Daha önce ‘’Kripto paralar sizi paralar’’ başlığıyla bir yazı yazmış ve o yazıda kripto paraların kolay manipüle edilebileceğini; ayrıca alım satım mecralarının kontrol mekanizmalarının çok zayıf olduğunu söylemiştim.

Manipülasyon: Yönlendirmek; bazı bilgileri ekleyip çıkararak, bazı sonuçları gizleyerek insanların davranış biçimlerini değiştirmektir. Eskiden Galata Köprüsü üzerinde gömlek, çorap, tekstil ürünleri satanlar olurdu. Bu sergilerin etrafında o satıcıların adamları bana üç tane ver, bana beş tane ver diyerek ürünleri kapışır, saf vatandaşlarımız da ‘’kesin bunlar iyi mallar aman bize kalmayacak diyerek’’ deli gibi alış veriş yapardı sergiden. O dört-beş kişi de kalabalık azalınca az önce kapış kapış aldıkları malları tekrar atarlardı sergiye.

Malumdur; ülkemizde yirmili yaşlarının başında bir genç inanılmaz miktar bir parayı alarak kaçtı. Ağız alışkanlığıyla parayı alıp kaçtı diyorum ama aslında yanında para falan götürdüğü yok, yabancı ülkelerdeki hesaplara aktarılmış paraları elektronik ya da sanal cüzdanlarını ceplerine atarak uçağına binip gitti.

Bizler uzun süre inanamadık çalınan paranın miktarına ve her şeyi bırakıp ‘’yok canım o kadar çalmamıştır, çalsa nasıl götürecek’’ türünde cümlelerle karşılaştık.

Güney Afrika Cumhuriyetinde 17 ve 20 yaşındaki iki kardeş kurdukları kripto para alım satım sitesinde işlem yapan insanların yaklaşık 3,6 milyar dolarını çaldılar.

Bu güne kadar yapılan Kripto Para dolandırıcılığının 432 Milyar Dolar’a ulaştığı hesaplanıyor.

Lütfen şunu aklınızdan çıkarmayın; artık öyle büyük şirketler, öyle büyük sermaye grupları var ki her alanda rahatlıkla ‘’yönlendirme’’ yapabilmekteler.

Bazı fonların bu alana yatırım yapması, bazı ülkelerin de kripto para yatırımları olumlu bir hava estirdi.

Elon Musk 1,5 milyar dolarlık Kripto para aldı(bitcoin), Tesla arabalarının Kripto Para ile alınabileceğini açıkladı ve Bitcoin çılgınlığı yaşanmaya başladı. 1 Bitcoin=64.000 $ seviyesine çıktı.

Hemen arkasından gelen Kripto para madencileri kirli enerji tüketiyor bu yüzden Tesla arabaları kripto paralarla satmaktan vazgeçtik açıklaması ve Elon Musk yatırım yaptığı kripto paralardan çıktı yalan haberi 1 Bitcoin=30000 $ seviyelerini gördürdü.

Kısaca bir oyun oynandı, insanlar manipüle edildi ve birileri çok büyük paralar kazandı.

Maalesef bu alanda bu türde yönlendirmeleri takip edip, araştırıp, cezalandıran bir kurum yok. Kısacası bu alana yatırım yapacaksanız kurtlar sofrasında oturduğunuzu unutmayın. Borsalardan para kazananlar aslında  kaybedenlerin parasını alıyor. Kaybeden insanların parası kazanan insanların cebine akıyor. Dünya üzerinde kurulu borsaların hepsi sürekli denetim altındadır. Nasıl işlem yapılacağı katı kurallarla belirlenmiştir.

Kripto para cephesinde ise hiçbir denetim mekanizması yoktur. Bu yüzden 17 yaşındaki çocuk 3,6 milyar dolar parayı alıp kaçabiliyor.

Kazanılmış büyük paralar masalıyla sizi yönlendirmelerine izin vermeyin. Kazanan insanların karşısında kaybeden insanlar olduğunu unutmayın. Yükselecek, uçacak, kaçacak diye ortalığı velveleye verenlere hiç itibar etmeyin.

Unutmayın yönlendirilen piyasalarda eğer yönlendiren siz değilseniz mutlaka kaybeden siz olacaksınız.

Kripto paraların temelini oluşturan Blockchain mantığı merkezci  yönetimleri ortadan kaldırmak. Yerine koyacağı sistemi hazırlamadan bu pek mümkün değildir. Bu şekilde yani hazırlıksız sistemi değiştirmeye kalkmak  büyük acılara neden olabilir.