Gaziosmanpaşa'da acele kamulaştırma alanı ilan edilen Yenidoğan Mahallesi'nde vatandaşlar evlerinden zorla karot (beton numunesi) alındığını iddia etti. İstanbul'un en büyük ilçelerinden biri olan Gaziosmanpaşa'da toplam 30 bin evi etkileyecek acele kamulaştırma kararı alındı. Kamulaştırma kararı alınan bölgeler için "prestij proje" adıyla markalı konut projelerinin lansmanı yapıldı. Vatandaşlar ise, yargı süreci devam ederken belediyenin zorla beton numunesi aldığını ve evlerini boşaltmaları için tebligat gönderdiğini belirterek duruma tepki gösterdi.

DANIŞTAY İPTAL ETTİ

Bakanlar Kurulu'nun 10 Nisan 2016'da Resmi Gazete'de yayınlanan kararıyla Gaziosmanpaşa Belediyesi'ne yetki verildi. Gaziosmanpaşa Belediyesi de, ilçenin bazı mahallelerini "riskli alan" ilan ederek, kentsel dönüşüm projesi hazırlamaya başladı. Gaziosmanpaşalılar karara itiraz ederek, sürecin iptal edilmesini istedi. Danıştay'ın bazı mahallelerde riskli alan kararını iptal etti. Bu karara rağmen, belediye diğer mahalleleri kısım kısım riskli alan ilan etmeye başladı. Riskli alan ilan edilen mahallede yaşayanlar ise evlerini terk etmek istemiyor. 

REZİDANS YAPILACAK

Kamulaştırma kararı yaklaşık 10 binin üzerinde bir parseli ilgilendiriyor. İlçenin yüzde 80'i için kamulaştırma çalışması var. Mahallede riskli alan ilan edilerek yıkılan bazı evlerin arazilerinde ise yıllar geçmesine rağmen hafriyat kaldırılmadı. Mahalleli ise yaşam alanları için mücadele etme kararı aldıklarını ve bu kapsamda Gazıosmanpaşa Barınma Meclisi isimli bir dernek kurduklarını söylüyor. Mahallelerine AVM ve rezidans yapılmak istendiğini belirten mahalleli, "Biz mahallemizde mutluyuz. Ranta hayır" diyor.

Son olarak, Gaziosmanpaşa'ya bağlı Yenidoğan Mahallesi Kırbaş Sokak'ta yaşayan vatandaşların evlerinden karot (beton numunesi) örnekleri alındığı ortaya çıktı. 

Vatandaşlar barınma haklarına sonuna kadar sahip çıkacaklarını belirterek, "3 yıldır mücadele ediyoruz, riskli alan ve acele kamulaştırma kararları ile çok mücadele ettik. Şimdi de evlerimizden zorla karot örnekleri alınarak evlerimizi riskli yapı kapsamına sokmak istiyorlar" diyor. Mahalleli sadece davacı olanların evlerinden karot örnekleri aldığı iddiasında da bulunuyor.

YIKIM KARARI GELDİ

1972 yılından beri aynı evde oturan 77 yaşındaki Zikri Takım ve oğlu İsmail Takım'da evlerine yıkım kararı gönderildiğini belirterek, "Yıkım kararı bize 14 Kasım'da gönderildi ve "10 gün sonra evleriniz yıkılacak" denildi. Bizim evimiz şu an mahkemelik. Mahkemesi devam eden bir evi nasıl yıkabilirler? Biz bu olaylardan dolayı geçen yıl annemizi kaybettik. Bir komşumuzun babası mahkemede kalp krizi geçirdi. Bu karda kışta nereye gidelim?" şeklinde konuştu.

Konu ile ilgili konuşan Barınma Hakkı Meclisi Dernek Başkanı Korkmaz Aslan, "Bölgedeki adına kentsel dönüşüm denilen uygulamalar vatandaşın hakkını gözetmiyor. Buradaki mahalle kültürü yok edilmek isteniyor. Riskli alan kararı olmasına rağmen, evlerimizden karot örnekleri alındı.2013 yılındaki ilk riskli alan kararımız iptal edildi, ikincisinin de mahkemesi sürüyor. Yıkımların durdurulması ile ilgili yürütmeyi durdurma kararı aldırdık, o binalar 30-40 yıl önce yapılmış ve imar affından faydalanmış binalardı. Yani kaçak yapılar ile ilgili binaların tamamı için yürütmeyi durdurma kararı alındı. Sonraki süreçte de insanların kapılarına yıkım günü ve saatlerinin yazılı olduğu kağıtlar asıldı ve o insanların tamamı dava açtı" dedi.

Aslan, 2 bine yakın kişinin dava açtığını belirterek, "Davacı olan insanların evlerinden karot alındı. Burada Sarıgöl, Bağlarbaşı, mezarlık ve Yenidoğan'ı da içerisine alan bir inşaat alanı planlanıyor. Geçen haftada projenin lansmanı yapıldı. Bizim oturduğumuz evi, sokağı bize sormadan kime satıyorsunuz?" şeklinde konuştu.

Sibel Gülersöyler