Şu noktaya dikkat:

Delta virüsünün yayıldığı Hindistan bile İngiltere tarafından kırmızı listeden sarıya alınırken, Türkiye’nin kırmızı listede tutulması akıl ve mantık ile çelişmektedir. Avrupa’dan Türkiye dışında hiçbir ülkenin bulunmadığı kırmızı listede Arjantin, Brezilya, Şili, Bangladeş, Küba, Kongo, Kenya, Nepal, Pakistan, Filipinler, Sudan, Srilanka, Tunus ve Uganda gibi Güney Amerika, Afrika ve Asya’dan 60 ülke bulunuyor.

NBK Touristic Genel Müdürü Recep Yavuz, ormanlarımızın peşi sıra yandığı bugünlerde Türkiye turizminin genel değerlendirmesini de yaptığı “İngilizler nereye gidiyor” başlıklı makalesinde “Türkiye’nin kırmızı listeye alınmasının arkasında başka nedenler mi yatıyor?” sorusuna bakın Recep Yavuz, istatistiksel verilerle nasıl cevap veriyor, kendisini dinleyelim:

“Sanırım bu yılın turizm açısından en büyük hayal kırıklığı İngiltere’nin 12 Mayıs itibarı ile Türkiye’ye uçuşları kapatması oldu. Önceleri korona varyantlarının yayılmasına engel olması için yürürlüğe konulduğu düşünülen Trafik lambası uygulamasının zamanla ülkelerdeki vaka sayılarına göre revize edileceği bekleniyordu. Ancak uygulamada Türkiye gibi sürekli kırmızda tutulan bazı ülkeler hayal kırıklığı yaşadılar. Örneğin 3 haftada bir yapılan güncellemelerde Türkiye’den daha fazla vaka olan birçok ülkenin kırmızıdan sarıya, sarıdan yeşile dönüştürüldüğünü, Türkiye’nin ise Afganistan, Bangladeş, Brezilya, Şili gibi ülkeler ile aynı statüde tutulduğunu ve hatta bütün engellere rağmen Türkiye’ye geleceklerin dönüşlerindeki zorunlu 10 günlük otel karantina ücretinin 1750 Sterlinden, 2285 Sterline çıkarılması anlaşılır gibi değildir. İngiltere’nin özellikle Türkiye konusundaki bu tutumu hem kendi ülkesinde, hem turizm dünyasında oldukça garipsenmiştir. Dün yapılan güncellemede Delta virüsünün yayıldığı Hindistan bile kırmızı listeden sarıya alınırken, Türkiye’nin kırmızı listede tutulması akıl ve mantık ile çelişmektedir. Avrupa’dan Türkiye dışında hiçbir ülkenin bulunmadığı kırmızı listede Arjantin , Brezilya, Şili, Bangladeş, Küba, Kongo, Kenya, Nepal, Pakistan, Filipinler, Sudan, Srilanka, Tunus ve Uganda gibi Güney Amerika, Afrika ve Asya’dan 60 ülke bulunuyor.

Hâlihazırda sarı listede 145, yeşil listede 36 ülke bulunuyor. Listelere bakıp, ülkelerdeki vaka sayıları ve aşılanma oranları kıyaslandığında o kadar çok mantıksızlık görülüyor ki,’ bunun altında başka nedenler mi yatıyor?’ diye düşünmemek elde değil.

· Mesela, John Hopkins Üniversitesi verilerine göre 97 bin ölümün ve %3,3’lük aşılanmanın olduğu İran nasıl sarı listeye girebiliyor?

· Aynı şekilde sadece %1,2 aşılanmanın olduğu Irak da sarı listede yer alıyor.

· Halkının ancak %1,7 aşılanmış olan Ermenistan da sarı listede.

Birbiri ile çelişen o kadar veri var ki. Eğer bir bilgisayar bu verileri alıp sisteme girseydi Türkiye çoktan en azından sarı listede olur, Almanya’nın yüksek rizikolu ülke ilan ettiği Kıbrıs Rum Kesimi, İspanya, Portekiz, Hindistan ise kırmızı listeye alınırdı.

Bu arada dünyada en çok tatil yapan ülkeler arasında bulunan İngiliz vatandaşları Delta varyantından kaynaklanan bütün olumsuz gelişmelere rağmen, gevşemelerin başlaması ile birlikte tatillerine yapmaya başladılar. Özellikle Akdeniz ülkelerini tercih eden İngilizler, Türkiye alternatifinin ortadan kalkması ile başta İspanya, Portekiz ve Yunanistan sahillerini doldurdular.

Akdeniz’deki en önemli 16 havalimanının iki aylık gelişlerine baktığımızda Haziran ve Temmuz ayında en az 900 bin İngiliz turistin Akdeniz bölgesinde tatil yaptığını görüyoruz. Bizim istatistiğini tutmadığımız diğer ülke ve diğer havalimanlarını da göz önünde bulundurursak iki ayda 1 milyon İngiliz turistin Akdeniz ülkelerinde tatil yaptığını öngörebiliriz. İngilizlerin öncelikli tercihi İspanya, Portekiz ve Yunanistan oldu.

İNGİLİZ TURİSTLER

HAZİRAN

TEMMUZ

TOPLAM

İSPANYA

114.000

256.000

370.000

PORTEKİZ

187.000

55.000

242.000

YUNANİSTAN

52.000

134.000

186.000

GÜNEY KIBRIS

11.000

41.000

52.000

İTALYA

18.000

11.000

29.000

MISIR

9.900

7.800

17.700

HIRVATİSTAN

0

5.000

5.000

391.900

509.800

901.700

Son yıllarda özellikle Ege ve Antalya için önemli hale gelen İngiliz pazarının tam yükselmek üzereyken bu şekilde engellenmesi bölgede 300-400 bin civarında İngiliz turistin kaybı anlamına geliyor. 2019 yılında ülkemize 2,5 milyon, korona gölgesinde geçen 2020 yılında ise 820 bin İngiliz turist gelmişti.

Bir sonraki güncellemenin Ağustos sonunda yapılacağından yola çıkarak, sezon sonuna yaklaşırken Türkiye’nin bu yıl için İngiliz turist almasının artık mümkün olmadığını düşünebiliriz. Ağustos sonunda yapılacak bir revize bile önemli bir yoğunluk sağlayamayacaktır.

Bu sene Antalya yerine Portekiz’e giden İngiliz turistleri seneye bekliyoruz”