İstanbul Başakşehir'deki iki ayrı semt pazarında ki farklı görüntü, mahalleler arası yaşam kalitesini de yansıtıyor. Güvercintepe Mahallesi ile Başak Mahallesi arasındaki uçurum pazar tezgahlarına da yansıyor. Başak Mahallesi'ndeki pazarda hijyene önem verilirken Güvercintepe Mahallesi'ndeki pazarda çoğu gıda maddesi üstü açık bir şekilde satılıyor.

DENETİMSİZ PAZAR
 
İstanbul'un hızla gelişen ve marka değeri giderek yükselen Başakşehir'de mahalleler arasındaki uçurum her noktada ortaya çıkmaya devam ediyor. Son olarak ilçenin kenar mahallesi olan ve Orta Bölge olarak tabir edilen, çoğunlukla ekonomik düzeyi düşük vatandaşların ikamet ettiği Güvercintepe Mahallesi'nde kurulan pazarlarda yeterli denetimin yapılmadığı ortaya çıktı. 

BONELİ PAZARCILAR

4. Etap'ta kurulan Başak Pazarı'nda yıl boyunca rutin bir şekilde gıda denetimleri yapılıyor. Hijyene de büyük önem verilen ve pazarcıların bone taktığı Başak Pazarı'nda hal böyleyken, Güvercintepe'de kurulan Çarşamba Pazarı'nda gıda malzemelerinin çoğu üstü açık bir şekilde satılıyor. 
Başakşehir Belediyesi Sağlık İşleri Müdürlüğü ve Zabıta Müdürlüğü ekipleri tarafından Başa Pazarı'nda gerçekleştirilen denetimlerde ekipler vatandaşın sağlığını tehdit edecek unsurları tek tek kontrol ediyor. 

SÜREKLİ ÖLÇÜLÜYOR

Şarküteri, gözleme, çiğköfte gibi vatandaşların pazar yaparken yemek yiyebileceği ve bozulmaya müsait ürünlerin tezgahlarını kontrol ederek ölçümler yapıyor ve ürünlerin son kullanma tarihlerini kontrol ediyor. Bu işlemler Başakşehir'in diğer bir mahallesi olan Güvercintepe Mahallesi'ndeki semt pazarında ne yazık ki uygulanmıyor.

Kaliteli ürünleri ucuza satan sosteye pazarı konsepti ile açılan Başakpazarda tekstilden, gıdaya, ev ürünlerinden kozmetik ürünlere kadar her türlü ürün kapalı ve hijyenik bir ortamda sağlanırken Güvercintepe semt pazarında ise zeytin ve peynirler dahi üstü açık bir şekilde vatandaşa sunuluyor. 

YÜRÜME BANTLI PAZAR

Başakpazar'da 500 araçlık otoparkın yanı sıra, asansör ve giyinme kabinleri de bulunuyor. Pazarda engellilerin rahat edebilmesi için yürüme bantları dahi bulunurken Güvercintepe semt pazarında normal vatandaşlar bile yürümekte zorlanıyor.
Aynı denetim ve özen Güvercintepe Mahallesi'nde bulunan ve Pazartesi, Çarşamba ve Cumartesi günleri kurulan pazarlarda gösterilmiyor. Vatandaşlar üstü açık tezgahlardan alışveriş etmek zorunda kalıyor. İki mahalle arasında ekonomik yönden yüksek olan uçurum pazar tezgahlarına verilen özene de yansıyor. Vatandaşlar ise, "Bu çifte standart artık bitmeli" diyor.

Sibel Gülersöyler/ ÖzelHaber