Şişli Kaymakamlığı, çocukları sanal ortamdaki siber zorbalıklardan korumak için Şişli İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ve Nişantaşı Üniversitesi ile birlikte ortak bir projeye imza attı. Okulların tatile girmesiyle birlikte öğrencilerin de internette geçirdiği zaman artmaya başladı. Çeşitli konularda bilgilenmek veya oyun oynamak için internette zaman geçiren çocukları çeşitli tehlikeler bekliyor. Bunların başında ise siber zorbalık geliyor. Pew Research isimli araştırma şirketinin hazırlamış olduğu Çevrimiçi Taciz 2017 raporuna göre, her 10 kişiden 4’ü sanal ortamda tacize uğruyor. Çevrimiçi tacizlerin başında ise yüzde 27 oranında lakap takma, yüzde 22 mahçup etme, küçük duruma düşürme çabaları, yüzde 10 fiziksel tehditler, yüzde 7 oranında sinsice takip-stalklama, yüzde 7 oranında sürekli taciz ve yüzde 9 oranında da taciz tehdidi geliyor.

KONTROLÜ ZOR

Araştırmalara göre, Türkiye’deki anne ve babalar risklerin farkında olsa da çocuklarını koruyabilmek için bir şey yapamadıklarını düşünüyor. Ailelerin yüzde 27’lik kısmı ise çocuklarının çevrimiçi ortamlarda neler yaptığının kontrolünü sağlayamadıklarını itiraf ediyor. Konu ile ilgili sosyal sorumluluk projeleri geliştiren Şişli Kaymakamlığı, çocukları sanal ortamdaki tehlikelerden korumak için ’Siber Zorbalığa Son Ver’isimli bir proje geliştirdi. Projenin ortakları arasında Şişli İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ve Nişantaşı Üniversitesi de bulunuyor.

ONLINE BAŞVURU

Projenin amaçları arasında, siber zorbalık kavramının ve hukuki haklarının farkında olan ve bu haklarının nasıl savunacağını bilen bireyler yetiştirmek geliyor. Projenin ilk etabında siber zorbalık kavramının sosyal ve hukuki önemini tanıtıldığı, mağdurlara yardımcı olacak bilgilerin sunulduğu bir internet sitesi oluşturulacak. Kurulacak internet sitesinde gizlilik esası gözetilmek suretiyle online olarak mağdurların başvuru yapabileceği bir alan oluşturulacak. Projenin ikinci etabında ise siber zorbalık ve genel anlamda siber suçlarla mücadele noktasında farkındalık yaratmak amacıyla konunun uzmanı konukların da katılımıyla ulusal bir sempozyum düzenlenmesi planlanıyor. Siber zorbalığın ne olduğu ve özellikle çocuk ve ergen grupları içerisinde yol açtığı sosyal ve psikolojik sorunlarla alakalı bilgi aktarılmasına yönelik olarak çocukların konuşmacı olduğu bir video hazırlanması da planlanıyor.

SİBER MAZLUM

Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan projenin geliştiricilerinden Fatih Okumuş, siber zorbalığa maruz kalan her 10 kurbandan sadece 1 tanesinin ailelerine bu durumu haberdar ettiklerini belirterek, “Siber zorbalık günümüzdeki çocukların en büyük sıkıntılarının başında geliyor. Gençlerin yüzde 68’i siber zorbalığı gerçek bir problem olarak kabul ediyor. Kızlar sosyal medyada erkeklerden iki kat daha fazla siber zorbalığa maruz kalıyor” dedi. Okumuş, siber zorbalığa maruz kalan çocukların diğerlerine göre 9 kat daha fazla intihara eğilimli olduklarını da belirtti. Siber Mazlum isimli bir çocuk karakteri oluşturarak o karakterin ağzından çocuklar ile iletişime geçeceklerini aktaran Okumuş, “Çocuklar bu karakteri çok sevecek” dedi.

Sibel Gülersöyler