Asya ile Avrupa arasında tarihte yapılan yolculukların da uğrak yeri olduğu ortaya çıkan Avcılar'da kalıntıları bulunan Bathonea antik kentin kalıntılarının bulunduğu alan, dünyaca ünlü Central Park gibi halkın kullanımına açılacak. Kıyısı beton kulelerle çevrilen Küçükçekmece Gölü'nün yeşil kalan Avcılar kıyısı, antik kalıntıları ve doğal güzellikleriyle şehrin ortasında bir vaha gibi düzenlenerek halkın hizmetine sunulacak. 
Birkaç yıl öncesine kadar tarihteki iki ana yolun Avcılar'dan geçtiği düşünülürken bilim adamlarının araştırmaları sonucunda Roma'ya giden İpek Yolu'nun da Avcılar'dan geçtiği ortaya çıkmış ve bu keşif tüm Avcılarlıları heyecanlandırmıştı. 

BATHONEA ANTİK KENT

Aynı zamanda kuşların da göç yolu üzerinde olan Küçükçekmece Gölü etrafında 400 hektarlık alanda yapılan çalışmalarda Bathonea adında bir antik kent ortaya çıkarıldı. Kazılarda, ilk sağlık turizminin yapıldığı, Avrupa'ya tarımın ilk bu kent üzerinden gittiği ortaya çıkarken, tarih adına önemli kazanımlar elde edildi. Bu çalışmalar üzerine Avcılar Belediyesi, Bathonea Antik Kent Parkı'nı Central Park'a çevirmek için kolları sıvadı. Arkeolojik ve doğal bir sit alanı olan, içerisinde endemik ve nadir bitkiler bulunan ve pek çok canlı türüne yaşam alanı olan park, koruma amaçlı imar planına alındı. Böylece, bir kentin tarihi ve doğası tahrip edilmeden gelecek nesillere ulaştırılması hedefleniyor.

YÜZLERCE CANLI TÜRÜ VAR

Alanda gerçekleştirilecek olan çalışmalar sonucunda, parka hiçbir şekilde araçla giriş yapılamayacak. Tıpkı Central Park'taki gibi, 3 tekerlekli elektrikli gezi araçları kullanılacak. Aynı zamanda istihdam olanağı da yaratılacak olan parkta, Avcılar ekonomisine de önemli ölçüde katkıda bulunulacak. Kazı çalışmalarının bulunduğu alana ziyaretçiler de alınacak. Ancak, bu ziyaret yüksek platformlar üzerinden gerçekleşeceği için hiçbir toprak parçasına zarar verilmeyecek. Arkeolojik kazı sonrasında çıkan eserlerin de bir arkeoloji müzesinde sergilenmesi planlanıyor. 

Bathonea Antik Kent Parkı'nda 367 adet kuş türü için ve 20 bin adetin üzerinde konaklayan kuşlar için gözlem evleri inşa edilecek. Alanda spor faaliyetleri için de yer yapılacak. Proje sonucunda, Avcılar ve İstanbul halkı için yeni bir yaşam alanı inşa edilmiş olacak.

İSTİHDAM ALANI YARATILACAK

Alanın basın mensuplarına tanıtımı sırasında açıklamalarda bulunan Avcılar Belediye Başkanı Handan Toprak, bölgenin hem korunacağını, hem de kent ekonomisine katkı sağlayacağını belirterek "Biz tarihi de, doğayı da, arkeolojiyi de koruruz. Ama kuru kuru korumayız. Bunu ekonomi ve turizme kazandırırız. Burası yapıldığı zaman 100 binin üzerinde vatandaşa istihdam alanı yaratılmış olacak. İstanbul'un bu kadar merkezi bir yeri, bugüne dek Firuzköy halkı tarafından korunmuştur ama bu korunan yerin en kısa zamanda ekonomiye kazandırılması gerekir" dedi.

EKOLOJİK DENGEYİ KORUMAK ZORUNDAYIZ

Arkeolojik alanı içerisinde uzman ekipler ve basın ile gezen Toprak, antik kenti betonların arasında bir vahaya çevirerek halka açmak için hazırlıklarının sürdüğünü söyledi. Toprak, "Koruma amaçlı imar planımızı yaptık. Gölün karşı yakasına baktığımızda dev binalar görüyoruz ama bizler buraya sahip çıktık, koruduk ve bakın gördüğünüz gibi şimdi de burada bir antik kent inşa edeceğiz. Burada pek çok Avcılarlının arsası olsa da tek bir çivi bile çakmadılar. Çünkü, buranın halkı doğayı seviyor. Kuzeyden güneye göç eden kuşlar burada konaklıyor. Bu yol, aynı zamanda kuşların da otobanıdır. Aynı zamanda Meksika'dan gelen yılan balıkları burada ürüyor. Endemik ve epidemik bitki türleri ve yüzlerce çeşit kuş türü var. Burası ekolojik dengenin İstanbul'da korunabildiği tek yer. O yüzden buralara sahip çıkmalıyız. Bathonea Betonya olmasın" şeklinde konuştu.

Alanın gezilmesinden sonra, projenin detaylı sunumu Firuzköy Dinlenme Tesisleri'nde gerçekleşti. Burada da Avcılar Belediye Başkanı Handan Toprak, proje hakkında detaylı bilgi vererek, katılımcılara teşekkür etti. Toprak ayrıca 15-16 Mart tarihlerinde Avcılar'da gerçekleşen Uluslararası Avcılar Sempozyumu'nun sonuç bildirgesi olan 'Bütün Yollar Avcılar'dan Geçer' isimli kitabı takdim etti.

Sibel GÜLERSÖYLER