İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, İstanbul Galata Üniversitesi Akademik Yılı Açılış Töreni'ne katıldı. Soylu 'siyasi cinayetler' tartışmasına ilişkin "Kıymetli  gençler lütfen bugününüzü değerlendirirken sosyal medyadaki bir paragraflık tweetlerin pençesine sıkışmayın. Hatta sosyal medya demişken az önce saydıklarıma bir madde daha ekleyeyim. Dünyayı değiştiren internet teknolojisinde, dünyanın en iyi teknolojine sahibiz. Bugün sosyal medyada siyaset ile ilgili karşılaştığınız tartışmaların neredeyse tamamı esasen bu liderliği değil bu değişimi kıskanmaktadır" dedi. 

"Z KUŞAĞI GİBİ KONUŞUP A KUŞAĞI GİBİ YAPIYORLAR"

Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin öneminden bahseden Soylu, "Bu değişimin en son parçası olan Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemiyle oluşturulmaya çalışılan iklim bana sorarsanız 21. yüzyılda Türkiye'nin yaşadığı bu  değişime batıyı vizyonsuz ve yönsüz yakalamışken elimize geçen fırsatı elimizden almaya çalışmakla ilgilidir. Cumhurbaşkanlığı Hükümet sistemi, karar alma süreçlerini hızlandırmaktadır. Bizim icadımız mıdır? Elbette hayır. Parlamenter sistem bir mucize midir? Hayır. Öyle olsaydı kullandığımız 95 sene boyunca darbeler üretmezdi ve bizi çok farklı yerlere taşırdı. Bizi bundan ötesine götürecek takatı yoktu ve yeni bir modele geçiş yaptık. Bunun böyle dünyanın sonu gibi sunmak dövizdeki tartışmalara bakıp sistem tartışması açmak kimse kusura bakmasın ama Z kuşağı konuşup A kuşağı gibi yapıyorlar. Bizi etrafımızdaki coğrafyadan bugün ayıran en önemli fırsat içinde bulunduğumuz sistemdir" diye konuştu. 

"BİZDEN UYARMASI SİBER ORTAMDA DÜZGÜN DURSUNLAR"

Siber güvenlik ile ilgili yeni çalışmalara adım atıldığını belirten Soylu vatandaşları uyararak, "Bizim insansız hava araçlarımızda öyle bir yazılım var ki otomatik olarak insanı, havyanı, silahı tanıyor. İşte yapay zeka... Bizim öyle yazılımlarımı var ki... Bir siyasi cinayetler tartışması vardı. Buradan Türkiye'ye sesleniyorum. Sosyal medyada 'siyasi cinayetler' tartışmasını manipüle edenlerin yüzde 69'u bot hesaplardır. Dünyada bunu birkaç yabancı yapar bir de biz yaparız. Yine buradan söyleyeyim dünyadaki tüm ülkelerle yarışmaya hazırız.  Amerika'daki Rusya'daki yüz tarama sistemini gördüm. Bizim çocukların yazdığı yüz tarama sistemi onları fersah fersah edecektir. Bizim Siber Güvenlik Operasyon Merkezi, 24 saat tüm saldırıları kendi bakanlığımızdan ölçmeye, takip etmeye çalıştık. 2 gün önce Parlamento'daki vekil arkadaşlarımız elektronik kelepçe konusunda ne noktaya geldiğimizi, 1000'i aşkın olay oldu, bir tek küçük bir darbın dışında herhangi bir şikayet edenle edileni karşı karşıya bulunduran bir olayla karşı karşıya kalmadık. Önümüzdeki ay Roma'da Türkiye bunun ödülünü alacak. 7/24 saat çalışan makamımıza yönelik tüm siber saldırıların önlenmesi ve faillerin tespit edilmesine ilişkin sistem kurduk. Bizden uyarması siber ortamda düzgün dursunlar, kimseye bulaşmasınlar"