İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin Sarıyer Uskumruköy Kavşağı ve bağlantı yollarında başlattığı ağaç kesimleri ve sonrasında vatandaşların ektiği fidanların sökülmesi üzerine tepkiler sürüyor.İBB'nin Uskumruköy Kavşağı ve bağlantı yollarında başlattığı ağaç kesimleri ve Uçkun Geray Hatıra Ormanı'nda çocukların diktiği fidanların sökülmesi başta bölge sakinleri olmak üzere pek çok vatandaşın tepkisini çekmeye devam ediyor. 

AĞAÇLAR İŞARETLENDİ

İBB tarafından Uskumruköy'e 24 metre genişliğinde, 2 kilometre uzunluğunda yol genişletme ve altyapı çalışması yapılması planlanıyor. Proje planlarda, "Zekeriyaköy 1. Cadde - Kilyos Caddesi İmar Yolları Uygulama İnşaatı Geçici Trafik Sirkulasyon Projesi" olarak geçiyor. Çevre sakinleri ise projenin ağaç katliamına yol açacağını ve Uskumruköy'ün yapılaşmasına ilk adım olacağını düşünerek projeye karşı çıkıyor. Vatandaşlar, proje kapsamında pek çok ağacın da işaretlendiğini belirtiyor. 

FİDANLAR SÖKÜLDÜ

Geçtiğimiz haftalarda ise çocukların diktiği fidanların yetkililerce sökülmesi üzerine vatandaşlar bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Ellerinde, "Kesme yaşat ormanı koru" ve "Kuzey düşerse İstanbul düşer" pankartları bulunan vatandaşlar adına basın açıklamasını bölge sakinlerinden Bedriye Kotiloğlu okudu. Kuzey Ormanları'nın binlerce yılda oluşmuş hassas bir ekosisteme sahip olduğunu belirten Kotiloğlu, bölgenin inşaat, maden ve enerji projeleri adı altında mega yıkım projeleriyle yok edildiğinin altını çizdi.  Kotiloğlu, "Köklerinden söktüğünüz, paravanlar çekerek kesimlerini saklamaya çalıştığınız her ağaçla sadece cinayet işlemiyorsunuz aynı zamanda İstanbul'u da can damarlarından koparıyorsunuz, kadim kenti geleceği olmayan bir karanlığa mahkum ediyorsunuz" dedi.

YOL YAPIMI BAHANE 

Kotiloğlu başlayan yol genişletme çalışmalarının kuzeye kurulmak istenen "Yeni İstanbul"un hazırlık çalışmaları olduğunu vurguladı. Ağaç kesimlerinin başladığı yerin kuzeyinden İBB'nin "Dolmabahçe-Levazım-Baltalimanı-Ayazağa tünelleri' projesinin geçtiğini, hızlı tren projesinin de bölgenin kuzeyine gelmesinin söz konusu olduğunu hatırlatan Kotiloğlu, ayrıca 11 Mayıs 2011'de dönemin başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Uskumruköy'den Yalıköy'e kadar uzanacak yeni kent kurulması isteğini dile getirdiğini hatırlattı.

Açıklamanın sonunda Kotiloğlu İBB'ye seslenere, "Projelerinizi derhal durdurun" dedi.

Basın açıklaması ardından eyleme katılanlar yanlarında getirdikleri ve dileklerini yazdıkları çaputları bölgede kesilmek için işaretlenmiş ağaçlara bağladı. 

Sibel GÜLERSÖYLER / ÖZELHABER