Lalanga, Osmanlı Dönemi’nden beri sevilerek tüketilen bir lezzet. Eski zamanlarda sadece tatlı olarak yenilen lalanga, zamanla hem tatlı hem tuzlu bir yemek olarak sofralarda yerini aldı. Lalanga, yumurta, süt, un, tuz ve kaşar peynirinden oluşan basit bir hamurun kızartılmasıyla yapılıyor. Bu hamura isteğe göre farklı malzemeler de eklenebiliyor. Lalanga, kızartıldıktan sonra peynir, reçel, bal, çikolata gibi gıdalarla birlikte servis edilebiliyor. Peki lalan nasıl yapılır? Malzemeleri neler, püf noktaları nelerdir? İşte enfes lalanga tarifi...
KARS'IN YÖRESEL LEZZETİ LALANGA TARİFİ
MALZEMELER
- 2 adet yumurta
- 1 su bardağı süt
- 1 çay bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
- 1 su bardağı un
- 1 çay kaşığı tuz
- 2-3 yemek kaşığı sıvı yağ
YAPILIŞI
- Derin bir kaba 2 adet yumurtayı kırın. Üzerine oda sıcaklığındaki 1 su bardağı sütü dökün. İkisini tel çırpıcı ile iyice çırpın. 1 çay kaşığı tuzu da ekleyerek karışım köpük köpük olana kadar güzelce karıştırın. Karışımın üstüne 1 su bardağı un ekleyin ve karıştırmaya devam edin. Bütün un dağılıp karışım pürüzsüz bir kıvam alınca karıştırma işlemine son verebilirsiniz.
- Kaşar peyniri, lalanga denince olmazsa olmaz malzemelerden biri. Hazırlamış olduğunuz yumurta, süt, tuz ve un karışımına rendelenmiş kaşar peynirini ilave edin. Peynir sayesinde lalanganın lezzeti, daha yoğun bir hâl alacak. Eklediğiniz kaşar peyniri hem lalanganın kıvamını değiştirecek hem yemeğe daha hoş bir aroma katacak.
- Sıra son aşama olan kızartmada. Kullanacağınız tavaya 2-3 yemek kaşığı sıvı yağ ekleyin. Yağ kızardığı zaman hazırlamış olduğunuz karışımdan bir yemek kaşığı alarak hamuru tavaya dökün. Tavanın aldığı kadar hamuru aynı anda kızartabilirsiniz. Bu esnada arkalı önlü pişirmeye dikkat edin. Tüm karışım bitene kadar aynı işlemi uygulayın. Hazırladığınız lalangayı sıcak ya da soğuk olarak dilediğiniz şekilde servis edebilirsiniz. Bu tarif, özellikle kahvaltı sofralarınızın ve çay saatlerinizin lezzetine lezzet katacak. İsterseniz peynir, reçel veya sürülebilir çikolata gibi gıdalarla birlikte tüketebilirsiniz. Afiyet olsun!