Çocukluğu mahalle bakkallarında geçenler bilir, her çocuğun hayalidir bakkaldaki her şeyin onun olması. İşte çocukların bu masum hayallerini okuma aşkı ile gerçeğe çeviren bir bakkal Kanber Amca. Kendi okuyamadığı için çocukların okumasını isteyen ve bunu hiçbir ticari amaç gütmeden yapan güzel yürekli bu insanın Üsküdar'daki mütevazi dükkanına misafir olduk. Böyle şey sadece filmlerde olur demeyin Bakkal Kanber amca, dükkanına gelen her çocuğa gelip özetini anlatma şartıyla istediği bir şeyi veriyor. 

CİPS VEYA ÇİKOLATA

Çocukların tercihi ise çoğunlukla cips ya da çikolata oluyor. Dükkanının bir bölümünü kitaplara ayıran Bakkal Kanber amcanın dükkanında neler yok ki. Küçük Kara Balık'tan Kaptan Nemo'ya, Don Kişot'tan Çocuk Kalbi'ne kadar her kitap var. Çocuklar ise kitapları büyük bir heyecanla okuyup gelip özetini anlatıyor. Özetini anlatan çocuk ise bakkaldan istediği bir şeyi alıp yeni kitabıyla bakkaldan geri çıkıyor. Kanber amca, "Çocuklar yeter ki okusun, para dediğin nedir ki?" diyor. 

BAKKALA KİTAP YAĞIYOR

Sosyal medya üzerinden de oldukça ilgi çeken Bakkal Kanber Amca'ya Türkiye'nin çeşitli illerinden koliler dolusu kitaplar gönderen vatandaşlar da bulunuyor. Bakkal Kanber amca da projeyi daha da büyütmek için kitapseverlerden destek bekliyor.

Yaklaşık 1 yıldır bu projeye imza atan Kanber amca, 'Her mahallede bizim gibi bir bakkal olsa, tüm çocuklar okusa' diyor. Projenin fikrinin oğlu Fırat Bozan sayesinde çıktığını belirten Kanber amca, "Oğlum bakkalda durduğu bir gün, bir çocuğa bir kitap vererek bunu oku gel bana anlat, sonra bakkaldan ne istersen alabilirsin" demiş. Bunun üzerine bir anda tüm çocuklar arasında olay yayıldı ve duyan bakkala gelmeye başladı. 

ÇOCUKLAR ÇOK MUTLU 

Zamanla sosyal medyada da duyuldu ve işte bu günlere geldik" diyor. İstanbul'da özel bir üniversitede Oyunculuk bölümü okuyan oğlu Fırat Bozan'a arkadaşlarının, 'Baban senden önce ünlü oldu' diye takıldıklarını da anlatan Kanber amcanın bakkala her çocuk girdiğinde gözlerinin içi gülüyor.

Eskiden mahalle çocukları arasında futbol rekabeti olurken, Üsküdar'daki Mimar Sinan Mahallesi'nde ise tatlı bir kitap okuma rekabeti yaşanıyor. Yukarı mahallenin çocuklarının daha fazla kitap okuduğunu öğrenen çocuklar ise, bakkaldan kitap alarak her köşe başında kitap okumaya başlıyor. Dünyanın hala güzel bir yer olduğuna dair umudumuzu yeşerten Kanber amca, ailelerin gelip ona teşekkür ettiklerini de ekliyor. Çocuklar için yeni bir dünya yaratmak isteyenler Üsküdar Dibekçi Ahmet Sokağı'ndaki Bakkal Kanber amcaya kitapları ulaştırabilir, yolu bulamayanların ise bir çocuğa adres sormaları yeterli.
 

Sibel GÜLERSÖYLER / ÖZEL HABER