2-6 Mayıs tarihleri arasındaki organizasyona Türkiye’den de Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey başkanlığında üst düzey delege katılımı sağlandı. Kore Uluslararası Orman Birliği, ONF-Uluslararası Fransız Ajansı, Lübnan, Ürdün, Kırgızistan gibi pek çok ülkeden gelen heyetler ile görüşmeler yürüttüklerini aktaran Karacabey, bu yıl 15’incisi yapılan kongrenin ‘Ormanlarla yeşil, sağlıklı ve dirençli bir gelecek inşa etmek’ temasıyla düzenlendiğini belirtti. Türkiye olarak kalabalık bir heyetle katılım sağladıklarını sözlerine ekleyen Karacabey, “15’inci Dünya Ormancılık Kongresi, küresel orman topluluğuna, özellikle sürdürülebilir kalkınma hedeflerine ulaşmak için çabalarken, dünya ormancılığının mevcut durumunu ve geleceğini göz önünde bulundurması için çok önemli bir fırsat sağlayacak” dedi.

‘7 MİLYAR FİDAN DİKMEYİ HEDEFLİYORUZ’

Dünyanın hızlı değişimi ve nüfus artışı ile birlikte ormanlık alanların kaybedildiğini kaydeden Karacabey, şunları söyledi:

“Bununla birlikte, iklim değişikliği tehdidinin ciddi ve acil olduğunu ayrıca giderek büyüdüğünü kabul ediyoruz. Üst düzey politikacılarla ve bu konuda daha fazla sorumluluk alması gereken karar vericilerle birlikte buradayız. Kongrenin, yaşam kalitesini artırmak için ormanların nasıl kullanılacağını tartışmak ve iklim değişikliğine yanıt vermek, biyolojik çeşitliliği korumak, karbon nötrlüğünü sağlamak ve ormanların sınırsız potansiyelini keşfetmek için bir fırsat olmasını umuyoruz. Şu anda Türkiye'de 22,9 milyon hektar orman var ve bu alan ülkemizin üçte birine tekabül ediyor. Ülkemizin orman alanını artırmak için son 20 yılda 6 milyardan fazla fidan diktik ve 2023 yılına kadar toplam 7 milyar fidan dikmeyi hedefliyoruz. Hedefimiz dünyada her insan için bir fidan dikmek.”

‘ULUSLARARASI İŞ BİRLİĞİ KURMAK İSTİYORUZ’

Karacabey, geçen yıl yaşanan yangınlar ile ilgili de “Geçtiğimiz yıl Türkiye’de beklentilerimizin ötesinde ciddi yangınlarla karşı karşıya kaldık. Yangınların olumsuz etkilerini azaltmak için yangın öncesi, sırası ve sonrası için tüm parametrelerimiz ile orman yangınlarına iyi hazırlanmalıyız. Orman yangını yönetimi konusunda uluslararası iş birliği kurmak istiyoruz. Bunun için Antalya'da uluslararası bir ormancılık eğitim merkezimiz var. Bu merkezi, personelimizi ve diğer ülkelerdeki ormancıları eğitmek için kullanılıyoruz” ifadelerini kullandı.(DHA)