İşitme engelli vatandaşların kamu ve özel sektör hizmetlerinden engelsiz bir şekilde faydalanabilmesi için Şişli Kaymakamlığı tarafından düzenlenen 'Engelsiz Yaşam' projesi start aldı. Sessiz dünyayı anlamak için işaret dili eğitimi sloganı ile yola çıkan projenin ortakları arasında Şişli Kaymakamlığı ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'nün yanı sıra Türkiye İşitme Engelliler Derneği ve Nişantaşı Üniversitesi'de bulunuyor.

32 PERSONELE EĞİTİM

İşitme engelli vatandaşların kamu ve özel sektör hizmetlerinden engelsiz bir biçimde faydalanabilmesi için her işletmede işaret dili bilen bir personelin çalıştırılması fikrinden yola çıkılan projede, Şişli'de çalışan 32 kamu personeline 1. kademe işaret dili eğitimi verildi. 120 saatlik kurs programına katılan personellerden günlük hayatta ve iş yerinde işitme engellilerin ihtiyaç duydukları bazı temel faaliyetleri işaret dili ile anlatabilmeleri hedefleniyor. İlk etapta Şişli'de bulunan kamu ve özel kuruluşlar ağı oluşturulması ve bu kapsamda çalışan personellere daha geniş kapsamlı eğitimler verilmesi planlanıyor. İş yerinde işaret dili bilen personeli çalıştıran işletmenin kapısına hazırlanan afişlerin yapıştırılarak vatandaşların da konu ile ilgili bilgilenmesi sağlanacak. Ayrıca, projeye destek veren katılımcı firma ve kuruluşları isimleri de web sitesinde yer alacak. Böylelikle işitme engelli vatandaşlar, işaret dili bilen personelleri olduğu işletmelere yönelecek. Ayrıca, proje kapsamında görüntülü işaret dili sözlüğü oluşturulması da hedefleniyor.

'MERHABA' DEMEK ZOR

Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Türkiye İşitme Engelliler Derneği Başkanı Ali İsmet Öner, "Türkiye'de 3,5 milyon işitme engelli vatandaş yaşıyor. Bunlardan 235'i İstanbul'da ikamet ediyor. İşitme engelli vatandaşların yaşadıkları en büyük sorunların başında iletişim sorunu geliyor. Karşımızda bizi anlayan insanlar görmek istiyoruz. Bir eczaneye gittiğimizde merhaba demek, bu kadar zor olmamalı. Mağazalara gittiğimizde de aradığımız bedeni soramıyoruz. Gittiğimiz çoğu yerde işaret dili bilen personel bulunmuyor. Bu projenin sorunlarımızı çözeceğine inanıyorum. Projenin sadece İstanbul değil tüm Türkiye'ye yayılmasını istiyorum" ifadelerini kullandı.

GÖRSEL SÖZLÜK

Türkiye İşitme Engelliler Derneği'nde kadın, gençlik ve çocuk meclisleri bulunduğunu da aktaran Öner, işaret dili eğitimin önemine değiniyor.  Öner'ün gönüllü tercümanlığını ise Halise Deler yapıyor. Öner, "İşaret dili ile konuşanları anlayabilmek için yabancı bir ülkede hiçbir dil bilmediğinizi düşünün. Bu şekilde bizleri anlayabilirsiniz" diyor. Öner'in aynı zamanda 27 il gezerek oluşturduğu ve içerisinde toplam 800 bin kelimenin olduğu 'Türk İşaret Dili Dilbilgisi' isimli görsel bir sözlük niteliğinde olan bir eseri de bulunuyor. Son olarak, bir uygulama üzerinde çalıştıklarını belirten Öner, bu uygulama sayesinde işitme engellilerin mobil üzerinden adres girerek ambulans çağırmalarının yapılabileceğini söylüyor.

Şişli Kaymakamlığı'nca yürütülen Engelsiz Yaşam projesi ekibinin başında olan Fatih Okumuş, konu ile ilgili yapmış olduğu açıklamada, "Hedefimiz projeyi önce tüm Şişli'ye sonrasında ise İstanbul'a ve Türkiye'ye yaymak. Bu kapsamda 32 personelimize bu eğitim verildi. Bu eğitimlerin sayısını arttırmayı ve işitme engelli vatandaşlarımızın kendilerini farklı hissetmemeleri için elimizden gelen çabayı göstereceğiz" şekline konuştu.

Sibel Gülersöyler