İstanbul'daki imam hatip liselerinde devamsızlık sınırını aşarak sınıfta kalma tehlikesiyle karşı karşıya olan öğrenci sayısındaki artış, okul müdürleri ile Milli Eğitim yöneticilerini kara kara düşündürüyor. İmam hatip lisesi müdürleri, Milli Eğitim Bakanlığı'nın sınırını artırmasını istiyor.
İsminin açıklanmasını istemeyen bir okul müdürü devamsızlık gün sayısının Türkiye genelindeki imam hatip liseleri arasında en çok İstanbul'daki okullarda olduğunu, vurguladı. 

YENİ BİR TARTIŞMANIN FİTİLİ ATEŞLENDİ

İmam hatiplerde deizm tartışmasına Diyanet İşleri Başkanlığı 'sapık fikir' diyerek nokta koymaya çalıştı, ancak yeni bir tartışmanın fitili de ateşlendi. İddiaya göre en çok devamsızlık  imam hatip liselerinde. Türkiye'nin en muhafazakar illerinden Konya'da düzenlenen "Gençlik ve İnanç Çalıştayı"nda özellikle imam hatip liselerinden okuyan gençlerin "deizm"e kaydığı tartışmalarına Diyanet İşleri Başkanlığı "sapıklık" diyerek nokta koydu! Başkan Ali Erbaş'ın "Bizim milletimizin hiçbir ferdi, böyle sapık, batıl bir anlayışa prim vermez. Milletimize, gençlerimize kimse iftira atmasın" sözleri deizme inanan çevreler tarafından tepki gördü. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın Meclis kürsüsüne Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz'ı çağırıp "tartışmalara girmemesi" konusunda uyarmasının ardından gelen bu açıklamaya bazı ilahiyatçılar da karşı çıktı.

İHL'LER DEVAMSIZLIK LİDERİ

Tartışmanın bu açıklamayla sonlanıp sonlanmayacağı henüz netlik kazanmamışken bir meslek lisesi müdürünün özellikle imam hatiplerle ilgili açıklaması iddiaların başka bir noktaya kaymasına neden olacak gibi görünüyor. İsmini vermek istemeyen müdür, deizm tartışmalarının gerçeği yansıttığını daha da vahiminin ise özellikle imam hatip liselerindeki devamsızlık sorunu olduğunu söyledi. İddiaya göre imam hatip liselerinde okuyan gençler, diğer okullarda öğrenim gören öğrencilere göre daha fazla devamsızlık yapıyor.

15 GÜNE ÇIKARILMALI

Konuyla ilgili il milli eğitim müdürlüğünün çalışması olduğunu da belirten okul müdürü, imam hatiplerdeki devamsızlığın önüne geçmek için formül arıyor. "Akla yakın" ilk formül ise 10 gün olan devamsızlık süresinin hiç olmazsa 15 güne çıkarılması. Bununla ilgili çalışmalara başlandığını aktaran müdürü, "Eskiden devamsızlık süresi 20 gündü. Kredili sisteme geçildikten sonra bu sayı 10 güne indi. Yani bir öğrenci 10 gün mazeretsiz okula gelmediyse dersleri ne kadar iyi olursa olsun devamsızlıktan sınıfta kalıyor. İmam hatiplilerin bu sayıyı daha ilk dönemlerden sınıra getirdiğini fark eden milli eğitim bunun önüne geçmek için de devamsızlık gün sayısını 15 güne çıkarmayı planlıyor" diye konuştu. 

BAŞARI ORANI DÜŞÜK 

Görüştüğümüz imam hatip lisesi müdürleri, devamsızlık nedeniyle sınıfta kalan öğrenci sayısının sürekli olarak arttığını doğruluyor ancak okullarının adının geçmesini istemiyor. Bir başka okul müdürü ise başarı oranının düşüklüğüne dikkat çekerek "İmam hatip liselerinin genel ortalamada ve üniversite sınavlarında başarısız gözükmesinin nedenlerinden biri de devamsızlık nedeniyle sınıfta kalan öğrenci sayısının fazla olması" diyor. Proje okul olarak adlandırılan bir lisenin müdürü, sayı vermeyeceğini ancak Milli Eğitim Bakanlığı yetkililerinin de durumdan haberdar olduğunu, soruna çözüm aradıklarını bildiğini söyledi.

Müdür ayrıca, devamsızlık gün sayısının Türkiye genelindeki imam hatip liseleri arasında en çok İstanbul'daki okullarda olduğunu da vurguladı. Bakalım Milli Eğitim Bakanlığı yetkilileri deizmden sonra devamsızlık gün sayısıyla ilgili okul müdürlerinin iddia ettiği önlemi alacak mı? Alırsa bu durum Ankara'ya ve kamuoyuna nasıl yansıyacak? 
 

 Hicran AYGÜN / ÖZEL HABER