Beyoğlu'nun eski ve ünlü mekanlarından biri olan ve 1970 yılından bu yana faaliyetini sürdüren Nizam Pide'nin kurucusu Nizamettin Kızılkayalar, mesleği torunlarına devretti. Kızılkayalar'ın torunu Erkan Özkan, dedesinden devraldığı pide lezzetini Beyoğlu'nda Parmak Kapı'da müşterilerine sunuyor. Erkan Özkan'ın dedesinden aldığı tek miras pide değildi. Lezzetli pide ve sütlaçları dışında çok başarılı olduğu bir konuda kuş fotoğrafları çekmesi.

Kuş fotoğrafçılığına başlaması 2006 yılında kuş fotoğraflarıyla dolu olan bir internet sitesinde dolaşırken fotoğraflar çok ilgilisini çekmiş. Ardından bu işi araştırmaya başlamış ve kendisine fotoğrafçı arkadaşlar edinmesiyle kuş fotoğrafçısı olma yolunda ilk adımı atmış. 

AMATÖRCE BAŞLADI

Sirkeci'den almış olduğu amatör bir ekipman ile bu işe başlayan Erkan Özkan şu an profesyonel bir kuş fotoğrafçısı aynı zamanda Atmacalar Derneği'nin de başkanı. Bu işe başladığında buralara gelemeyeceğini düşünen Erkan Bey, bu hobisiyle huzur, macera ve mutluluğun sınırsız olduğunu anlamış. Kendisi günlerini, aylarını, yıllarını bu işe vermiş.

KUŞLARI SAYIYOR

Türkiye sınırlarındaki kuşları çeken Erkan Özkaya, önceliğinin büyük kuşlar olduğunu söylüyor. Ülkemizin muhteşem potansiyeller içerdiğini ve bizlerin bu değerin farkında olmadığını da vurguladı tabii. Hatta ülkemizin doğal güzelliğiyle kendisi şu sözleri söyledi: 

''Doğayla iç içe olmamız gerekiyor. Yabancı ülkelerden fotoğrafçıların gelip Boğaz'da, Çamlıca Tepesi'nde günlerce bekleyip kuş sayımı yapıyor. Ülkemizde bulunan kuşların tek tek fotoğrafları çekiyor. Bizim de bunların değerini bilmemiz gerekiyor.''

'BİLİNÇSİZ AVCILIK TÜRLERİ TÜKETİYOR'

Erkan Özkan, bilinçli avcılara çok saygı duyduğunu dile getirdi fakat Türkiye'de birçok nadir bulunan kuş türünün yanlış ve bilinçsiz avlanma sonucunda türlerin tükenmekte olduğunu söyledi.
Bu konuda yetkili mertebelerden en kısa sürede bu türlerin neslinin tükenmemesi için önlemler bekliyoruz. Çünkü git gide azalan kuş türleri 436 ya düşmüş durumda. Erkan Beyin bahsettiği gibi ülkemiz değeri bilinmesi gereken bir doğal güzelliğe sahip ve bizler bu doğayı korumalıyız.

TİCARİ AMACI YOK

Çektiği Fotoğrafları hiç bir şekilde bir ücret karşılığında satmayan Erkan Özkan, bu yönüyle de örnek oluyor ve arşivini sadece üniversitelere açıyor. Gençlerinde bu gibi hobilere yönelmelerini, bu işin çok zor olmadığını ve sadece istemekten geçtiğini söylüyor. 

İşlerden fırsat buldukça bu sayede Türkiye'yi de gezip kuş fotoğraflarını çeken Özkan, herkese doğayı sevmeyi ve doğanın kendi güzelliğinin farkına varmalarını öneriyor.

Haber: İsmail Kıran (İAHA)