Levi Strauss, 20 Mayıs 1873’te San Fransico’da madenciler için kot pantolon üretip satmaya başladığında madenciler dışında bu pantolonları birilerinin giyeceğini tahmin etmemişti. 148 yıl önce madenciler için geliştirilen inovatif fikir günümüzde en popüler giyim eşyası olmaya devam ediyor. Dünyanın neresinde olursanız olun sokağa çıktığınızda şehrin en kalabalık caddelerinde yürüyen her 20 insanın en az 8’inin üzerinde 148 yıl önce ortaya atılan yenilikçi düşüncenin ürününü görebilirsiniz.

İnovatif fikirleri ticarileştirebilenler başarılı oluyor. Yeni nesil ticaret anlayışında bu söylem geçerliliğini koruyor. Amerikalı bilgisayar programcısı Mark Zuckerberg ve Harvard üniversitesindeki girişimci arkadaşları 2004 yılında yenilikçi bir fikir ortaya attılar.

Harvard’lı gençlerin inovatif fikirleri ilk etapta ilkokul arkadaşları veya üniversite arkadaşlarını bir sosyal paylaşım platformunda buluşturmayı hedefliyordu. Ancak sonraki aşamada bu sosyal paylaşım platformu popülerliğini arttırarak inovatif fikrin ticarileşmesinin en başarılı örneklerinden biri oldu.

Zuckerberg 101.2 milyar $ servetiyle 36 yaşında dünyanın en zengin insanı olmayı başardı. Yenilikçi fikir ortaya koymak önemli ancak bu fikri ticarileştiremedikten sonra bir anlamı olmuyor. Yeni nesil ticaretin yenilikçi girişimcileri Bill Gates, Zuckerberg, Jeff Bezos, Tesla inovatif düşünceyi ticarileştirmeyi başaran dünyanın en zengin insanları.

Pandemi dijital ticareti ön plana çıkardı.

Son bir yılda dünyayı etkisi altına alan korona virüs sebebiyle dünyada iş yapma şekilleri değişti. Bu süreçte dijital platformlar ön plana çıktı. Evden çalışma modeli hayatımızın içerisine girdi.

Bu durum herkesin ve her kurumun iş görme biçimlerinde değişikliğe gitmesine neden oldu. Bazı sektörler geleceği de öngörerek bu değişimleri köklü olarak gerçekleştirdi. COVID-19, istemeden de olsa gelecek için öngörülen değişimlerin radikal bir şekilde gerçekleşmesine neden oldu.

İnsanların evden çalışmaya başlaması ile birlikte online toplantılar yapabileceğimiz uygulamalar kısa süre içinde hatırı sayılır bir popülariteye ulaştı. O uygulamalardan en dikkat çekici olanı ise Zoom oldu. 9 yıl önce kurulan ve Aralık 2019’da 10 milyon kullanıcıya hizmet veren uygulama kısa sürede 300 milyon kullanıcı rakamına ulaştı.

Pandemi sürecinde kullanıcı sayısında hızlı artış görülen Zoom’un bu süreçte elde ettiği kazanç artmaya devam ediyor. 2020’nin ilk 3 ayında 328.2 milyon dolar gelir elde eden Zoom'un ikinci çeyrek geliri 663,5 milyon dolar olarak gerçekleşti. Bu durum 2019 yılının aynı dönemine oranla yüzde 458 artış anlamına geliyor.
Zoom'un 2021 yılı mali gelir görünümünün 2.39 milyar dolar olduğunu söyleyen CEO Eric S. Yuan, corona virüs salgını sırasında uygulamanın çok daha yaygın hale geldiğinin altını çiziyor.

İTO İnovatif girişimcileri bekliyor…

Yeni nesil ticaret, dijital platforma kayıyor. Pandemi sürecinde bu durum hız kazandı diyebiliriz. Yenilikçi e-ticaret modelleri geliştirmek ve bunu ticarileştirmek yeni başarı hikâyelerinin önünü açabilir. Türk girişimciler arasından bu başarı hikâyesini yazacak çok değerli insanlar olduğunu düşünüyorum. Ancak ülkemizdeki bu değerli insanların fikirleri ticarileşmeden çöp oluyor, ya da beyin göçüyle yurt dışında ticarileşiyor.

Bu bağlamda; İstanbul Ticaret Odası yenilikçi iş fikirlerinin ticarileşerek ülkemize katma değer sağlaması amacıyla bir vakıf kurmuş. Bilgiyi Ticarileştirme Merkezi (BTM) adıyla hizmet veren vakıf Türk girişimcilerin inovatif fikirlerinin ticarileşmesine katkı sağlıyor.

BTM’de inovatif fikirlerin iş modeli haline gelmesi sağlanırken; eğitim ve seminerler, mentor desteği, yatırımcı eşleştirmeleri, girişimcilerin yatırımcı karşısında sunum yaptığı demo günü etkinlikleri, İTO Komite eşleştirmeleri, 7/24 ofis imkânı, birebir danışmanlık gibi hizmetler girişimcilere tamamen ücretsiz sunuluyor.

Fulya’daki 3 bin metrekarelik yerleşkesinde girişimcilere hizmet veren BTM’de yenilikçi fikirlerin büyümesi, satış yapması ve yatırım alması sağlanıyor. Bugüne kadar 10 binden fazla başvuru alan, girişimleri 172 milyon lira değerleme ile yatırım alan ve 65 milyon liradan fazla satış yapan BTM, sunduğu hizmetlerle startupların ticarileşmesinin ve ölçeklenmesinin yolunu açıyor.

İTO (İstanbul Ticaret Odası) bünyesinde kurulan BTM’nin ( Bilgiyi Ticarileştirme Merkezi ) mütevelli heyeti ve yönetim kurulu başkanı İTO Başkanı Şekip Avdagiç. İSO (İstanbul Sanayi Odası) Başkan vekili Sadık Ayhan Saruhan, Müsiad Genel Başkanı Abdurrahman Kaan, Dünya Gazetesinin tanınmış ekonomi yazarları Şeref Oğuz ve Vahap Munyar mütevelli heyetinde dikkat çeken isimler olarak yer alıyor.  

İstanbul Ticaret Odası ( İTO) 139 yıllık tarihiyle dünyanın en köklü meslek örgütleri arasında yer alıyor. 1882’de 17 üyeyle kurulan İTO, bugün 81 meslek komitesi 450 bin üye sayısıyla dünyanın ikinci büyük ticaret odası konumda yer alıyor.

İstanbul Ticaret Odası’nın iştiraki olarak hizmet veren bilgiyi ticarileştirme merkezi fulya yerleşkesinde yeni girişimcileri bekliyor. Buradan çıkacak yenilikçi fikirler İTO desteğiyle ticarileşerek yeni nesil ticarette söz sahibi olmamıza vesile olacaktır.