Kadın Kadına köşemin bu haftaki konuğu yazar Emine Saraçoğlu. Sıkı bir okuyucu ve yüksek bir gözlem gücüne sahip olan Saraçoğlu, "Kitap okumak benim için ekmek ve su gibi bir ihtiyaç" diyor. Daha ortaokul dönemlerinde tüm klasik kitapları okuyan, devlet memuru olduğu zamanlarda bile yazma tutkusundan hiç vazgeçmeyen bir isim. İşten çıkar çıkmaz ilk işi kitap okumak olan Saraçoğlu yılların birikimi ile kitap yazma kararı almış. Güzellik Suçları, Önce Unutan Kazanır ve Şimdilik Kadın isimli 3 kitabı bulunuyor. Son kitabının ise hazırlık aşamaları tamamlandı. Temmuz ayında kitapseverlerle buluşması planlanıyor. Emine Saraçoğlu ile Sarıyer Edebiyat Günleri'nde söyleştik.

Güzellik Suçları kitabınızın ismi çok dikkat çekici. Neden böyle bir isim tercih ettiniz? Kitabın içeriği hakkında biraz bilgi alabilir miyiz?

"Toplumumuzda güzel olmak suç diye bir ifade var. Güzeli elde edemeyince onu elde edememenin hırsı başlıyor bu kez. Güzellikten kastım ise maddi ya da manevi güzel olan her şey. Sadece fiziksel özellikler olarak düşünülmemesi gerekiyor. Güzele ulaşmak için işlediği suçlara da güzellik suçları diyorum.

Yazma tutkunuz nereden geliyor?

"Çocukluğumdan bu yana sıkı bir okuyucuyum. Çalıştığım zamanlarda eve koşa koşa gelir hemen elime kitabımı alır, okumaya başlardım. Ailem de kitap kültürü olan insanlardı. Onların da bana kitap sevgisi aşılamada katkıları çok büyüktür. Kitap benim için ekmek gibi su gibi bir ihtiyaç. Ben de yılların birikimi ile kitap yazmaya karar verdim. Yazarlık da gerçekten bambaşka bir tutkuymuş ben de bu şekilde öğrenmiş oldum."

İlham kaynağınızın ne olduğunu sorsam...

"Biraz klasik olacak ama ilham kaynağım doğa. Sıkı bir gözlemciyimdir. Bir betona bile baksam onda mutlaka yazacak güzel bir taraf ararım. İnsanları seviyorum. Bu da işime daha sıkı sarılmama neden oluyor."

Önce Unutan Kazanır, Şimdilik Kadın ve Güzellik Suçları isimli 3 kitabınız bulunuyor. Yeni bir kitap projeniz var mı?

"Evet, son kitabımın hazırlık aşamaları tamamlandı. Editoryal kısmı eksik sadece. Onu da Temmuz ayına kadar tamamlayıp kitapseverlerle buluşturmayı planlıyorum."

Son kitabınız hakkında biraz tüyo alsak...

"Son kitabım tamamen kurgusal. İç dünyamla ilgili oldu biraz. Okuyucuların seveceğine de eminim. Şimdilik bu kadar tüyo yeter."

Türk Edebiyatı'nda örnek aldığınız isimler kimler?

"Cumhuriyet Dönemi yazarlarının hepsini severek okudum. Hala dönüp tekrar okuduğumda ayrı bir lezzet alıyorum. Hüseyin Rahmi Gürpınar, Yaşar Kemal, Aziz Nesin bu isimleri de örnek alıyorum

Ülkemizin kanayan yarası kadına şiddet ve taciz olayları ile ilgili bir yazar gözü ile topluma ne mesaj vermek istersiniz?

"Taciz ve tecavüz olayları ile ilgili söylenecek o kadar çok şey var ki.. Artık vicdanlarımız kaldırmıyor. Bu konuda yasalarımızın da caydırıcı olması gerekiyor. Kravat taktı takım elbise giydi diye iyi hal indirimi uygulanmamalı. Bu teşvik edici bir durum oluyor.

Kadına saygıyı da geçtim ben artık insana saygıyı istiyorum. Kadın demek zaten doğa demektir. Kadının olmadığı yerde kıtlık başlıyor. Ben kadına şiddet konusunu kitaplarımda da sıklıkla dile getiriyorum. Artık bu kanayan yaramızın durması gerek."

Kadınların çalışma hayatında daha aktif bir şekilde yer alabilmesi için neler yapılması gerekiyor?

"Her zaman derim eğitim şart. Bir kadının önüne her ne engel çıkarsa olsun bu baba olabilir abi olabilir kadın bunları aşmalı ve mutlaka eğitim almalıdır. Kadınlar, her engeli aşacak güçtedir. Unutulmamalıdır ki kadın eğitilirse tüm aile eğitilir. Bütün umudumuz kadınlardadır."