Suriye’den gelen çocuklar ve ailelerinin yaşadıkları travmaları atlatabilmek ve olumsuz etkilerini azaltabilmek amacıyla Şişli Kaymakamlığı tarafından Birleşen Eller projesi hayata geçirildi.  Suriye’den ülkemize göç eden mültecilerin eğitim, iş ve sosyal hayata entegrasyonunu sağlamak amacıyla gerçekleştirilen projelere bir yenisi daha eklendi. Şişli Kaymakamlığı tarafından hayata geçirilen Birleşen Eller projesi ile Şişli’de ikamet eden okul çağında 50’yi aşkın çocuğa Türkçe öğretiliyor. Çocukların Türkiye’deki eğitim sistemine daha kolay bir şekilde adapte olabilmesi için gerçekleştirilen projede aynı zamanda kültürel ve sportif etkinlikler de yapılıyor. Proje ortakları arasında Şişli Kaymakamlığı, Şişli İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, Şişli Mesleki Eğitim Merkezi Müdürlüğü, Şişli Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü, İŞKUR Şişli Hizmet Merkezi Müdürlüğü ve Şişli Toplum Sağlığı Merkezi bulunuyor.

SURİYELİ ÖĞRETMEN 

Rehber ve sınıf öğretmenlerinin eşliğinde yaşları 7-14 arasında değişen Suriyeli öğrencilere verilen eğitim diğer ilçelere de örnek olacak gözüküyor. Eğitimler Şişli’de bulunan Faik Soylu İlköğretim Okulu’nda gerçekleştiriliyor. Okulda yaz dönemi için 8’i Suriyeli 4’ü Türk olmak üzere toplam 12 öğretmen görev yapıyor.

SUÇTAN UZAKLAŞIYORLAR

Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan okul müdürü Mustafa Özdemir, Suriyelilerin suç oranı yüksek bölgelere yerleştiklerini belirterek, “Biz burada sadece Türkçe öğretmiyoruz. Aynı zamanda bu çocukların hem savaş psikolojilerini atlatabilmeleri hem de suç ortamlarından uzaklaşabilmeleri için de çalışmalar yürütüyoruz. Çocukların okul dönemi sıkıntı çekmemeleri adına onlara kültürümüzü de tanıtıyoruz. Ailelerine yönelik dil eğitimi de vermeyi hedefliyoruz. En büyük problemleri olan iletişim problemini de bu şekilde çözmeyi planlıyoruz” şeklinde konuştu.

SAVAŞ ÇOCUKLARIN BİLİNÇALTINA İŞLEMİŞ 

Projenin kurucularından Fatih Okumuş, bu merkezin Suriyeliler ile dirsek temasında bulunulan bir alan olduğunu belirterek, “Bu merkezde onların sorunlarını çözmek için varız. Savaş çocukların bilinçaltlarına işlemiş. Yüksek bir ses duydukları zaman korkuyorlar, saldırgan davranışlar sergileyebiliyorlar” ifadelerini kullandı.

AİLELERE MESLEK

Birleşen Eller projesi kapsamında İŞKUR işbirliği ile mülteci yetişkinlere ve gençlere yönelik meslek edindirme kursları gerçekleştirileceğini de belirten Okumuş, bu şekilde Suriyeli istihdamını arttırmayı hedeflerini belirtti. Suriyeli çocuklara yönelik, kültür-sanat, zeka oyunları, müzik, resim, geleneksel sanatlar, spor, sağlık eğitimleri, gezi, tiyatro ve sağlık taramaları da yapılacağını aktaran Okumuş, bu etkinliklerin okul dönemlerinde Türk öğrenciler ile birlikte yapılarak kaynaşma sağlanacağını da aktardı. (Sibel Gülersöyler/ Özel haber)