Turizmciler, sonbahar döneminde sektörde ciddi bir hareketlilik yaşanmasını bekliyor. Geçenlerde bu konuda bir yazı yazmış ve sezon sonundan umutlu olduğumuza değinmiştik. Özellikle İngiltere’nin vereceği kararla yüzlerin gülebileceğini de söylemiştik. Bu umudumuz halen devam ediyor. Zaten turizm sektörü temsilcileri de yaptıkları açıklamalarda İngiltere’den umutlu olduklarını söylüyor.

Turizm sektörünün temsilcileri, sonbahar döneminde de sektörde ciddi bir hareketlilik bekliyor. Milliyet’te Duygu Erdoğan'ın konu hakkında derlediği bir haber analiz var. Habere göre rezervasyonlar genellikle son dakika olarak gitse de, ekim ayına dahi rezervasyon alındığı ifade ediliyor.

Hatta biz daha da ileri gidelim, meteoroloji tahminlerine göre Kasım ayı da turizm için elverişli geçecek. Bu durumda bir ay daha sezonun uzayabileceğini söyleyebiliriz.

Meeting Point Turkey CCO’su Kamil Özil, turizmde halen son dakika rezervasyonlarının süreci belirlediğini belirtirken, sonbaharda da 2020’ye göre daha iyi bir dönem beklediklerini söyledi. Şimdiye kadar Türkiye için 500 bin kişilik yolcu satışı yaptıklarını anlatan Özil, “Bunun yaklaşık 350 binini getirdik. Ağırlıklı olarak Almanya ama Avrupa’dan çeşitli ülkeler de var. Sonbaharda da hareketliliğin süreceğini söyleyebiliriz. Ancak yapılan rezervasyonlar genellikle en geç 4 haftaya kadar oluyor. İnsanlar önlerini görmek istiyor. Bu nedenle yine son dakika talepleri şekillendirici olacaktır” diye konuştu.

Anex Tour Genel Müdürü Vural Karasu, şu an için Rusya pazarında her şeyin yolunda gittiğini anlatırken, sonbahar aylarında da hareketin devam edeceğini düşündüklerini dile getirdi. Karasu, “Ekim ayı sonuna kadar satışlarımız da var. Ancak çoğunlukla rezervasyonlar son dakika yapıldığı için biz de değerlendirmelerimizi ona göre yapabiliyoruz. Geçen yıla göre iyileşme çok daha iyi. Aşının turizm sektöründe çok iyi durumda olması, ülke genelinde giderek artması ve hızlanması yurt dışında çok olumlu tepkiler alıyor. Biz de herkese, her ortamda anlatıyoruz” dedi.

Yerli ve yabancı turistler açısından yapılan rezervasyonlarla gelecek ayları değerlendiren Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği (POYD) Başkanı Ülkay Atmaca, İngiltere’nin Türkiye’ye olan seyahatleri açmadığını ancak 8 Eylül’de ülkede yapılacak yeni değerlendirme için umutlu olduklarını söyledi. Atmaca’nın görüşleri de şu şekilde:

“Bunun dışında yabancı turist açısından kasım sonuna kadar belli bir doluluk seviyesinde kalacağımızı öngörüyoruz. Açık olan tesisler talep görmeye devam ediyor. Rusya, ağırlıklı grup olarak dikkat çekerken, pek çok çeşitli ülkeden misafir ağırlıyoruz. Yerli turist ise okulların açılacağı öngörüsüyle biraz azalıyor. Ancak yerini çocuksuz aileler, arkadaş grupları gibi henüz tatile çıkmamış, daha sakin bir tatil arayışında olan kesimler dolduracak. Bu yıl oldukça iyi dönüşler alıyoruz. Görünen o ki, Türkiye’de turizm çeşitliliğinin verdiği güçle kış ayları da iyi geçecek.”

Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği (ETİK) Başkanı Mehmet İşler, devam eden turist talebinin ‘aşı’ kaynaklı olduğunu vurgularken, bu güven ortamının özellikle 2022 yılını destekleyeceğini ifade etti. İşler, “Kasım sonuna kadar açık olan tesislerde dolulukların iyi gideceğini düşünüyoruz. Ancak asıl hedefimiz 2022. Turizmciler olarak kayıpların telafi edilmesine yönelik umudumuzu ise hiç düşmeyen aşılama hızı ve bu konudaki farkındalık destekliyor. Bu dönemde başımıza gelen en iyi şey aşılamadır. Dış pazarda da oluşturduğumuz bu güvenli ortamın daha iyi görüldüğünü fark ediyoruz” diye konuştu.

Bir olumlu görüş de Turizm Bakanı Ersoy’dan geldi.

Türkiye Bankalar Birliği (TBB) ile turizm sektörü temsilcilerinin katıldığı toplantı ile ilgili açıklama yağan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, özelikle turizm bölgelerinde önce yangın şeklinde başlayan ardından da Karadeniz'de sel felaketine dönüşen afetlerle karşı karşıya kalındığını söyledi.

Kıyı kentlerindeki turizm bölgelerindeki yatırımcıların finansman sorunu oluştuğunu kaydeden Mehmet Nuri Ersoy, TBB ile yaptıkları toplantıda haziran ayına kadarki ölü sezon döneminde kredi, anapara ve faizlerinin nasıl yapılandırılabileceği, 2023 sonrasına nasıl ötelenebileceği ve bankalarla nasıl esnek çalışılabileceği konusunda fikir birliğine vardıklarını açıkladı. Ersoy, “Bu bağlamda gerekli çalışmaları yapıp hızlı şekilde hayata geçireceğiz. İhtiyaç sahiplerini ihtiyaç bazında, firma bazında bankalarımız tek tek çalışarak destek olacaklar" dedi.

Bankaların, TBB’nin de görüşü doğrultusunda afet bölgesi kapsamındaki otellerin borçlarını yapılandıracağını belirten Ersoy, "Esnek şekilde bu dönemi atlatmalarını el birliğiyle sağlayacağız inşallah.” diye konuştu.

Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Turizm Geliştirme Ajansının tanıtımda Marmaris’e öncelik vereceğini ifade eden Bakan Ersoy, “Yeni tanıtım filmlerimizi devreye alıyoruz. Hem Türkiye'de hem mevcut dış pazarlarında bu tanıtıma hızlı şekilde başlıyoruz. Öncelikli olarak dijital pazarlarda ama önümüzdeki sezon için Marmaris için pazar çeşitlemesi çok çok önemli.” dedi.

Özetleyelim:

Turizmde yaşanabilecek hareketlilik yan sektörün de can simidi olacak. Turizmi sadece otel olarak düşünmeyelim. Yan sektör de çok önemli. Sıkıntılı olan yan sektör nefes alabilir. Hiç değilse geç de olsa turizme bir canlanma olabilir ve sektör az zararla sezonu kapatabilir.