Ali Muhiddin Hacı Bekir Şekercisi, asırlardır lezzet dağıtmaya devam ediyor. Türk Lokumu'nun Turkish Delight olarak da tanınmasını sağlayan firmanın başarısının ardında ise sevgi yatıyor. Türkiye'de şekercilik denildiği zaman aklımıza gelen en eski firmalardan biri olan Ali Muhiddin Hacı Bekir'in Eminönü'nde bulunan 240 yıllık dükkanına konuk olduk. İktisat tarihçilerine göre yaşayan şirketlerin en eskisi olarak kabul edilen şirketin hikayesi 1777 yılında Bahçekapı'da başlıyor. Kastamonu'nun Araç ilçesinden İstanbul'a gelerek şekerci dükkanı açan Bekir adlı bir müteşebbisin ticaret öyküsü Osmanlı'dan Türkiye'ye devroluyor. Şimdilerde ise dünyanın tanıdığı, 10 Osmanlı padişahı, 11 Cumhurbaşkanı gören şirketin pek çok ödülü de bulunuyor. Yurtdışında Türk lokumunun 'Turkish Delight' olarak öğrenilmesinin temellerinde de imzası bulunan şirket, asırlardır sevilen lezzetlere imza atıyor. 

ŞEKERCİBAŞI OLDU

Osmanlı Dönemi'nde şekerciliğe dair her konunun öncülüğünü yürüten Hacı Bekir, önce Osmanlı şekerciliğinde geleneksel tatlandırıcı olarak kullanılan bal ve pekmezin yerine kelle şekeri kullanarak yeni bir akım başlatıyor. Klasik un yerine nişastayı kullanarak lezzetine lezzet katan Hacı Bekir, Sultan II. Mahmud döneminde de Şekercibaşı ünvanını alıyor. Hacı Bekir'in dükkanından alışveriş yapan bir İngliz turistin satın aldığı lokumları ülkesinde Turkish Delight şeklinde adlandırmasıyla Avrupa'da Türk lokumlarının tanınmaya başlandığı biliniyor. 1901 yılına gelindiğinde ise Hacı Bekir Ağa'dan bayrağı devralıp yeni bir yüzyıla taşıyan Mehmet Muhittin Efendi hayatını kaybediyor.  Yerine geçen Ali Muhiddin Bey'e de Şekercibaşılık ünvanı veriliyor. Bu süreçte Beyoğlu, Parmakkapı ve Kadıköy mağazalarını da açan Ali Muhiddin Bey, savaş nedeniyle şeker stoklarının bitme krizini de başarıyla atlatıyor. 

Ali Muhiddin Bey'in vefatının ardından işleri dördüncü kuşağı temsil eden ailenin damadı Doğan Şahin devralıyor. 2015 yılında da ailede beşinci kuşağı temsil eden kızları Nazlı İmre ve Emine Hande Celalyan'a işleri devralıyor. Şirketin 6. kuşak temsilcileri ise Hande Hanımın çocukları olan Leyla ve Şahan Celalyan olarak gösteriliyor. 

Lokumculuğun tarihi hakkında bilgiler veren şirketin Genel Müdürü Ersin Özkan, Osmanlı'da lokumun rahat-ul hulküm olarak adlandırıldığını ve bunun Türkçedeki karşılığının boğaz rahatlatan olduğunu söylüyor. 

İSTANBUL'DA 3 ŞUBE

240 yıllık bu lezzetin başarısının sırrını sorduğumuz Özkan, 1777 yılından beri yönetimde olan kişilerin mesleği severek yaptıklarını ve işi hep daha ileriye götürdüklerini belirterek, "Kaliteden asla ödün vermedik" diyor. 

Eski Osmanlı ve İstanbul'un özel ürünlerini yeniden üreterek vatandaşlara nostaljik anlar yaşattıklarını belirten Özkan, farklı lezzetleri bir araya getirerek farklı damak tadı olan müşterilerine de hitap ettiklerini aktardı. Eminönü, Beyoğlu ve Kadıköy'de şubeleri olduklarını belirten Özkan, "Bakırköy ve Eskişehir'de de bayiliklerimiz bulunuyor. Maslak'ta Türk Lezzetleri Müzesi'nde de yer alacağız. Konu ile ilgili çalışmalarımız sürüyor" dedi.

Önümüzdeki süreçte şirketin satış noktalarını aktarmayı planladıklarını belirten Özkan, 12 ülkeye ihracat yaptıklarını da söyledi.

Sibel Gülersöyler