Bahçeşehirlilerin 2013 yılından beri betonlaşmaması için mücadele verdikleri Gölet Bölgesi'nden sevindirici haber geldi. İstanbul Bölge İdare Mahkemesi, Başakşehir Belediyesi ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın, İstanbul 5. İdare Mahkemesi'nin planları iptal eden kararına itirazlarını reddederek, Gölet'teki imar planlarının iptalini onayladı. Bahçeşehirlilerin nefes alabildikleri alanlardan biri olan Gölet Bölgesi için 2013 yılından beri betonlaşmaya karşı verilen hukuk mücadelesinden müjdeli haber geldi. Yargı, betonlaşmanın yolunu açan bir karar daha verdi.

YAPILAŞMA SÜRÜYOR

Son olarak, Danıştay'ın yürütmeyi durdurma kararına rağmen betonlaşmanın devam etmesi üzerine binlerce imza toplanmış ve yetkililere teslim edilmişti. Bölgenin önde gelen sivil toplum kuruluşlarının, siyasi partilerin ve vatandaşların açmış oldukları davaların ise çoğu Gölet Bölgesi'nin lehine çıksa da alanda hızlı bir yapılaşma devam ediyor. 

Bahçeşehirliler Derneği'nin (BADER) öncülüğünde vatandaşların açmış olduğu, gölet parsellerini de kapsayan imar planlarının iptali davasında Yerel Mahkeme olan İstanbul 5.İdare Mahkemesi davayı kabul ederek, özellikle Gölet'teki yeşil alanları yok etmeye müsait imar planlarını geçtiğimiz aylarda iptal etmişti. Buna gerekçe olarak da, imar planının "gölet ve çevresinde yeni yapıların inşa edilebilmesi koşullarının yaratılması alanın kendine özgü özelliklerini ve bütünlüğünü zedeleyeceğini" gerekçe göstermişti. 

ÇİFTE İTİRAZ GELDİ 

İstanbul 5. İdare Mahkemesi'nin, planları iptal eden kararına Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Başakşehir Belediye Başkanlığı itiraz etti. İtiraz üzerine konu İstanbul Bölge İdare Mahkemesi'ne taşındı.
İstanbul Bölge İdare Mahkemesi, çifte itiraz üzerine davanın esastan görüşülmesini karara bağlamıştı. Davayı görüşen Bölge İdare Mahkemesi, Başakşehir Belediyesi ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın itirazlarını reddederek, İstanbul 5.İdare Mahkemesi'nin kararının hukuka uygun olduğuna karar verdi. 

DAYANAĞI KALMADI

Mahkemenin verdiği kararla, bölgede halen devam eden inşaatların hukuki dayanağı kalmamış oldu. İmar planları iptal edilen bölge için Danıştay'ın yürütmeyi durdurma kararı da uygulanmıyor. Konu ile ilgili Bahçeşehir Gölet Gönüllüleri ve BADER tarafından yapılan açıklamada, "Gölet parsellerinin ticari emeller gözetilerek kullanılması tüm bölge halkının mağduriyetine ve en temel haklarının kullanımının engellenmesine neden olmaktadır. Kamusal alan fonksiyona sahip Gölet parsellerinde ticari planlama, İstanbul'un en önemli yeşil alanlarından biri olan gölet bölgesinin yok olmasına sebep olacaktır. Bu da Anayasa ile güvence altına alınan hakların kısıtlanmasına sebep olacaktır" denildi.

BADER'in açıklamasında "Hukuk sürecindeki tüm bu olumlu gelişmelere rağmen göletteki inşaat halen devam etmektedir. Gölette yapılan inşaatın hukuki dayanağı olan tüm işlemler sırasıyla iptal edilmiştir. Öncelikle imar planları, daha sonra Belediye Başkanına verilen yetki iptal edilmiş ve sonrasında da ihale işlemlerinin yürütmesi durdurulmuştur. Ancak buna rağmen devam eden inşaat hukuksuzdur ve derhal durmalıdır. Hukuka, demokratik toplum düzenine ve vatandaşın taleplerine saygı duymak zorunda olan Yerel Yönetimlerin bu denli hukuksuz bir işlemi devam ettirmesine karşı BADER ve Gölet Gönüllüleri olarak sonuna kadar mücadelemizi sürdüreceğiz" ifadeleri yer aldı.

RUHSAT İPTALİ MAHKEMEDE

Başakşehir Belediyesi'nin imara açıp, özel bir şirkete verdiği inşaat ruhsatının iptali için mahkemeye başvurulmuş, mahkeme dosyayı incelemeden usulden reddederek ilginç bir karara imza atmıştı. Ruhsat iptalini isteyen Başakşehir Belediyesi Meclis Üyesi Abdulhadi Akmugan, yerel mahkemenin başvurusunu incelemeden reddetmesi üzerine konuyu bir üst mahkemeye taşımıştı. 

Abdulhadi Akmugan tarafından açılan davanın bir önceki duruşmasında, Yerel Mahkeme dosya içeriğini incelemeden davayı usulden ret etmişti. Son olarak, İstinaf Mahkemesi olan İstanbul Bölge İdare Mahkemesi 4.İdare Dava Dairesi vermiş olduğu karar ile Yerel Mahkeme'nin usulden ret kararının yerinde olmadığı gerekçesi ile kararı ortadan kaldırdı ve davayı esastan incelemesi için Yerel Mahkeme'ye iade etti. Yerel mahkemenin, imar planlarını iptal eden İstanbul Bölge İdare Mahkemesi'nin kararını dikkate alarak inşaat ruhsatını iptal etmesi halinde, Bahçeşehir Gölet bölgesindeki inşaatlar tamamen "kaçak" duruma düşecek. 

Bahçeşehir'deki konutlar Gölet bölgesindeki arazinin ortak kullanım yeşil alan olduğu belirtilerek "Göl manzaralı villalar" olarak satılmıştı. Arazi, Bahçeşehir'i Emlakkonut'la birlikte inşa eden Süzer Holding tarafından belediyeye devredilmişti. İBB Başkanı seçilen Mevlüt Uysal da, belediyeye devredilen Gölet bölgesindeki araziyi önce imara açmış, ardından da özel bir şirkete kâr paylaşımı karşılığı devrederek inşaat ruhsatı vermişti.

Sibel GÜLERSÖYLER / ÖZEL HABER