Ara Güler Müzesi'nin açılış sergisi "Islık Çalan Adam" Bomontiada'da yer alan Ara Güler Müzesi'nde ziyaretçileriyle buluşuyor. Sergi, 15 Kasım 2018 tarihine kadar ziyaret edilebilecek.  
Ara Güler Arşiv ve Araştırma Merkezi (AGAVAM) bünyesindeki belgelerden derlenen "Islık Çalan Adam" sergisi, Ara Güler Müzesi ile birlikte, Doğuş Grubu ve Ara Güler'in 2016 yılında yaptığı iş birliği sonucu sanatçının doğum günü olan 16 Ağustos'ta ziyarete açıldı. 
Sergi, 20. yüzyılın ikinci yarısında usta fotoğrafçının İstanbul ve Anadolu coğrafyasına ait bireysel ve toplumsal hafızayı şekillendiren dönemlere ait fotoğraflarına yoğunlaşıyor.

YAVUZ BELGESELİ

Sergide yer alan fotoğraflar İstanbul'un yeni ve eski sokaklarını, yapılarını, insan portrelerini bizlere sunuyor. Sergi'nin Çığlık Bölümü'nde Ara Güler'in zamanında Jamanak gazetesinde yayımlanan ilk röportajlarından Kumkapı Balıkçıları röportajı ve dünyaca ünlü fotoğraflarının yer aldığı Aphrodisias foto röportajı ziyaretçilerini bekliyor. Aynı bölümde kurulan bir ekranda Ara Güler'in yönettiği ilk ve tek film olan, 1975 yılında çekilen Yavuz Zırhlısı'nın hikayesinin anlatıldığı "Kahramanın Sonu" filminin belgeseli ve çekim aşamaları da yer alıyor. 

KİTABI DA YAYIMLANDI

Ara Güler'in lise dönemlerindeki yazarlık, oyunculuk, tiyatro, rejisörlük denemeleri ise hareketli görüntünün peşinde "Küçük Adımlar" bölümünde yer alıyor. Ara Güler'in Anadolu'ya bakışı ve gezileri, Ara Güler'in dünyasını kuran çağdaşları, aile hikayesi basın kartları da müzede yer alanlar arasında. Müzeye özel, serginin adını taşıyan "Islık Çalan Adam" kitabı da yayımlandı. Kitapta serginin içeriği ve Ara Güler'in fotoğrafları yer alıyor. 

GÜLER APARTMANI ASLI MÜZE OLACAK

Ara Güler Arşiv ve Araştırma Merkezi (AGAVAM) Ara Güler'in tüm eserlerini tarıyor, dijitalleştiriyor. Yıpranmış ve onarılması gereken belgeleri elden geçiriyor ve arşivliyor. Kalıcı ve uluslararası düzeyde bir depo ve arşiv alanı oluşturuluyor. Müze görevlisi Bahar Günay müze ve sergi hakkında şunları aktarıyor: 
"Ara Güler'in müze projesi zaten beklenen bir şeydi Türkiye'de ama Ara Güler kişisel olarak bu işe girişse çok fazla zorluk çıkacağı için Doğuş Grubu bu konuda kendisine destek verdi. Ara Güler bütün arşivini Doğuş Grubu'na devretti. Ara Güler ile ilgili bütün projeleri Doğuş Grubu yönetiyor ve sürdürüyor. Asıl sanatçı müzesi açıldığında tüm eserleri ve fotoğraf makineleri, objeleri kendi hayatının geçtiği, çalışma ofisinin bulunduğu Güler Apartmanı'nda olacak."
Bomontiada'da yer alan Ara Güler Müzesi 15 Kasım'da sonlanacak ve burada farklı sanatçıların sergileri açılacak. Ara Güler Müzesi ise Ara Güler'in dört yaşından beri çocukluğunun, gençliğinin geçtiği Beyoğlu'ndaki Güler Apartmanı olacak. Güler Apartmanı sabit bir şekilde sanatçı müzesi olarak kurulacak. Ara Güler, burasıyla ilgili  bir istekte bulunmuş ve kurulacak müze için kendi çalışma katı olan 4. kattaki çalışma ofisi, arşiv alanı ve karanlık oda kısmını en son bıraktığı haliyle tekrar sergilenmesini istemiş. Güler Apartmanı'ndaki müzenin, yaklaşık 1,5 yıl içinde açılması planlanıyor.

Sinan Daşpınar (İAHA)