Yalova’nın Altınova ilçesine bağlı Fevziye köyü Tarihi Fevziye Güreşleri’ne ev sahipliği yapıyor. İlk defa 1901 yılında düzenlenip zamanla gelenekselleşen güreşlerin bu yıl 115’incisi gerçekleşecek. Fevziye, Türkiye’de böyle bir etkinliği en uzun süredir devam ettirebilen köy özelliği taşıyor. Yalova’da faaliyet gösteren Türkiye’nin ilk ve tek, dünyanınsa sayılı karbon elyaf üreticilerinden DowAksa’nın sponsorluğundaki müsabakalar yarın 12.00’de başlayacak.

55’i başpehlivan olmak üzere yüzlerce yağlı güreşçinin yer alacağı tarihi güreşlerde ‘Ağa’ unvanını ise geçtiğimiz yıl unvanı Orbay Tuna’dan teslim alan DowAksa İcra Kurulu Başkanı Douglas Parks taşıyor.

YALOVA’NIN 121 YILDIR YAŞAYAN GELENEĞİ

1864’teki Çerkes Sürgünü ile Kafkasya’dan göçenlerin kurduğu, Yalova’nın Altınova ilçesine bağlı Fevziye köyündeki ilk yağlı güreşler 1901’de başladı. Köy düğünlerinde gençler tarafından tutulan güreşler, yıllar içinde gelenek haline geldi. Türkiye’nin pek çok şehrinden pehlivanların katıldığı Tarihi Fevziye Güreşleri’ne, Kovid-19 pandemisi nedeniyle 2020’de bir yıl ara verilmişti.