Temiz Toplum Derneği Genel Başkan Yardımcısı Yunus Keskin, açıklamalarda bulundu. Türkiye’nin uyuşturucu probleminin büyüdüğünü ifade eden Keskin, “Bugün maalesef bu sorun büyüyor. Saha da gördüğümüzü söylüyorum sorun maalesef büyüyor. Mücadele var ancak sonuçlar itibariyle görüyoruz ki yeterli olmuyor. Emniyet Genel Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı’nın 2018 yılında yayınlanan “Genel Nüfusta Tütün, Alkol ve Madde Kullanımına Yönelik Tutum ve Davranış” başlıklı araştırmasına göre, Türkiye nüfusunun yüzde 3,1’i hayatında en az 1 kere uyuşturucu kullanmış. Bunu nüfusa genellediğimizde 2,5 milyon civarında bir rakamla karşılaşıyoruz” şeklinde konuştu.
 

Gençleri hedef alıyor

Sorunun büyüdüğünü diğer rakamların da gösterdiğini ifade eden Yunus Keskin, “Maddeye ilk başlama yaşı 14 ve daha düşük yaşlar, NARKOLOG araştırması verilerine göre, tüm bağımlıların yaklaşık yüzde 10'u iken, bu oran TÜİK verilerinde yüzde 23 olarak gösteriliyor. Derneğimizin saha çalışmalarında çok düşük yaşlara da şahit olduk. Öte yandan 6 yaşa kadar haberlere yansıyan örneklerde oldu. Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü'nün 2020 yılına ait rakamlarına göre, yatarak tedavi görenlerin yüzde 11,5'u 15 yaş altı, yüzde 37,4'ü ise 15-19 yaş arasında yer alıyor. Ortalama olarak bakıldığında ise, bu yaş 21 oluyor. Yatarak tedavi gören yaklaşık 4'te 1'i İstanbul'da ikamet ediyor. Toplam tedavi rakamı 12 bin ve bir önceki yıla göre yaklaşık yüzde 7'lik bir artış gözleniyor. 2019 yılında 270 bin kişi ayaktan tedavi görmüş. Bu rakam 2017-2019 arasında 60 bine yakın kişi artmış” diye konuştu.
 

Arzı önlemek yetmiyor

Türkiye’de uyuşturucu ile mücadelenin genel olarak arzı engelleme noktasında yapıldığını söyleyen Genel Başkan Yardımcısı Keskin, “Uyuşturucu ile mücadelede arzı engellemek önemli ancak yeterli değil. Bu konuda İçişleri Bakanlığı kadar, Yeşilay kadar, Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın da, Sağlık Bakanlığı’nın da, Milli Eğitim Bakanlığı’nın da, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın da, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın da, yerel yönetimlerin de bu mücadeleye ortak olması gerekiyor” dedi.

Hep birlikte mücadele edilmeli

Uyuşturucu ile mücadelede sadece devletin adım atmasının yeterli olmayacağını ifade eden keskin, “bu konuda aileler de, öğretmenler de, medya da, STK’lar da kısacası herkes elini taşın altına koymalı. Çünkü herkesin görev ve sorumlulukları farklı. Hep birlikte mücadele etmeyince başarılı olamadığımızı görüyoruz. Dün senaryolara konu olan olaylar bugün sokaklarımızda. Ayrıca uyuşturucu sadece kullanana değil etrafına da zarar veriyor. Başka suçları da tetikliyor. Bu zehir toplumsal bir tehdit içeriyor” ifadelerini kullandı.
Açıklamalarının sonunda gençlere de seslenen Keskin: “Gençler! Uyuşturucu da, size uyuşturucu veren de sizin dostunuz olamaz! Çevre ve akran baskısına boyun eğmeyin. Size bunlar teklif edildiğinde özgüvenle hayır deyip, durumu ailenize ya da öğretmeninize bildirin!” dedi.

Temiz Toplum Derneği’nden uyuşturucu ile mücadelede ailelere 11 öneri

1. Çocuğunuzu uyuşturucudan korumak için ona sarılın. Sevildiğini hissettirin. Ona ilgi gösterin! “Benim çocuğum yapmaz” yanlışına asla düşmeyin!
2. Dikkatli olmayan aileler, çocuklarının bağımlı olduklarını 1,5-2 sene sonra öğreniyor! Çocuğunuzun çevresinde radikal değişiklikler var mı? Gözleri kanlanmış mı? Üzerinde kötü bir koku var mı? Onu sıkmadan kontrol edin.
3. Eğer çocuğunuz bağımlı ise ona kızmayın, onu dışlamayın. Tedavi için onu yüreklendirin. Siz de bu mücadeleden asla vazgeçmeyin!
4. Çocuklarınızı uyuşturucu maddelerden korumak için aile-okul iletişimine azami özen gösterin!
5. Her bağımlılık birbirini tetikliyor. Bağımlı bir beyin, diğer bağımlılıklara daha kolay uyum sağlıyor! Çocuklarınızı her türlü bağımlılıktan koruyun!
6. Kötü rol modeller, kolay para kazanma hırsı, uyuşturucu madde konusunda yeterli bilincin oluşmaması tuzağı büyüten en büyük etkenler. Çocuklarınızı bunlardan koruyun!
7. Herkesin çocuğunu kendi çocuğunuz gibi bilin! Unutmayın bu illet, koronavirüsten bile daha bulaşıcı!
8. Çocuklarınızı kötü alışkanlıklardan korumak için onların hobilerini destekleyin. Sportif faaliyetlere yönlendirin.
9. Uyuşturucu bağımlısı olan bir bireyin artık hasta birisi olduğunu kabul edin. Ona kızmak yerine sorunu çözmek adına ona destek verin.
10. Bağımlılık tedavisi olan çocuğunuzu, eski çevresinden uzaklaştırın. Taşının. Çocuğunuzun sosyal medya hesaplarını kapatın. Telefon numarasını değiştirin!
11. Uyuşturucu ile mücadelenin her safhasında Temiz Toplum Derneği’nin yanınızda olduğunu bilin. Bizimle iletişime geçmekten asla çekinmeyin...