Birbirinden farklı çeşitlere, renklere ayrılan dikenli çöl çiçekleri kaktüsler, eskilerde sadece radyasyonu emme özelliği için tercih edilirken şimdilerde adeta günümüzün modası haline geldi. Evlerin bahçelerinde, odalarda, iş yerlerinde, ofislerde her masayı süsleyen bu minik ve renkli çöl çiçekleri, en fazla Eminönü Çiçek Pazarı'nda satılıyor. Önceden kasımpatı, aslan ağzı gibi çiçeklerin ve değişik bitki fidelerinin satıldığı tezgahlarda, çeşit çeşit çöl çiçeği yer alıyor. 
Biz de, bu bitkileri daha yakından tanımak için Çiçek Pazarı'na gidip kaktüs satıcısı Nizamettin Aytekin'le sohbet ettik.

BAKIMI ÇOK KOLAY

Aytekin, kaktüslerin neden tercih edildiğini "bakımı kolay bitki" diyerek izah etmeye başlıyor ve şunları söylüyor:

"Kaktüs bakımı kolay bir bitki. Estetik ve görünüş olarak da çok güzel. Kaktüsün çeşit olayı son derece bol. Dikenlileri de var dikensiz olanları da var. Çiçek açanları var, çiçek açmayanları var. Çiçek açanlar da yılda bir kez 1 haftalık çiçek açar. Yaklaşık 10 binin üstünde çeşitten bahsediliyor. İnsanlar içine girdikçe de sonsuz bir dünyayla karşılaşıyorlar.

FAZLA SU İSTEMİYOR

Genellikle ışıklı, aydınlık yerlerde az suyla yaşayan kaktüsleri 10-15 günde bir sulamak yetiyor. Kış aylarında ise 30 günde bir su verilse de zararı yok.

Nizamettin Aytekin, kaktüs familyası içerisinde yer alan 127 cins içinde bulunan yaklaşık 10 bin tür bulunduğunu belirterek şunları anlattı:
"Bu dikenli ve gövdeleri etli bitkiler Amerika'ya özgü bitkiler. Çöl koşullarında gelişen (hatta dünyanın en kurak bölgesi olarak bilinen Atacama Çölünde yaşayabilen), yalnızca bir türü Afrika ve Sri Lanka'da bulunan bir bitki."

SU SEÇİYORLAR

"Yalnız bu çiçekler ne yazık ki her suyu kabul etmiyor. Çiçeklerinizin çürümemesi için klorsuz su tercih etmelisiniz. Suyu ayırt eden bu çiçekleri sulamak da aslında su seçiminin aksine bir o kadar kolay çünkü kaktüsler doyduklarını da bilen çiçekler. Çünkü bir tabağa biraz su koyup minik kaktüslerinizi su üzerine yerleştirdiğinizde, delikli saksıları sayesinde ihtiyacı kadar suyu çekip geri kalanı bırakırlar.

Bu çöl bitkileri aynı zamanda olduğunuz odanın, bulunduğunuz masanın radyasyonunu da bedenine alabilen çiçekler olmasıyla bilinir. Radyasyon saçan elektronik cihazlara karşı sağlımızı da koruyorlar.
Kaktüsün birçok çeşidi, Eminönü'ndeki Çiçek Pazarı'ndaki tezgahlarda günümüz modasına kapılanları bekliyor.

Başak Nur Gökçam (İAHA)