İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve İstanbul Akvaryum'un ortak yatırımıyla Florya sahilinde inşa edilen ve 2011 yılı Haziran ayı sonunda açılan dünyanın en büyük tematik akvaryumu İstanbul Akvaryum, İstanbul'un en yeni cazibe merkezi. 22 bin metrekare büyüklüğe, 7 bin metreküp su kapasitesine, 1.2 kilometrelik gezi parkuruna ve bin metrekarelik büyüklüğüyle rakipleri içerisindeki en büyük yağmur ormanı alanına sahip İstanbul Akvaryum, konsepti ve birbirinden farklı 18 tematik alanıyla eşsiz bir deneyim sunuyor. Akvaryumu detaylı incelemek için yol alırken, İstanbul Akvaryum' un İcra Kurulu üyesi ve Akvaryum Müdürü Dilek Çapanoğlu bize gezimizde eşlik ederken sorularımızı cevaplıyor. Dünyada sayılı projeler arasında bulunan Aqua Florya'ya gelen ziyaretçilerin yüzde 40'ını yabancı turistlerin oluşturduğunu söyleyen Çapanoğlu, proje hakkında şu bilgileri veriyor: "22 bin metrekare büyüklüğe, 7 bin metreküp su kapasitesine, Tükiye'nin ilk kutup penguenlerinin yer aldığı güney kutup temasına ve 1.2 kilometrelik gezi parkuruna ve bin metrekarelik büyüklüğüyle en büyük yağmur ormanı alanına sahip İstanbul Akvaryum'da birbirinden farklı 18 tematik alan bulunuyor. İstanbul Akvaryum, bin 500 türün üzerinde 17 bin kara ve deniz canlısına ev sahipliği yapıyor."

KUTUP PENGUENLERİ

İstanbul Akvaryum, ayrıca Türkiye'nin ilk kutup penguenlerine de ev sahipliği yapıyor. "Canlıların Korunaklı Bölgelerde Yetiştirilmesi" programı kapsamında İstanbul Akvaryum'a gelen Gentoo soğuk iklim penguenleri için doğal yaşam alanları oluşturulmuş... Penguenleri izlerken nasıl beslendiklerini merak ederek soruyorum.

"90 cm'ye ulaşan boyları ile İstanbul Akvaryum'un sen sevimli canlılarından olan Gentoo Penguenleri'ne doğalarına uygun bir beslenme şekli uygulanıyor. Deniz ürünleriyle beslenen penguenler, kalamar ve balıkla besleniyorlar."

Dünya çapında temalandırma anlamında rakiplerinden farklılaşan, içerisinde yer alan 17 tema ve yağmur ormanıyla birçok danışmanın ortak ürünü olan ve Madame Tussauds balmumu heykelleri sergisi, Testere 4 filminin seti, Dubai'deki Emirates Mall'da yer alan kayak alanını (Ski Dubai) yapan dünyaca ünlü "Paragon" firması tarafından uygulanan bir konsepte sahip. 

PASİFİK YOLCULUĞU 

Ziyaretçilerin coğrafi bir rotayı takip ederek Karadeniz ile başlayan ve Pasifik'e kadar uzanan bir yolculuk yapabildiği İstanbul Akvaryum'daki alanların temalandırmasında o alanın kültürel, tarihsel ve mimari özellikleri, buna uygun dekoratif unsurlar, interaktif oyunlar, filmler ve alan hakkında detaylı bilgilerin verildiği görsel grafikler yer alıyor. İstanbul Akvaryum'da alanların ses ve ışıklandırma sistemleri de bu temalandırmaya uygun olarak düzenleniyor. 

Böylece ziyaretçilerine hem irili ufaklı 66 adet su tankı ve içindeki binlerce çeşit canlıyı görme fırsatı sunan, hem de birçok sürprizi bulunduran bu sualtı dünyası oldukça eğlenceli bir deneyim sunuyor. Dünyanın en büyük tematik akvaryumunda sualtında ilginç evlilik teklifleriyle de karşılaşabiliyorsunuz. 

5 FARKLI TÜRDEN 15 KÖPEKBALIĞI 

18 farklı temasıyla ziyaretçilerin hiç sıkılmadan dolaşabildiği İstanbul Akvaryum, yeni nesil teknolojisiyle klasik bir akvaryum deneyiminin ötesine geçiyor. İçerisinde yer alan her birimin yeni bir heyecanı beraberinde getirmesiyle ziyaretçilerine ilginç ve eğlenceli bir deneyim vadeden İstanbul Akvaryum; hacmi, içerisinde barındırdığı bin 500 farklı türden 17 bin kara ve deniz canlı çeşidi ve gezi alanındaki aktiviteleriyle dünyanın en büyük tematik akvaryumu olma özelliğine sahip... 

Dilek Çapanoğlu, Akvaryum'da 5 farklı türde 15 köpekbalığının yaşadığını söylüyor ve devam ediyor: "Bu köpekbalıklarından en oburu, haftada yaklaşık 10 kg besin tüketen Kum Kaplanı Köpekbalığı. Yaklaşık 160 kg'lık cüssesiyle görenleri etkileyen ve her hafta kendi ağırlığının yüzde 10'u kadar beslenen Kum Kaplanı Köpekbalığı, yengeç, ahtopot, ıstakoz gibi deniz ürünlerini yiyor."

Akvaryum, en büyük Yağmur Ormanı alanını da bünyesinde barındırıyor. Kosta Rika'dan getirilen dev canlı bitkilerden yapay şelaler, piranalardan kayman timsahlarına kadar birçok canlıya barınak olan Yağmur Ormanı, Amazon iklimine uygun olarak sis ve yağmur yağdırabiliyormuş.

YAPAY BİR DÜNYA 

İstanbul Akvaryum içerisinde yer alan canlılar, su kalitesi parametrelerinin, habitatın, türlerin birbirine uyumlarının ve özel beslenme şekillerinin göz önünde bulundurulduğu doğal habitatlarına oldukça benzer bir ortamda tutuluyor. Bu koşullar, modern yaşam destek sistemleri, su kalitesi parametrelerinin devamlı olarak izlenmesi, canlıların kendi yaşam ortamlarına benzer yapay bir habitatın sağlanması ve çeşitli ancak dengeli bir beslenme programının uygulanması ile sağlanıyor. İstanbul Akvaryum'da yaklaşık 25 adet akvaristten oluşan bir ekip, hayvanların bakımlarını yapıyor. Uzman İspanyol ve Fransız akvaristlerin yanı sıra Türk uyruklu akvaristler de ekipte yer alıyor.

Haber-Foto: Onat Ay (İAHA)