Metrobüslerde, trafik ışıklarında ve sokaklarda her an karşımıza çıkan dilenen veya mendil satan çocuklar görenlerin içini acıtıyor. Son yıllarda özellikle Suriye'deki iç savaştan kaçarak ülkemize sığınan mültecilerin de gelmesiyle birlikte sokaklardaki çocukların sayısında büyük patlama yaşandı. Çocukların kimisi aileleri tarafından dilendirilirken kimileri ise çetelerin elinde zorla dilendiriliyor. Geçtiğimiz günlerde Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından yapılan operasyonlarda dilenen çocukların ailelerinden bin TL'ye kiralanarak dilendirildiği ortaya çıkmış ve sorumlular hakkında yasal işlem başlatılmıştı.

'İŞBİRLİĞİ ELZEMDİR'

Konu ile ilgili meclise soru önergesi veren İBB CHP Meclis Üyesi Berke Merter, metrobüslerde dilenen ve mendil satan çocuklar ile ilgili İstanbul Büyükşehir Belediyesinin sorumluluğunu hatırlatarak, "Büyükşehir Belediyemizin işbirliği ve önerileri çerçevesinde başta Valilik olmak üzere diğer devlet kurumları tarafından sorunun çözülmesi veya aza indirgemesi ve işbirliği yapması elzemdir, kaçınılmaz olmuştur" diyerek konunun aciliyetine ve çocukların hayati önemine dikkat çekti. Metrobüs duraklarında ve yollarda Zabıta ve güvenlik korkusu ile koşuşturma ve telaş içinde olan küçük çocukların olası ölümlü ve yaralanmalı kazalara uğramaması dileğinde bulunan Merter, zabıta ve güvenlik teşkilatlarına uyarılar yapılmasını istedi.

SOKAKTAN KURTARALIM

Geçtiğimiz günlerde çocukları dilendiren çetenin çökertildiğini ve ardından Büyükşehir Belediyesi Zabıtalarınca çocukların toplatıldığını televizyondan izlediğini belirten Merter, "Zabıta ekiplerinin suçlulara baskın yapar gibi çocukların üzerine koşması sonucu bir çocuk metrobüsün altında kalmaktan son anda kurtuldu, şükür ki kötü bir şey olmadı ama olabilirdi de, bu ayıbımızı nasıl açıklayacaktık! Çözüm bu şekilde olmamalı. Uzman pedegoglar eşiliğinde bu çocuklara sıcak aile ortamları hazırlanarak, çocuklarımızı bu sokaklardan, bu çetelerin elinden bir an önce kurtarmamız gerekiyor, yoksa geleceğimiz tehdit altındadır" ifadelerini kullandı.

İMAJIMIZ İÇİN KÖTÜ

Dilenen çocukların halkın manevi duygularına olumsuz yönde etki yaptığını aktaran Merter, "Türk milleti olarak duygusal bir milletiz, bu psikolojiyi her gün yaşamak insanlarımızı da mutsuz etmektedir. Ayrıca sokaklarında bu kadar çok çocuğun dilendiği bir ülke imajı; son dönemde sayısı azalsa da ülkemize gelen yabancı turistlerin zihninde hiç iyi bir etki bırakmamaktadır" dedi.

İBB Meclisi CHP Üyeleri Mehmet Berke Merter, Yunus Can, Hasan Tapan, Seyit Ali Aydoğmuş, Önder Polatoğlu, Ercan Ulaş Kaya, Musa Keleş ve Şenol Yolbir imzaları ile Meclis Başkanlığına sunulan önerge, oy birliği ile başkanlık makamına havale edildi.

Sibel GÜLERSÖYLER / ÖZEL HABER