Büyükçekmece sahilinin nadir yeşil alanlarından biri olan Albatros Parkı'nı betonlaşmaya açan imar planları mahkemeden döndü. Albatros için mücadele eden vatandaşların açtığı davada kararını açıklayan İstanbul Bölge İdare Mahkemesi, parkı ticaret, konut ve turizm alanı yapan imar planlarına yürütmeyi durdurdu. Vatandaşlar kararı sevinçle karşıladı.

Büyükçekmece Sahili'ndeki en geniş yüzölçümüne sahip yeşillik alan olan Albatros Parkı'nın betonlaşmaması için bölge halkı uzun yıllardır mücadele veriyor. Albatros'un yüzde 60 konut, yüzde 40 ticaret ve turizm alanı olarak ihaleye sunulması ile başlayan süreçte, önce ağaçlar budanmış sonrada araziye mıncır dökülmüştü. Bu süreçte de Katarlılara satılacağı iddia edilen Albatros Parkı'nın yapılaşmaması için bölge halkı 30 gün boyunca parkta çadır kurmuş ve yapılaşmanın durdurulmasını talep etmişti. Geçen süre içerisinde ise çeşitli basın açıklamaları düzenleyen mahalleli, 'Albatros yeşil kalacak' sloganı ile konuyu sürekli gündemde tutmayı başarmıştı. 
Son olarak, 14 Ekim 2011 tarihinde Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği(TMMOB)'nin açmış olduğu imar planlarının iptali için açtığı itiraz davası Büyükçekçekmece halkı lehine sonuçlandı. İstanbul Bölge İdare Mahkemesi; Büyükçekmece Belediyesi tarafından eklenen, İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından onaylanan Albatros'un imar planlarına ticaret+konut eklemelerinin yasadışı olduğuna hükmetti ve yürütmeyi durdurma kararı aldı.

İMAR PLANLARI BİRBİRİYLE ÇELİŞİYOR

Söz konusu planın hukuka aykırı olduğunu belirten mahkeme, telafisi güç zararlar doğurabileceğinden yürütmenin durdurulmasına karar verdi. Mahkeme, dava konusu parsellerin 2004 tarihli Nazım İmar Planı'nda turistik tesis olarak belirlendiğini ve 2011 tarihli uygulama planlarında da ticaret+konut+turizm alanı işleve girdiğini belirterek, plan paftalarında herhangi bir değişikliğe gidilmediğini belirtti. Mahkeme, "Dava konusu parsellerin paftada ve buna dair lejantlarda halen turistik tesis alanı olarak gösterilmesine rağmen plan notu değişikliği ile konut+ticaret+turizm alanına alındığı, dolayısıyla plan paftası ile plan notlarının birbiriyle çeliştiği görülmüştür. Diğer taraftan iskana ve yapılaşmaya konu edileceği anlaşılan bodrum katların mevzuata aykırı olarak emsala dahil edilmediğinin görüldüğü, ayrıca mekânsal planlar yapım yönetmeliğindeki uygulama imar planının tanımından da görüleceği üzere yapılara verilen yüksekliklerin uygulama imar planı ile belirlenmesi gerektiği bunun avan projeye bırakılamayacağı açıktır" diyerek, yürütmeyi durdurma kararı verdi.

BU DAHA BAŞLANGIÇ

Konu ile ilgili açıklama yapan Diren Büyükçekmece Platformu'ndan İlker Kolukısa, "Bu daha başlangıç. Albatros tekrar eski yeşil haline getirilene kadar mücadelemize devam edeceğiz. Çocukların ağaçların altında koşuşturduğu; yetişkinlerin yanlarında getirdikleri termostan çaylarını içtikleri, soluklandıkları ve kimsenin bunlar için para ödemek zorunda kalmadığı; ağaçlardan gökyüzünün görülemediği eski haline getirilene kadar mücadeleye devam edeceğiz" dedi.

Sibel GÜLERSÖYLER