Üsküdar'dan başlayıp Kızıltoprak'a kadar uzanan büyük Karacaahmet Mezarlığı'nın günümüze kalabilen son parçası olarak bilinen Ayrılık Çeşme Mezarlığı'nın harabe görüntüsü görenlerin içini sızlatıyor. İlk definlerin 400 yıl önce yapıldığı bilinen mezarlığa defin işlemi 20. yüzyıl başlarına kadar devam ettiği biliniyor. Mezarlıktaki mezar taşlarının çoğu tahrip edilmiş, bazılarının baş kısmı düşmüş ve bazı yerlerde taşlar toplu olarak bir araya dikilmiş.

SARAYLILAR DA VAR

Halk arasında Arap Cami Mezarlığı olarak da bilinen mezarlık, şimdiki Ayrılık Çeşme Marmaray İstasyonu'na paralel bir şekilde uzanıyor. Mezarlıkta Osmanlı Sarayı'na mensup görevli kişilerin ve toplum içinde statüsü yüksek saray çalışanlarının yakınlarının kabirleri de bulunuyor. Mezarlığın yıllar içerisinde şehir geliştikçe Acıbadem Caddesi'nden inerken sağ tarafta kalan kısmının yol çalışmaları nedeniyle istimlak edildiği öğrenildi. İstimlak edilen bölgedeki mezarların da, mezarlığın kalan bölümüne gelişi güzel taşınmasından dolayı, tarihi mezar taşları bir araya toplanmış, çoğu kırılmış ve yere yatmış vaziyette duruyor.

TİNERCİ YATAĞI OLMUŞ 

Şimdilerde ise, mezarlıktaki mezar taşlarının çoğunun başları gövdelerinden ayrılmış, kırılmış ya da ayak veya baş taşı eksik bir şekilde ziyaretçilerini karşılıyor. Mezarlık çevresinde oturan vatandaşların iddiasına göre, mezarlık geceleri tinercilerin uğrak mekanı haline geldi. Vatandaşlar, madde bağımlıları yanında geceleri serleri yuvasına dönen mezarlığın bulunduğu bölümden geçmeye korktuklarını söylüyor.

70'LERDE ONARILDI 

1970'lerin başında Türkiye Turing ve Otomobil Kurumu tarafından mezarlıkta bir kurtarma çalışması yapılmış, mezarlık temizleme işlemleri sırasında tonlarca moloz çıkarılarak, kırılmış olan mezar taşlarının yapıştırılarak mezarlığın yüksek ve yeşile boyalı parmaklıklarla çevrilip koruma altına alındığı biliniyor. Ancak geçen süre içerisinde, bir çalışma yapılmadığı için, 400 yıllık mezarlık kaderine gün sayıyor.

ONARIM KARARI VAR 

Mezarlık için İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür Varlıkları Projeler Müdürlüğü tarafından 2014 yılında restorasyon kararı alındı ve bitiş süresi 2015 yılı olarak belirlendi. Bu süre içerisinde herhangi bir çalışma yapılmayan mezarlıkta, ikinci kez 2017 yılı için restorasyon kararı alındı. Geçen süre içerisinde de mezarlıkta herhangi bir çalışma yapılmadığı ortaya çıktı.

Konu ile ilgili konuşan ve ismini vermek istemeyen bir mahalleli, "Buradan her geçtiğimde Fatiha okuyorum. Bu insanların kabir taşlarının hali için bizler de çok üzülüyoruz. Kabirlerin hepsi içiçe girdiği için, farklı mezar taşları da kabirlerin başında bulunduğunu öğrendik. Ruhlarının şad olması için yetkililer bu mezarlığı el atsın. Bazı komşularımız da geceleri mezarlıkta tinercilerin olduğunu söylüyor. Geceleri geçerken tedirgin oluyoruz" diyor. 
 

Sibel GÜLERSÖYLER / ÖZEL HABER