İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafından verilen 478 ihalenin 61 tanesini 45 gün içerisinde inceleyen İBB ve Başakşehir Belediye Meclis Üyesi Abdülhadi Akmugan, ihalelerle ilgili yolsuzluk suçlamasında bulundu. İBB ve Başakşehir Meclis Üyesi Abdülhadi Akmungan, Başakşehir Belediye Meclis Üyesi Hayrettin Özbakır, CHP Başakşehir İlçe Başkanı Özgür Karabat, denetim raporunun sonuçlarını kamuoyu ile paylaştı. Sayıştay raporlarını da inceleyen ekip, başta metro ihaleleri olmak üzere, tekerlekli sandalye alım ihalesi, kar eritici tuz alım ihalesi, Şehit Erdem Özçelik stadına ses sistemi ihalesi, cami tente yapımı ihalesi, kömür dağıtım hizmet ihalesi, Olimpiyat bölgesi kamulaştırma için avukatlık ihalesi olmak üzere toplam 61 ihalede usulsüzlük tespit etti. İhaleleri alan isimlerin çoğunun hükümete yakın isimler olduğu belirtilen raporda, ihaleye katılan firmalarının da aynı adreste oldukları belirtildi.

SAYIŞTAY 'OLUMSUZ' DİYOR 

2016 yılı Sayıştay raporlarında 55 olumsuz tespit bulduklarını söyleyen Akmugan, "Kurum mülkiyetinde bulunan taşınmazlara ilişkin envanterin oluşturulmaması, muhasebe kayıtlarına alınmaması, 775 sayılı gecekondu kanunu kapsamında elde edilen gelirlerin, izlendiği hesaplardan belediyenin genel hesaplarına para aktarılması, Ataşehir ve Bayrampaşa hallerinde bulunan işyerlerinden alınan teminat mektuplarının muhasebe kayıtlarında yer almaması, Beşiktaş Yıldız Sarayı, Sarıyer Emirgan Korusu ve Beykoz Çubuklu korosunda bulunan köşklerin mevzuata aykırı olarak kiraya verilmesi gibi kalemlerde usulsüzlük tespit ettik" dedi.

Bu konularla ilgili soru önergesi verdiklerini ve konunun takipçisi olacaklarını belirten Akmugan, bu kalemlerin İBB'ye zararının toplam 14 milyar 296 milyon 786 bin lira olduğunu açıkladı. 

Akmugan, 2018 yılı su ve maden suyu alımı ile ilgili ihaleye İstanbul'un en büyük su üreticisi olan Hamidiye A.Ş'nin davet edilmediğini ve ihaleye katılan 3 firmadan kazanan kişinin Hamidiye A.Ş'nin bayisi olan bir firma olduğuna dikkat çekti.

Başakşehir Belediye Meclis Üyesi Hayrettin Özbakır ise, Başakşehir Belediyesi'nin rekabet ortamı oluşturmadan adrese teslim ihale veridiğini iddia etti.

Başakşehir Belediyesi'nde binek oto sayısının 2016 yılında 128 adet, 2017 yılında ise 153 adet olduğunu belirten, Özbakır, belediyenin 400 milyon lira borç yükü bulunmasına rağmen binek oto saltanatının sürdüğünü söyledi. 

Sibel GÜLERSÖYLER / ÖZEL HABER