Bahçeşehir Gölet bölgesinin imara açılmasının ardından Danıştay ve mahkeme kararına rağmen inşaat tüm hızıyla devam ediyor. Son olarak mahkemenin, Gölet bölgesini betonlaşmaya açan imar planını iptal ettiği halde inşaatın devam etmesi, Bahçeşehirlilerin tepkisini çekiyor. Yargı kararlarının uygulanmamasına tepki gösteren vatandaşlar, inşaat bölgesine giderek durumu protesto etti ve siyah çelenk bıraktı. Gölet'teki betonlaşmanın hukuki dayanağı kalmadığını, mahkemenin aleyhte kararlarına rağmen inşaatın devam ettiğini belirten vatandaşlar "Gölet parsellerinin ticari emeller gözetilerek kullanılması tüm bölge halkının mağduriyetine ve en temel haklarının kullanımının engellenmesine neden olmaktadır" dedi.

GÖLET YOK OLACAK

İnşaat alanına siyah çelenk bırakan ve belediyeyi yargı kararlarına uymaya çağıran vatandaşlar, yaptıkları açıklamada şu ifadeleri kullandı:

"Kamusal alan fonksiyona sahip gölet parsellerinde ticari planlama, İstanbul'un en önemli yeşil alanlarından biri olan gölet bölgesinin yok olmasına sebep olacaktır. Bu da Anayasa ile güvence altına alınan hakların kısıtlanmasına sebep olacaktır. Ancak hukuk sürecindeki tüm bu olumlu gelişmelere rağmen göletteki inşaat halen devam etmektedir." 

YETKİ DE İPTAL EDİLDİ

Açıklamanın devamında, Gölet'te yapılan inşaatın hukuki dayanağı olan tüm işlemlerin sırasıyla iptal edildiği belirtilerek, "Öncelikle imar planları, daha sonra Belediye Başkanına verilen yetki iptal edilmiş ve sonrasında da ihale işlemlerinin yürütmesi durdurulmuştur. Ancak buna rağmen devam eden inşaat hukuksuzdur ve derhal durmalıdır. Hukuka, demokratik toplum düzenine ve vatandaşın taleplerine saygı duymak zorunda olan Yerel Yönetimlerin bu denli hukuksuz bir işlemi devam ettirmesine karşı BADER ve Gölet Gönüllüleri olarak sonuna kadar mücadelemizi sürdüreceğiz" ifadeleri kullanıldı.

DANIŞTAY DURDURMUŞTU

Başakşehir'in Bahçeşehir Gölet Bölgesi, bölge halkının ve sivil toplum kuruluşlarının bölgede çadır kurup geceler boyu nöbet tutmasına ve imza toplamasına rağmen 2013 yılında betonlaşmaya açılmıştı. Bahçeşehir'i Emlakkonut'la birlikte inşaa eden Süzer Holding'e ait arazi önce Başakşehir Belediyesi'ne devredilmiş, ardından belediye bölgeyi "ticaret alanı" ilan ederek yapılaşmaya açmıştı. Vatandaşların başvurusu üzerine Danıştay, "yürütmeyi durdurma" kararı almış, buna rağmen inşaat devam etmişti.

Hukuk mücadelesini sürdüren vatandaşlar Bahçeşehir Gölet Alanı ile Pazar Alanına ilişkin 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı ve 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı değişikliğinin, haksız ve hukuka aykırı olduğunu, plan değişikliğinin halkın yaşam standartlarını etkileyeceğini, eşitlik ilkesine, kamu yararına ve planlama ilkelerine aykırı olduğunu ileri sürülerek planların iptalleri istenmişti.

MAHKEME İPTAL ETTİ

Başvuruyu görüşen İstanbul 5. İdare Mahkemesi, imar planlarını iptal etmişti. 2016/1418 No'lu kararda iptal gerekçesi şu şekilde açıklanmıştı: "Bilgi, belge ve bilirkişi raporları birlikte değerlendirilmiş, dava konusu planlarda plan notu ve hükümleri ile gölet ve çevresinde yeni yapıların inşa edilebilmesi koşullarının oluşturulmasının alanın kendine özgü özelliklerini ve bütünlüğünü zedeleyecek olması; plan notlarında "vb" ifadesinin kullanılmış olmasının parkın niteliği açısından önemli belirsizlikler oluşturması nedenleriyle uyuşmazlık taşınmazlar yönünden dava konusu 1/5000 ve 1/1000 ölçekli plan değişikliklerinde şehircilik ilkelerine, planlama esaslarına, kamu yararına ve hukuka uyarlık bulunmadığı sonucuna ulaşılmıştır."

İPTAL DE ONAYLANDI

Başakşehir Belediyesi ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, İstanbul 5. İdare Mahkemesi'nin iptal kararına itiraz etmiş, konu İstanbul Bölge İdare Mahkemesi'ne taşınmıştı. 4. İdare Dava Dairesi ise itirazı değerlendirmiş ve 5. İdare Mahkemesi'nin verdiği "şehircilik ilkelerine, planlama esaslarına, kamu yararına ve hukuka uygunluk bulunmadığı" gerekçeli imar planı iptalini onaylamıştı.

Danıştay'ın "yürütmeyi durdurma" ve Bölge İdare Mahkemesi'nin "imar planını iptal" kararlarına rağmen inşaatın devam etmesine tepki gösteren vatandaşlar, inşaat alanına giderek "Halkın taleplerine ve mahkeme kararlarına rağmen inşaatın devam etmesi hukuksuzluğunu protesto ediyoruz" diyerek siyah çelenk bıraktı.

Sibel GÜLERSÖYLER / ÖZEL HABER