Gaziosmanpaşa'da 2013 yılında başlatılan kentsel dönüşümün yankıları sürüyor. 500 bin nüfusa sahip ilçede, toplam 120 bin kişinin yaşadığı alanda planlanan dönüşüm sonrasında, 30 bin konutun yıkılması planlanıyor. İlçedeki kentsel dönüşüm çalışmalarını yürüten Gaziosmanpaşa Belediyesi'nin, afet yasasını devreye sokarak "riskli alan" ilan ettiği yerler arasında mezarlıklar, ibadethaneler ve parklar da var. Toplamda 1173 hektar olan Gaziosmanpaşa'da 6306 sayılı afet yasası kapsamında 40 milyon 300 bin metrekare alanın riskli alan ilan edildiği biliniyor. 

REKLAMLAR TV'LERDE

Vatandaşlar, şu anda oturdukları yerlerin tapulu olanlarının bile reklamlarının televizyonlarda gösterildiğini belirterek, "Bizler burada yaşıyoruz, kendi tapulu malımızı reklamlarda konut projeleri olarak tanıtıyorlar" diyor. İlçede, GOP Plevne, Yeşil İnşaat, Sur Yapı, Avrupa Konutları, İhlas Holding, Soyak İnşaat, Nef İnşaat gibi firmaların satış ofisleri bulunuyor. Hatta Mevlana Mahallesi'nde 20 katlı bir Avrupa Konutları binası bulunurken, yine aynı mahallede GOP Plevne isimli firmanın yaptığı proje de hızla yükseliyor. Vatandaşlar, her güne inşaat gürültüsü ile uyandıklarını söyleyerek, "Çocuklarımız moloz yığınları içerisinde oynuyor, her yerde inşaat atıkları bulunuyor.  Bizler, mahallemizden kopmak istemiyoruz. Mahallemiz riskli alan ilan edildiyse neden 20 katlı binalara izin veriliyor? Bizler, riskli alan kararlarının iptal edilmesini ve acele kamulaştırma kararının iptalini istiyoruz" diyor.

LÜKS FİRMALAR OFİS AÇTI

2013 yılında alınan riskli alan kararından 2015 yılında haberdar olduklarını söyleyen vatandaşlar, o günden sonra  Karayolları, Yıldıztabya, Sarıgöl, Mevlana ve Pazar içi mahalleleri olarak birleşerek Mahalleler Birliği'nin Gaziosmanpaşa ayağını oluşturmuş. Mahalleler Birliği, başta İstanbul olmak üzere, İzmir, Kocaeli, Eskişehir gibi şehirlerinde vatandaşların yaşam alanları için mücadele ediyor. İstanbul'da da Sarıyer, Eyüpsultan, Başakşehir,Beykoz, Üsküdar, Sultangazi, Beyoğlu ve Şişli ilçelerindeki kentsel dönüşüm sorunlarını çözmek için çalışmalar yürüten birlik, Gaziosmanpaşa'da da 5 mahalleden oluşuyor. 

'EVLERİMİZ RİSKLİ DEĞİL'

Konu ile ilgili Mevlana Mahallesi'ni Koruma ve Yaşatma Derneği yetkilileri ve bir grup mahalleli ile buluştuk. Mahalleli, 2015 yılından beri yaşam alanları için çalıştıklarını belirterek, "Mahallemiz 1984 yılından itibaren yapılaşmaya açıldı, henüz çok yeni bir mahalle. Evlerimiz de yeni ve risk oluşturabilecek bir durum ortada yok. Belediye, 2013 yılında burada yaşayan bizlere sormadan mahallemizi risk alanı ilan etti ve sonrasında lüks firmaların satış ofisleri mahallemize dolmaya başladı. Evlerimizden karot örnekleri alınmadan nasıl risk altına alındığını merak ediyoruz. Bizler, burada mahalle kültürünü yaşatan insanlarız. Evlerimizin çoğu en fazla 5 katlı ve site biçimindeler. Çocuklarımız kapının önünde oynuyor bizler de yeşil alanlarımızın içinde komşularımız ile oturuyoruz, huzurumuzun bozulmasını istemiyoruz, artık her sabah inşaat sesleri ile uyanmaya başladık ve yaşam alanlarımız için sonuna kadar mücadele etme kararı aldık" diyor. 

DAVAYI KAZANDIK 'ACELE KAMULAŞTIRMA' YAPTILAR

Mahalle sakinleri kurdukları dernek aracılığıyla 2015 yılında riskli alan kararına karşı açtıkları davayı kazanır kazanmaz, bu sefer "acele kamulaştırma" ile karşılaşmışlar. Gaziosmanpaşa Belediyesi daha sonra 2 kez daha "riskli alan" ilanı yapmış.

Riskli alan mağdurları olarak 2015 yılında dernek kurduklarını ve 2 tane riskli alanın iptali davasını da kazandıklarını belirten mahalle sakinleri, "Biz davaları kazandıktan sonra bu kez de mahallemiz acele kamulaştırma alanı ilan edildi. Davayı kazandığımızın ertesi günü, İçişleri Bakanlığı'na belediye talepte bulunmuş ve acele kamulaştırma kararı almış. Biz onun içinde davalar açtık ve hukuki sürecin takipçisiyiz. Belediye, sonrasında 2 . kez riskli alan kararı almış. Biz kimseden para, pul istemiyoruz. Tek derdimiz, evlerimizin elimizden alınmaması. Her gece uyurken acaba evim elimden alınır mı diye üzülüyoruz, huzur içinde uyuyamıyoruz" dediler.

KORKUYLA UYANIYORUZ

Geçen süreçte bir hukukçu kadar araştırma yaptıklarını belirten mahalleli, her sabah uyandıklarında ilk iş olarak Resmi Gazete'ye bakıyor. Aralarında görevlendirdikleri arkadaşlarından bazıları Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na bakarken, bazıları da belediyenin resmi sitesinden kendileri ile ilgili bir bilgi var mı diye kontrol ediyor. Ayrıca, acele kamulaştırma Resmi Gazete'de yayınlandığı için davayı Ankara'da bulunan Danıştay'a açan mahalleli, her duruşma günü otobüs kiralayarak Ankara'ya gidiyor. 

Mahalleli, evlerinin değerinin şu anda 400-500 bin civarında olduğunu ve kendilerine vaat edilen evlerin fiyatlarının da 1 trilyon civarında olduğunu belirterek, "Belediye aradaki farkı ödememizi istiyor. Bizler bu kadar parayı nasıl ödeyelim?" diyerek, yaşananlara tepki gösteriyor.

SATIŞLAR SÜRÜYOR

Öte yandan Mevlana Mahallesi'nde bulunan GOP Plevne isimli inşaat firması da mahallede satış ofisi açarak, ön satışlara başladığı biliniyor. Firmanın reklamlarında, "TEM üstünde, metronun yanı başında, Maslak ve iş merkezlerine 5, 2. Köprüye 7 dakika, sosyal imkanlar ve  alışveriş merkezleri ile hak ettiğiniz yaşam geldi" deniliyor. Reklamların flaş sözü ise "Diriliş Gaziosmanpaşa'da başlıyor." 72 bin metrekarelik alanda 600 milyon yatırım ile hayata geçirilecek projede, 400 daire ve 66 ticari alan yer alıyor. Mahalleli, projenin olduğu alanın da riskli alan kapsamında olduğunu belirterek, satışların durdurulmasını istiyor.