istikrar ve prensipli olarak yoluna devam et olur mu? Yolda engeller olabilir. Şunu da unutma, engelleri bir başkası koymuyor. Zihnimiz bazen bizimle oyun oynuyor olabilir. O iç ses bizim engelimiz olabiliyor. İç sesi susturabilmenin en iyi yolu, içgüdüsel yanımıza güvenmek ve kararlı olmaktır diye düşünüyorum. Bazen de iç sesimizle konuşmayı deneyebiliriz: ‘’Haydi gel seninle anlaşalım.’’ Diyerek kendimizle bir orta yol bulabiliriz kendimizce değil mi?

Ertelediğin isteklerin, değiştirmek istediğin alışkanlıkların veya kazanmak istediğin yeni alışkanlıklar var ise gel konuşalım. Bir yol haritası önemli evet. Yola kiminle çıktığın da önemli.

Kişisel görüşlerini farkındalık sağlamak adına yorum kısmına yazabilirsin. Beni dinlediğin için teşekkür ediyorum.

#demetdurukan