Türkiye'nin ilk uydu kenti sloganıyla yola çıkan, Habitat ödüllü Bahçeşehir'in gündemini son yıllarda imara açılan Gölet bölgesi meşgul ediyor. Gölet Bölgesi'nin 2017 yılı ise beton mücadelesinin zirveye çıktığı bir yıl oldu. Gölet'in bir yılını sizler için derledik. İstanbul'un hızla gelişen ilçelerinin başında gelen Başakşehir'e bağlı Bahçeşehir'de bulunan Gölet Bölgesi 2015 yılından beri betonlaşmama mücadelesi veriyor. Türkiye'nin ilk uydu kenti sloganıyla yola çıkan, Habitat Ödüllü Bahçeşehir zaman içinde planlandığı dönemki nüfusunun 3 katı bir artışla karşı karşıya kaldı. Adım başı lüks konutların yükseldiği mahallede, vatandaşlar yeşile hasret yaşıyor. Başakşehir Belediyesi'nin mahallenin son yeşil alanı olan 13 bin 500 metrekarelik alanı kapsayan Gölet Bölgesi'ni imara açması vatandaşlar ile belediyeyi karşı karşıya getirdi. İmara açılmaması için sayısız dava açılan, geceleri çadır kurarak nöbet tutan mahalleli, son olarak Danıştay'ın yürütmeyi durdurma kararına rağmen inşaatın devam etmesini siyah çelenk koyarak protesto etti. Bahçeşehirliler topladıkları binlerce imzayı da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na teslim etmişlerdi. Bahçeşehirliler yeşil mücadelesi verirken bu süreçte Başakşehir Belediye Başkan Mevlüt Uysal İBB Başkanlığı'na getirilmiş yerine de yeni başkan Yasin Kartoğlu görevi devralmıştı.

FETÖ'CÜ FİRMA İDDİASI

Bu süreçte Bahçeşehir Gölet Bölgesi ile ilgili çarpıcı bir iddia da Başakşehir CHP İlçe Başkanı Özgür Karabat'tan gelmişti. Karabat, "Gölet projesini verdikleri Atmaca Grup firmasının ortaklarından biri Sunny, biri de MFA yani Mehmet Fatih Ağgül. Bu adam Fetullah Gülen'in yeğeni ile evli ve şu anda yurtdışında. Ve bizim belediye bunlara iş yaptırıyor" açıklamasında bulunmuştu. Bu çarpıcı iddia da 2018 yılında cevaplanması gereken bir soru olarak güncelliğini koruyor.

Gölet Bölgesi'nin imara açılması ise 6 Mart 2015 tarihine dayanıyor. Gölet hasılat paylaşımının mecliste konuşulduğu gün çıkan olaylarda meclis üyeleri darp edilmiş ve bir gazeteci de elinden yaralanmıştı. Bu şekilde geçirilen gölet imarı vatandaşların da tepkisine neden olmuş, çok sayıda eylem ve basın açıklamasında bulunan vatandaşlar imarın iptalini talep etmişti. O süreçten sonra Bahçeşehirliler yeşil alanları için mücadele etme kararı almıştı. Özellikle Bahçeşehirliler Derneği(BADER) ve Bahçeşehir Gölet Gönüllüleri tarafından etkin bir şekilde yürütülen süreçte bugüne dek çok sayıda dava açıldığı biliniyor.

GECE NÖBETLERİ TUTTULAR

8 Mart 2017 tarihinde Bahçeşehir'de bulunan Golf Kulübü Tesisi ve İSKİ'ye ait Biyolojik Arıtma Tesisi'nin yıkılması ve Gölet'teki söğüt ağaçlarının kesilmesi üzerine, Bahçeşehirliler yaşam alanlarını korumak için nöbete başlamışlar ve bu nöbet kamuoyunda büyük ses getirmişti. Bahçeşehirlilerin Bir Işık da Sen Yak şiarıyla sürdürdükleri nöbetin 60.gününde ise Danıştay 13. Dairesi yürütmeyi durdurma kararı vermiş. Danıştay 13. Dairesi tarafından, Başakşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal'ın Bahçeşehir Gölet'i satma yetkisi olmadığına ve Danıştay 8. Dairesince Bahçeşehir Gölet inşaatının durdurulmasına karar verilmişti. Bu karara rağmen inşaat gene durmamış, çalışmalar hızla devam etmişti.

6 Mayıs 2017 tarihinde ise Bahçeşehir Gölet Bölgesi'nde vatandaşların yürüyüş yaptıkları parkurun kapatılmış ve vatandaşların tepkileri üzerine 1 hafta sonra açılmıştı.

YÜRÜTMEYİ DURDURMA KARARINA RAĞMEN İNŞAAT SÜRÜYOR

15 Ağustos 2017 tarihinde ise, Başakşehir Cumhuriyet Halk Partisi Meclis Üyesi Abdulhadi Akmugan tarafından açılan Bahçeşehir Gölet'te halen devam eden  inşaat yapı ruhsatının iptali için açılan davada Bahçeşehirlileri sevindiren bir gelişme yaşanmıştı. Akmugan tarafından açılan davanın bir önceki duruşmasında, Yerel Mahkeme dosya içeriğini incelemeden davayı usulden ret etmişti. Son olarak, İstinaf Mahkemesi olan İstanbul Bölge İdare Mahkemesi 4.İdare Dava Dairesi vermiş olduğu karar ile Yerel Mahkeme'nin usulden ret kararının yerinde olmadığı gerekçesi ile kararı ortadan kaldırdı ve davayı esastan incelemesi için Yerel Mahkeme'ye iade etmesi de mahalleliyi sevindirmişti.

2017 yılının son açıklaması ise, Bahçeşehirliler Derneği ve Bahçeşehir Gölet Gönüllüleri'nden geldi. Açıklamada, "Danıştay 13. Dairesi'nin kararı ile Gölet Park'ta devam eden inşaatın hukuksuzluğu bir kez daha tespit edilmiş oldu. Daha önce ihale işleminin iptali davasını gören mahkeme, bu davada yürütmenin durdurulması kararını vermişti. Buna istinaden hukuksuzluğu tespit edilen ihale ve devamındaki inşaat işlemlerinin durması beklenirken Başakşehir Belediyesi inşaata hukukun etrafından dolanarak devam etmişti. Ayrıca Başakşehir Belediyesi bahsi geçen Yürütmenin Durdurulması kararına da itiraz etmişti. Danıştay 13. Dairesi vermiş olduğu karar ile Başakşehir Belediyesi'nin itirazını reddetmiş ve verilen Yürütmenin Durdurulması kararının yerinde olduğuna da kanaat getirmiştir. Biz bu aşamada hukuk kuralları ve mahkeme kararlarına saygılı olması beklenen ve bu kararları uygulaması gereken Başakşehir Belediyesi'nin derhal inşaat çalışmalarının durdurulması yönünde karar vermesini beklemekteyiz" denilmişti.

BADER ve Bahçeşehir Gölet Gönüllüleri 2018 yılında da mücadeleye devam kararı aldı.

Sibel GÜLERSÖYLER / ÖZEL HABER