Başakşehir'e bağlı Güvercintepe Mahallesi'nde imarın açılması üzerine adım başı inşaatlar yükselmeye başladı. Oyun alanları daralan çocuklar, inşaat atıklarıyla oynuyor. İstanbul son yıllarda hızlı bir dönüşüm sürecinden geçiyor. İmara açılan bölgeler, köyden kente göç yatırımcıların da iştahını kabartıyor. Yeşili yok ederek yükselen binalar, İstanbul'u betonşehir haline getirmiş durumda. 

NÜFUS HIZLA ARTIYOR

Başakşehir'in Güvercintepe Mahallesi'de imara açılan bölgelerin başını çekiyor. Geçen sene 52 bin 164 kişinin yaşadığı mahalle, yapılan binalar sonrasında 60 bini aşkın bir nüfusa sahip oldu. Geçtiğimiz yıla kadar trafik olmayan mahallede, uzun araç kuyrukları oluşmaya başladı. Mahallenin imara açılmasından sonra her köşe başında yükselen konutlar, özellikle çocukların yaşam alanlarını daralttı. Çocuklar, inşaat atıklarının içinde oyun oynamak zorunda kalıyor. Hiçbir güvenlik tedbiri alınmayan inşaat, çocukların güvenliğini ciddi bir şekilde tehdit ediyor. Bölgeye en yakın çocuk parkı ise, 1 kilometre uzaklıkta bulunuyor. İçerisinde Suriyelilerin kafe işlettiği çocuk parkına gitmek isteyen çocuklar ise yolun karşısından geçerken kaza geçirme riski ile karşı karşıya bulunuyor.

YAPILAŞMAYA AÇIK
 
Yerleşim alanı olarak İstanbul'un en büyük ilçelerinden biri olan Başakşehir'in arazilerinin tamamı yapılaşma alanı olarak kabul ediliyor. İlçenin şu anda yüzde 70'e yakınının yapılaştığı ve kalan kısımlar için de imara açma hazırlıklarının yapıldığı biliniyor. 'İstanbul'un yeni vitrini' sloganı ile kurulan Başakşehir'in nüfusunda birkaç yıl içinde büyük bir patlama yaşanacağı tahmin ediliyor. 

Başakşehir sınırlarından geçmesi planlanan Kanal İstanbul nedeniyle bölge müteahhitlerin de kuşatması altında bulunuyor. Neredeyse her binanın altına açılan emlak ofisleri de durumun ciddiyetini gözler önüne seriyor. Kanal İstanbul projesi ile ilgili de ortada 3 iddia dolaşıyor. Birinci güzergaha göre Kanal İstanbul, Silivri'den Karadeniz'e çıkacak. İkincisi Büyükçekmece Gölü'nden devam edecek. Üçüncüsü de Küçükçekmece Gölü'nden girerek Karadeniz'e çıkacak. En kuvvetli ihtimal ise Küçükçekmece'den geçeceği belirtilen proje. Kanalistanbul, Sazlıbozna deresi güzergahından, Durusu üzerinden Karadeniz'e açılacak. Kanal İstanbul projesinin bölgeden geçmesi durumunda nüfusta büyük bir artış yaşanması bekleniyor. Tüm bunların çocukların ve vatandaşların yaşam alanlarını olumsuz yönde etkileyeceği düşünülüyor. 

ÇOCUKLAR TEHLİKEDE

Hızlı yapılaşmanın sürdüğü Güvercintepe'de, oyun alanı olmayan çocuklar bisikletleri ve toplarıyla caddelerde koşturuyor. Evlerine en yakın boş arsaya gidebilmek için, araçların hızla geçtiği kavşaklardan karşıya geçmek zorunda olan çocukları her adımda bir tehlike bekliyor. Uyuşturucu madde kullanımının da önlenemediği bölgede, çocuklar madde bağımlılarının tehdidi altında.

Güvercintepe sakinleri, yapılaşmaya açılan bölgede çocuklar için daha fazla park ve spor alanı yapılması için Başakşehir Belediyesi'nin bir an önce harekete geçmesini bekliyor.

Sibel Gülersöyler