Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nden geçmemek için arabalı vapurları kullanan ağır taşıtlara İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) tarafından getirilen yasak, İDO tarafından mahkemeye taşındı. İDO, UKOME'nin Sirkeci-Harem hattında araç geçişlerini kısıtlamasına karşı dava açtı

İDO, İstanbul Büyükşehir Belediyesi UKOME Başkanlığı tarafından alınan "N2 ve N3 sınıfı kamyonet ve kamyon gibi araçların (Azami yüklü ağırlığı 3500 kg'ı geçmeyen N1 sınıfı motorlu taşıtlar hariç), trafik sıkışıklığına neden oldukları gerekçesiyle, Sirkeci-Harem ve Çubuklu-İstinye araba vapuru hatlarının kullanım izinlerini kaldırması" konusundaki kararının yürütmesinin durdurulması ve iptal istemiyle dava açtı.

MALİYET ARTTI

İstanbul İdare Mahkemesi'ne başvuran İDO, dava konusu olarak "UKOME'nin kamu yararı gözetilmeden aldığı bu karar ile trafiğin çözümüne katkı sağlanmamış, küçük esnafın maliyetlerini artırmış, hukuk işletilmemiş ve ulaşım hakkı engellenmiştir. İDO'nun özelleştirilmesinden gelen hakları dikkate alınmamış ve ticari faaliyeti engellenmiştir" gerekçelerini gösterdi.

HUKUKA AYKIRI

Böylelikle Sirkeci-Harem hattından yıllardır geçen araçların bu hattı kullanmaması için yapılan kısıtlama kamu yararına ve hukuka aykırı olduğunun ifade edildiği, İDO'nun dava dilekçesinde, özetle şöyle denildi:

Bu karar İstanbul'un trafik yoğunluğunu azaltmaya değil artırmaya yöneliktir. UKOME'nin verdiği izinle Sirkeci ve Harem bölgesine ve iskelenin önüne kadar gelebilen, buralarda durabilen, yük indirebilen ve yükleyebilen Güzergah İzin Belgesine sahip araçların adeta buradan feribota binmesi yasaklanmakta, bu araçlar yeniden İstanbul trafiğine sokularak, çevre yolları üzerinden 150 km den fazla yol yaparak gidecekleri yere ulaşmaları istenmektedir.
Bu kararla sadece İDO ve feribotla karşıya geçmek isteyen araç sahipleri mağdur edilmektedir.
Bu karar İstanbul ticaretine, küçük esnaf ve tüccara çok ciddi darbe vuracak, tüketici fiyatlarını aynı oranda etkileyecek, şehir trafiğini ve yoğunluğunu artıracaktır."

YASAK GELMİŞTİ

Şehir içi dağıtım yapan ağır tonajlı araçlar ile, Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nden geçmek istemeyen araçlar, özellikle Sirkeci-Harem arabalı vapur hattını kullanmaya başlamıştı. Kamyonların, özellikle gece saatlerinde Yenikapı-Sirkeci arasındaki karayolunda uzun kuyruklar oluşturması üzerine İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezi bu araçların arabalı vapurla Boğaz'ı geçmesini yasaklamıştı. Yasağın gerekçesinde, ağır tonajlı araçların şehir içi trafiği aksattığı ve yollarda hasar oluşturduğu belirtilmişti. Yasak, özellikle şehir içi dağıtım yapan ve 15 Temmuz Şehitler Köprüsü ile Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nden geçiş yasağı olan araçları olumsuz etkilemişti.

Erhan Özkul