İstanbul Bölge İdare Mahkemesi, Cihangir Roma Parkı'na inşa edilen sosyal tesisin inşaat ruhsatının ve mimari projesi için yürütmeyi durdurma kararı verdi. Mahalleli, tesis alanının park olarak kalmasını istiyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin, semt sakinlerinin yoğun itirazlarına rağmen sürdürdüğü proje, mahkeme kararıyla birlikte hukuksuz hale geldi. İstanbul Bölge İdare Mahkemesi Cihangir Roma Parkı bitişiğinde inşa edilen sosyal tesisin inşaat ruhsatının ve mimari projesinin hukuka aykırı olduğu ve inşaatın devamı halinde telafisi güç zararlara yol açacağı gerekçesiyle yürütmesinin durdurulmasına karar verdi.

İNŞAAT HIZLA SÜRDÜ

Kararda, İstanbul 10'uncu İdare Mahkemesi'nin sosyal tesis inşaatını da kapsayan alanda  Beyoğlu Koruma Amaçlı İmar Planları'nın iptali yönünde verdiği karara atıf yapıldı. Mahalle sakinleri 2017 yılı Şubat ayında sosyal tesis inşaatına karşı, kamu yararı bulunmadığı gerekçesiyle yürütmenin durdurulması istemli ruhsat, proje ve plan iptal davası açmıştı. Dava sonucunu beklemeyen İBB, inşaatı hızla sürdürdü. Başvuruyu inceleyen İstanbul 7. İdare Mahkemesi, yürütmenin durdurulması talebini reddetti. Bunun üzerine semt sakinleri, bir üst mahkemeye başvurarak İstanbul 7. İdare Mahkemesi'nin kararına itiraz etti. İstanbul Bölge İdare Mahkemesi bu itirazı kabul etti ve sosyal tesisin yapı ruhsatı ve mimari projesi hakkında yürütmeyi durdurma kararı verdi.

TESİS MÜHÜRLENMELİ

Kararla birlikte, sosyal tesisin dayanağı olan yapı ruhsatı ve çevresini de kapsayıp, Roma Parkı'nın bir bölümünü işgal eden proje hukuki dayanaktan yoksun kaldı. Davayı açan semt sakinleri, mahkeme kararına uyulmasını ve sosyal tesisin mühürlenmesini ve işletme ruhsatı verilmesinin önlenmesini istedi. Dava açan vatandaşlar adına yapılan açıklamada şu görüşlere yer verildi: 

HUKUKA AYKIRI İNŞAAT

"İstanbul Bölge İdare Mahkemesi, Roma Parkı bitişiğinde semt sakinlerinin itirazı ve devam eden hukuki sürece rağmen inşaatı tamamlanan İBB'ye ait sosyal tesisin inşaat ruhsatının ve mimari projesinin yürütmesini durdurdu.. Bu karar, geç de olsa haklılığımızı gösteriyor. Roma Parkı'nda bulunan İBB sosyal tesisi hukuka aykırı bir şekilde inşa edilmiştir. Yapı ruhsatının hukuka aykırı olduğu Mahkeme kararı ile tespit edilen bir tesise işletme ruhsatı verilmesi düşünülemez. Bu nedenle verilen karar ışığında tesisin mühürlenmesini ve faaliyetinin durdurulmasını, tesis alanının park olarak düzenlenmesini, tesisin çevresinde çitlerle kapatılan alanın tekrar halkın kullanımına açılmasını, parkın bakımının yapılmasını ve bu şekilde Mahkeme kararının gereklerinin yerine getirilmesini talep ediyoruz."

KENTSEL SİT ALANI 

Açıklamanın devamında, "Tarihi Roma Bahçesi semtimizin denize açılan penceresidir. Hem bir seyir terası, hem düzenlenmesi ve işlevsel olarak kullanılmasının sağlanması gereken arkeolojik park alanıdır. İstanbul'da beklenen olası bir depremde kullanılabilecek bir toplanma alanı niteliğindedir. Kentsel sit alanı olan bölgenin ihtiyacı olan sosyal tesis değil, açık ve yeşil alanlardır. Parklar, yeşil alanlar hepimizindir, parklardaki kullanım alanlarımız işgal edilemez. Semtimize, İstanbulumuz'a, ülkemize ve yeşil alanlarımıza sahip çıkmaya devam edeceğiz" ifadelerine yer verildi.

Sibel GÜLERSÖYLER / ÖZELHABER