Son 2 yıldır işçilerin maaşlarını düzensiz bir şekilde ödeyen Avcılar Belediyesi'nde işçiler aylardır maaş alamıyor. Fen İşleri Müdürlüğü işçilerine 3, Park ve Bahçeler Müdürlüğü işçilerine 4, özel güvenlik personeline 7, Sosyal Destek Birimi işçilerine 8, Sosyal Tesis- Kültür Kafelerde çalışan işçilerine 3 aydır maaş ödenmezken, kadrolu işçilerine ise sosyal hakları 2 yıldır ödenmiyor. Emekliye ayrılan işçilerin tazminatlarının yanı sıra, memurların da ikramiyelerinin ödenmediği ortaya çıktı. 

'İNTİHARI DÜŞÜNDÜM'

Yaklaşık 400 işçi, maaşlarını alamadığı gerekçesiyle geçtiğimiz aylarda çadır kurarak belediye önünde eylem yaptı. En son bayramda ödeme alan işçiler, ailelerin yüzüne bakamadıklarını söylüyor. Eğitim öğretim döneminin başlamasıyla masrafları katlanan işçiler, ne yapacakları bilmediklerini söylüyor. Nisan ayında taşerondan kadroya geçirilen işçiler, kendilerine devlet garantisi iş verildiğini düşünürken heveslerinin kursağında kaldığını belirtiyor. Belediye İştiraki İşletmeleri'nde çalışan işçiler, "Bu nasıl kadro?" diyerek, duruma tepki gösteriyor. Taşeron firmadan 1, belediyeden de 4 maaş alamadığını belirten bir işçi de intihar etmeyi düşündüğünü fakat çocukları için vazgeçtiğini gözleri dolu dolu anlatıyor.

4 YILDIR BÖYLEYİZ

İşçi maaşlarında yaşanan düzensizliğin eski belediye başkanı Mustafa Değirmenci döneminde başladığını belirten işçiler, "Handan Toprak, borçlu bir belediye aldı ve 5 yıllık başkanlığı süresince bize sadece ilk yıl düzenli maaş yatırıldı. Bizler 4 yıldır düzenli maaş alamıyoruz. Sürekli borçlanma yetkisi alıyor ancak aldığı borçlar maaş olarak bize dönmüyor. En son borçlanma yetkisi istediğinde ise Belediye Meclisi reddetti" diyor.

'SÜPÜRGECİ SAYISI GİDEREK ARTIRILDI'

Avcılar Belediyesi'nde çalışan  ve gündüzleri de bir çay ocağında ekmeğini kazanmaya çalışan bir işçi, "283 süpürgeci vardı ancak bunların sayısı giderek arttırıldı ve fazla işçi istihdam edildi. Bunların yanı sıra Ramazan eğlencelerine, çevre süslemesine,konserlere, yılbaşı süslemesine kadar her şeye para harcayan belediye biz işçilerini aç bırakıyor. Çocuklarımızın yüzüne bakamaz olduk. Eşim git sokağa limon sat diyor. Ne yapacağımı bilmiyorum" diyor.

İsmini vermek isteyemeyen bir başka işçi de, "Bu olaylardan sonra ailecek psikolojimiz bozuldu. Eşimle boşanma aşamasına geldik, belediyede nasıl para olmaz beni aldatıyorsun diyerek, babasının evine gitti. Arkadaşlarımız antidepresan ilaçları kullanıyor" şeklinde konuştu. Çoğu arkadaşlarının da ek iş olarak taksicilik, hamalcılık, bulaşıkçılık, garsonluk gibi ek işler yaptıklarını söylüyor. Bir temizlik işçisi de çöp arabalarına konulacak benzin bulmakta bile zorlanıldığı iddiasında bulundu.

HAFTAYA UMUT VAR

Konu ile ilgili görüşünü aldığımız Belediye İş Sendikası'ndan bir yetkili, "Bizler, eylem ve etkinlikler ile konuyu her zaman gündemde tutmaya çalışıyoruz. Belediye şu anda dağılmış halde ve bu ödemelerin yapılmamasının tasfiye ekibinden kaynaklandığı konuşuluyor. Artık mağduriyetimizin kağıt üzerinde de çözülmesini istiyoruz" ifadelerini kullandı. Konuştuğumuz bir diğer yetkili de ödemelerin önümüzdeki hafta yapılacağını iddia etti.

Sibel GÜLERSÖYLER