Başakşehir' bağlı Güvercintepe Mahallesi'nde çok sayıda yüksek gerilim trafosu bulunuyor. Bomba üzerinde oturduklarını belirten mahalleli, her an korku içinde yaşadıklarını söylüyor. Yağışlı ve sisli havalarda meydana gelen patlamalarla gündeme gelen yüksek gerilim hatları, üzerinden geçtiği hane sakinlerinin korkulu anlar yaşamasına neden oluyor.

YA ELEKTRİK ÇARPARSA

Başakşehir'in 50 bin nüfusa sahip Güvercintepe Mahallesi'nden geçen yüksek gerilim hatları da mahallelinin korkulu rüyası haline geldi. Yağmur yağdığı zaman elektrik akımına kapılmaktan daha çok korktuklarını belirten mahalleli, geceleri de sesten dolayı uyuyamadıklarını söylüyor.

TELLER YÜKSEKTİLSİN

Tellerin yükseltilmesini isteyen mahalle sakinleri, henüz bir patlama meydana gelmediğini ve konu ile ilgili yetkililere şikayette bulunduklarını iddia etti. Ayrıca, Güvercintepe Mahallesi'ne geçen yıl imar izni verilmesiyle her gün yeni binalar yükseliyor. Elektrik trafolarına yakın alanlara nasıl imar verildiğini de merak eden mahalleli, yetkililerin bir an önce bu sorunu çözmelerini bekliyor.

KANSER RİSKİ VAR

Elektrik mühendisleri de yüksek gerilim hatları geçen yerlerde yaşayanların kanser riski ile karşı karşıya olduklarını belirtiyor. Yerleşim alanları üzerinden geçen enerji nakil hatlarının yer altına alınması gerektiğini belirten uzmanlar, imar planları düzenlenirken bu alanlara imar verilmemesi gerektiğini söylüyor.

TEHLİKE BÜYÜK

Yüksek gerilim hatlarının yerleşim yerlerinden geçmesi kanunen yasak. Yani, yüksek gerilim tellerinin ve direklerinin yakınına inşaat yapmak hukuken mümkün değil. Ancak, arsa sahipleri ile Türkiye Elektrik Dağıtım A.Ş. arasında bu konudaki pürüzler giderilmediği için, çarpık bir manzara ortaya çıkıyor.
Yüksek gerilim hatları, zaman zaman vatandaşların can kaybına da yol açıyor. Yüksek gerilim hatlarının altında en yaygın yapılaşmanın bulunduğu Esenyurt'ta defalarca ölümlü kazalar yaşanmıştı. Bu ölümlü olaylarla ilgili açılan davaların bazılarında belediye yetkilileri de sorumlu tutulmuş, haklarında suç duyurusunda bulunulmuştu.

Sibel Gülersöyler