Sevgili yolcu,

Tam olarak sağlıklı yaşama sahip misin? diye sorsam!

Günlük fiziksel aktivitene 1 ile 5 arası kaç puan verirdin?

Hareketsiz yaşam, günlük alışverişini bile bilgisayar başında sanal marketlerden gerçekleştiren modern toplum için en önemli problemlerin başında yer almaktadır. Giderek daha az mesafeler boyunca yürüyen, ev dışı aktivitelere daha az katılmaya başlayan kitleler, gün içerisinde harcadığı enerji miktarını azaltırken, beslenme sıklığı ve miktarını değiştirmemektedir. Sonuçta fiziksel aktivite yetersizliği vücut üzerindeki olumsuz etkilerinin yanı sıra, vücut ağırlığında artışa neden olur. Obezite modern toplumların karşı karşıya kaldığı önemli bir problemdir.

Fiziksel aktivite Dünya Sağlık Örgütü tarafından, günlük yaşamda iskelet kasları kullanılarak enerji tüketimi ile insan vücudunun gerçekleştirdiği hareketler olarak tanımlanmıştır. Dünya Sağlık Örgütü'nün "fiziksel aktivite raporuna" göre hareketsizlik dünyada ölüm nedenleri arasında 4. sırada yer almaktadır. Her yıl hareketsizlik nedeniyle dünyada ortalama 3.2 milyon kişi hayatını kaybetmektedir. Dünya genelinde erkeklerin %28'i kadınların ise %34'ü fiziksel olarak aktif yaşam tarzı sürmüyor ve hareketsiz kişilerin kolon ve meme kanserine yakalanma riski % 21 ila 25, diyabet riski % 27, kalp hastalığı riski %30 oranında artmaktadır.

Sağlıklı yaşam için fiziksel aktivitenin iki amacı olduğu söylenebilir. Bunlardan ilki oturduğumuz süreyi azaltmak, ikincisi ise ayakta durduğumuz süreyi arttırmak olarak tanımlanabilir. Yani sağlıklı olmak için oturmanın neden olduğu hareketsizliği bozmanız yeterlidir. Kilo kaybetmek için spor yapmak zorunda değilsin; ama sağlıklı yaş almak için fiziksel olarak aktif olmaya özen göstermelisin. Nereden başlayacağını bilmiyorsan spor ve fiziksel olarak aktif olmanın arasındaki farkı öğrenerek başlayabilirsin. Hedonik Motivasyon Teorisi'ne göre en sürdürülebilir olan egzersiz hoşunuza giden, size enerji veren ve duygu durumunuzu iyileştiren egzersizdir.

Egzersiz ve yürüyüş süresi kişiden kişiye göre değişir ve farklı etki gösterir. Kilo vermeyi desteklemek için beslenme düzeninize dikkat etmeniz de gerekir. Bol su içmeniz, kızartılmış besinlerden, abur cuburdan uzak durmanız kilo vermeniz için gereklidir. Şeker ve tuz tüketiminizi de azaltarak kaslarınız ve sağlığınız için doğru bir karar vermiş olursunuz.

Bedenini olduğu hali ile sevmek kabul etmek zorunda değilsin; ancak elinden geleni yaptığına inanıyorsan fazlası için kendini suçlamayı bırakabilirsin. Tüm bunları araştırıp öğrenmeye harcadığın vakti, seni mutlu edecek birçok aktivite ile doldurabilirsin. Mesela bugün kilolarına ilişkin soru veya sorunlarını düşünmek zorunda olmasan ne yapmak istersin?

Her gün sevmediğiniz değil, sevdiğiniz özelliklerinizi tekrar edin. Mesela örnek vereyim "Tekrar dünyaya gelsem sahip olmak isteyeceğim buruna ve gözlere sahibim, kırmızı ve turkuaz renk giydiğimde ve bir de beyaz oje sürünce kendimi daha özgüvenli hissederim." gibi arttırabilirsiniz.

Sevgili Yolcu şimdi senden güzel bir farkındalık çalışması yapmanı istiyorum. Kâğıdı, kalemi eline al, bugüne kadar nelerin sana engel olduğunun listesini yap ve engellerine çözüm önerisi sunmaya çalış. Ne zamandır spor yaparsın? Birinin zoru ile mi başladın yoksa kendi isteğinle mi böyle bir karar aldın? Spor yaptıktan sonra nasıldın? Sporu ne olarak tanımlarsın? Bu çalışmayı kendin için yapmanı istiyorum; dilersen yanıtlarını benimle de paylaşabilirsin, birlikte çözüm yolu bulabiliriz.

Sporun faydaları hakkında şunları da belirtmek istiyorum. Spor mental hastalıklara iyi gelmesi, kondisyonu güçlendirmesi, uzun bir yaşam desteklemesi, bağışıklığı kuvvetlendirmesi, kilo kontrolünü pozitif etkilemesi gibi birçok etkisine ek olarak bir de "yaşlılıkta refleksleri kuvvetlendirmesi üzerindeki etkisi" çok önemlidir. Bunu da özellikle belirtmek istiyorum

Yoksa hala başlamayı sadece düşünüyor musunuz? İstediğiniz kişiye düşünerek değil; çalışarak dönüşebilirsiniz. Unutmayın ki inandığı şeyi yapan insanların enerjisi asla tükenmez. Egzersizi günlük rutinin izin bir parçası haline getirerek, serotonin üretiminizi destekleyin, mutlulukla yaşayın. Sağlıklı yaşam programına beraber başlayıp, birlikte motive olmak istediğin arkadaşlarınla paylaşabilirsin. Beni dinlediğin için teşekkür ediyorum.

Sağlıcakla, huzurla, anda kal.

Sevgilerimle.

#demetlemotivasyon