İstanbul Büyükşehir Belediyesi iştiraki Spor A.Ş tarafından bu yıl 16’ıncısı düzenlenen N kolay İstanbul Yarı maratonunda dünya rekoru kırıldı. Kadınlar kategorisinde birinci olan Kenyalı atlet Ruth Chepngetich,1.04.01'lik derecesiyle dünya rekoru kırdı. Erkeklerde de 59.32'lik derecesiyle Kenyalı Kibiwott Kandie, İstanbul Yarı Maraton rekorunun sahibi oldu.

Avrupa’nın ilkbaharda koşulan tek yarı maratonu olan yarış, Yenikapı Etkinlik Alanı'ndan başladı. Sporcular sahil yolunu takip ederek Galata Köprüsü’ne, sonrasında da köprü sonundaki ışıklardan “U” dönüşü yaparak Fatih’e ilerledi. Haliç Köprüsü’ne gelmeden “U” dönüşü ile ters istikamette devam eden parkur, Yenikapı’da başladığı noktada sona erdi.

Maratona Kenyalı atletler damga vurdu.

Son metreleri heyecan içerisinde geçen İstanbul Yarı Maratonu'nu 64 dakikada bitiren Kenyalı atlet Ruth Chepngetich, bu derecesiyle dünya rekoru kırdı. Daha önce de İstanbul’da şampiyonluklar yaşayan Chepngetich’i,1.04.40’lık derecesiyle Etiyopya’lı Yalamzere Yehuhlaw izledi. Üçüncülüğü ise 1.04.51’le Kenyalı Helen Obiri elde etti.

Erkeklerde dünya yarı maraton rekortmeni olan Kenyalı atlet Kibiwott Kandie, yarışı birinci sırada tamamladı. Kandie, yarışı 59.32’lik dereceyle bitirdi. 59.38’lik dereceyle yarışı tamamlayan Kamworor Geoffrey vatandaşının ardından ikinci oldu. Başka bir Kenya’lı Ronger Kırkorir de 59.45’lik derecesiyle üçüncülüğü elde etti.

Bu 16’ıncısı düzenlenen maratonda bende koştum.

World Athletics tarafından Elite Label kategoride gösterilen yarış tarihi yarımadada gerçekleştirildi. Pandemi önlemleri nedeniyle bu yıl maratonda 4 bin koşucu yer aldı. Avrupa’nın ilkbaharda koşulan tek yarı maratonu olan yarışa bu yıl bende katıldım. 10 K kategorisinde Yenikapı etkinlik alanından Sirkeci’deki Sepetçiler kasrına kadar olan (gidiş-dönüş) parkuru 0:58.06 süre ile tamamladım.

Bu sene N kolay İstanbul Maratonuna ilk defa katıldım. Benim için çok iyi bir deneyim oldu. Bu maratonda profesyonel koşucuların dışında benim gibi amatör koşucular için derece çok önemli değildi. Geçmişte katılanlar kendi derecesini geliştirmek için yarıştılar. Benim gibi ilk defa katılanlarda kendi derecesini görmüş oldular. Dolayısıyla profesyonel olmayan koşucular kendileriyle yarıştılar diyebiliriz.

Yarışa katılmadan önceki idmanlarımda 10 km denemeleri yapmıştım. Koşu bandında ve sahil yolundaki koşu parkurunda yaptığım denemelerde 10 km’yi 70-75 dakika arasında koşarken, İstanbul maratonunu 0:58:06 süre ile bir saatin altında tamamladım. Yani kendi rekorumu maratonda kırdım. Amatör bir koşucu olarak dünya rekorunun kırıldığı uluslararası maratonda koşmanın gururunu yaşıyorum.

Organizasyonda emeği geçen İstanbul Büyükşehir Belediyesi Spor A.Ş Genel Müdürlüğü çalışanlarına teşekkür ediyorum. Pandemi sürecinde yağmurlu bir İstanbul gününde çok başarılı bir organizasyona imza attılar. Maratona katılmadan önce pandemi tedbirleri noktasında açıkçası çekincelerim vardı. Ancak etkinlik alanında sosyal mesafe, maske ve hijyen kurallarına çok dikkat edildiğini gördüm.

Yarış öncesi idman alanında her koşucunun duracağı kırmızı noktalı alanlar sosyal mesafeyi koruyacak şekilde çizilmişti. Maratona başlangıç noktasında 5’erli gruplar halinde çıkışlar gerçekleşti. Etkinlik alanından çıkış noktasının 200’üncü metresine kadar maske mesafe kuralına riayet edildi. 200’üncü metrede yarışmacılar maskelerini parkur kenarında yer alan çöp tenekelerine atarak yarışa devam ettiler. Bitiş noktasına gelen her yarışmacıya anında maske verilerek virüse karşı önlem alınmış oldu.

İBB N - Kolay İstanbul yarı maratonunda kendi rekorumu kırarak önümüzdeki seneye yeni hedef belirledim. 2022 yılında yapılacak maratonda ya 10 km’de kendi süremi geliştireceğim. Ya da 21 K kategorisinde yeni bir maceraya gireceğim. Önümüzdeki senenin heyecanını şimdiden yaşamaya başladım diyebilirim. Önümüzdeki sene spor ile yaşayan tüm İstanbulluların maratona katılmalarını öneriyorum. Spor, müzik, sosyal aktivite anlamında müthiş bir deneyim yaşayacaksınız. Umarım korona virüs belasından önümüzdeki yıl kurtulur, tarihi yarımadayı virüs tedirginliğinden uzak bir şekilde koşma deneyimini yeniden yaşarız.