Avcılar'da iş, siyaset ve sivil toplum kuruluşlarında yaptığı çalışmalarla dikkat çeken Şebnem Gökmen, bir yandan da anne olarak yaşamını sürdürüyor. Birçok kulvarda yürüyen Gökmen'le kadını ve hayatı konuştuk.

Kadın Kadına köşemin bu haftaki konuğu Turkuaz Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı ve Meclis Üyesi Şebnem Gökmen. 1984 yılında yerleştiği Avcılar'ın dünden bugüne gelişimine tanıklık eden Gökmen, toplumsal sorunlara müdahil olmak, çocuklarının yaşadığı ilçede bir kadın ve bir anne olarak söz sahibi olmak için siyasete atılmaya karar vermiş. Gökmen, çocukluğundan beri insanlara yardım için bir vakıf kurmayı hayal ediyor. Bu isteğini şu anda aktif olduğu değişik derneklerle gerçekleştiriyor. Avcılar'da bulunan pek çok dernekte de aktif görev alan ve insanlara dokunmayı, yardım etmeyi çok seven Gökmen ile siyasetten inşaat sektörüne kadar bir çok şeyi konuştuk.

- Siyaset, gayrimenkul ve dernek işlerinizin yanı sıra 2 çocuk annesisiniz. Öncelikle bütün bu işlere nasıl yetiştiğinizi sorarak başlamak istiyorum. Zor olmuyor mu?

"Bu soru bana çok soruluyor. Ben çalışma hayatını sevdiğim için bana tüm bunlar bir iş olarak gelmiyor. Kendimi bildim bileli insanlara faydalı olmayı seviyorum. Çocukluk hayalim olan insanlara yardım edebilmek benim için çok özel. Bir dönem spor ile de yakından ilgilendim. Voleybolda lisanslı sporcuyum, yüzme dalında derecelerim bulunuyor. 2014 yılından bu yana Avcılar Belediyesi'nin AK Parti'den meclis üyeliği yapıyorum."

- İnşaat sektörüne girişiniz nasıl oldu?

"Ticaret hayatıma danışmanlık şirketi kurarak başladım. İstanbul Geri Dönüşümcüleri Derneği'nde çevre danışmanlık hizmeti verdim. Sonrasında SİNPAŞ Sigorta ile yoluma devam ettim. Bir arkadaşımın tavsiyesi ile gayrimenkul, sigorta ve danışmanlık hizmetlerini tek çatı altında Turkuaz Gayrimenkul olarak topladık ve böylece inşaat sektörüne girmiş oldum. Turkuaz kelimesinin siyasi çizgim ve yürüdüğüm yolda önemi büyük olduğu için de bu ismi tercih ettim."

- İnşaat sektörünün şu anki durumunu yorumlar mısınız?

"İnşaat sektöründe döviz kurlarının değişikliği ve bankalardaki kurların yüksek oluşu vatandaşımızı gayrimenkul alımında zorlasa da ticaret her zaman devam ediyor. Satış ve kiralamalar devam ettiği için inşaat sektörü adına negatif bir durum olduğunu söyleyemeyiz."

- Şu anda vatandaşlar neye yatırım yapmalı?

"Arsa alım satımları bu ara çok ön planda. Özellikle Kanal İstanbul güzergâhının açıklanmasıyla birlikte, bölgedeki arazi satışlarında artış var. İstanbul genelinde değerlendirecek olursak da, Silivri'ye doğru bir genişleme olduğunu söyleyebiliriz."

KADIN OLARAK HER KULVARDA YÜRÜMEK ZOR

- Siyasette mi kadın olmak daha zor yoksa inşaat sektöründe mi?

"Kadın olarak her kulvarda yürümek zor ama kadınlarımız azimli ve idealist oldukları için her işin üzerinden hakkıyla gelebiliyorlar. O yüzden kadınlar bulunduğu her yerde zoru başarmayı seviyorlar."

- Hangi derneklerde çalıştınız?

"Sosyal Hizmetler Derneği Başkanlığı'nın yanı sıra 1903 Beşiktaş Spor Kulübü üyesi, Avcılar Esnaf ve Sanatkarları Derneği (AVESDER), Kadın ve Demokrasi Derneği (KADEM) derneklerinde aktif olarak çalışmalar yürütüyorum."

- Aktif olarak yer aldığınız dernekler hakkında da bilgi alabilir miyiz? Neler yapıyorsunuz?

"AVASDER, Avcılar'ın köklü esnafları ile başlattığımız bir oluşum. Burada da amacımız ilçe sınırları içerisindeki esnafların sorunları ile ilgilenmek. Onun dışında, KADEM'de de kadınlarımıza yönelik çalışmalar yürütüyoruz. 1903 Beşiktaş Spor Kulübü'nde de en son genel kurulda bana teklif getirdiler ve sporcu bir anne ve koyu bir Beşiktaşlı olarak kabul ettim. Ayrıca, Avcılar Balkan Türkleri Derneği'nde de görev alıyorum. Burada da göçmen arkadaşlarımız ile bir araya gelip hasbihal ediyoruz. Avcılar'da içerisinde 21 tane derneğin bulunduğu Sivil Toplum Kuruluşları Federasyonu'nda da Sosyal Hizmetler Derneği olarak yer alıyoruz."

DEZAVANTAJLI KİMSE KALMASIN İSTİYORUZ

- Çok ses getiren Sevgi Evleri projesinin içeriği hakkında bilgi alabilir miyiz?

"Sosyal Hizmetler Derneği'nde Avcılar Kaymakamlığı ile ortaklaşa Sevgi Evleri projesini yürütüyoruz. Proje kapsamında, yaşlılar, engelliler, kadınlar ve çocuklara yardım elimizi uzatıyoruz. Kurumlar arasında elçi olmaya çalışıyoruz. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'na bağlı çalışmalar yürütüyoruz. Avcılar'da yakın zamanda Sosyal Hizmetler Müdürlüğü açıldı ve  onlar ile de ortak çalışmalar gerçekleştirmekteyiz. Amacımız, kimsesiz çocukların aile sıcaklığında büyüyebilecekleri bir ortam oluşturmak. Sevginin en saf haline sahip çocuklara bizler de kirlenmemiş bir sevgi vermeyi hedefliyoruz. Yer aldığımız tüm derneklerde, dezavantajlı kimse kalmaması için mücadelemizi sürdürmeye devam edeceğiz."

- Siyasette ilerlemeyi düşünüyor musunuz? 

"Görev verildiği sürece, siyasette aktif bir şekilde rol almak istiyorum."

ÇALIŞAN KADIN SAYISI HIZLA ARTIYOR

- Ülkemizin kanayan yarası kadına yönelik şiddete dair, neler söylemek istersiniz?

"Her şey ailede başlıyor. Evlenmek kadar boşanmak da doğal bir süreç ve bunun sonu şiddet olmamalı. Dilerim şiddet olayları bir daha asla yaşanmaz."

- Kadınların çalışma hayatında daha aktif bir şekilde yer alabilmesi için neler yapılmalı?

"Çalışan kadınların sayısı her geçen gün hızla artıyor ve bu durum beni oldukça mutlu ediyor. Bizler de kadınlarımız için dernek olarak elimizden ne geliyorsa yapmaya hazırız."