UEFA Şampiyonlar Ligi’nde 2020-2021 sezonunun finalistleri belli oldu. İstanbul’daki dev final İngiliz düellosuna sahne olacak. Londra’dan ve Manchester’dan kalkacak iki uçak İstanbul’a kupayı almak için inecek. Futbolda kulüpler düzeyindeki Avrupa’nın en büyük kupası İstanbul’dan İngiltere’nin hangi şehrine gidecek? Başkent Londra’ya mı yoksa Manchester şehrine mi merakla bekliyoruz.

Bu sorunun cevabını 29 Mayıs Cumartesi gecesi hep birlikte öğreneceğiz. Chelsea ile Manchester City arasında oynanacak dev final İstanbul Atatürk Olimpiyat stadında saat: 22:00’da başlayacak. Atatürk Olimpiyat Stadı, 2005 finalinin ardından ikinci kez Şampiyonlar Ligi’nde finale ev sahipliği yapacak.

Şampiyonlar Ligi finali 2020 senesinde İstanbul’a verilmişti. 2019 Aralık ayında Çin’in Vuhan kentinden tüm dünyaya yayılan korona virüs salgını 2020 senesinde bu büyük organizasyonun İstanbul’da yapılmasına engel olmuştu. 2020 finali için hazırlanan İstanbul, pandemi nedeniyle finalin Portekiz’e alınmasının ardından 2021 finaline ev sahipliği yapacak.

Dev finali stadyumda 20 bin taraftarın izlemesi bekleniyor.

Korana virüs nedeniyle uzun süredir taraftarlar stadyumlarda maç izleyemiyor. Ancak bu dev müsabakayı sınırlı sayıda da olsa tribünde taraftarlar izlemesi bekleniyor. Kesin karar henüz açıklanmadı, kesinleşirse 80 bin kişilik Atatürk Olimpiyat Stadına % 25 oranında seyirci alınacak. Bu bağlamda; 29 Mayıs Cumartesi gecesi 20 bin taraftar tribünde yerini alarak takımını destekleyebilecek.

İngiliz taraftarlardan PCR testi istenmeyecek…

Kararın birkaç güne açıklanmasını bekliyoruz. Eğer karar kesinleşirse pandemi koşullarında ülkeye giriş yapacak İngiliz taraftarlar için nasıl bir tedbir alınacak merak konusu. Türkiye 15 Mayıs’tan itibaren aralarında İngiltere’nin de bulunduğu 15 ülkeden gelen yolculardan PCR testi istemeyeceğini duyurmuştu.

29 Mayıs gecesi oynanacak dev final için % 25 kararı kesinleşirse ülkeye giriş yapacak İngiliz taraftarlar için PCR testi istenmeyecek. 15 Mayıs itibariyle bu karar yürürlüğe gireceği için İngilizler maçtan önce ülkemize giriş yapabilecekler. Türkiye’de son dönemde artan vakaların İngiliz mutantı olduğu söyleniyordu. 18 Mayıs’ta kapanmanın sona ereceğini düşünürsek İstanbul için bir risk durumu söz konusu olabilir.

İstanbul’a gelecek İngiliz vatandaşlarının aşı olup olmadığını bilecek miyiz? PCR testi istenmeyeceği için pozitif mi negatif mi nasıl öğreneceğiz? 18 Mayısta kapanma sona erecek İstanbul’a gelecek İngiliz vatandaşlarının konaklayacakları otellerde nasıl tedbirler alınacak? İngiliz taraftarların İstanbul’da vatandaşların arasına karışıp, restoranlarda yemek yemesine, alışveriş yapmasına izin verilecek mi? Daha önce tecrübe ettiğimiz üzere alkol alıp taşkınlık yapan İngiliz holiganlara yönelik nasıl tedbirler alınacak?

2021 finalini onlara verelim 2022 bizim olsun…

Biz tüm bu soruların cevabını beklerken, İngiltere’de finalin İstanbul’dan alınması tartışmaya açıldı. Şampiyonlar Ligi finalinin seyircili olması ve finale iki İngiliz takımının çıkması, taraftarların İstanbul’a seyahati öncesinde İngiltere’de tartışma başlattı.

İngiltere İşçi Partisi Milletvekili Clive Efford, final Webley’e alınsın çıkışı yaptı. Efford; İngiliz taraftarların, Türkiye’ye gidip gelmesine izin vermek, koronavirüs nedeniyle son dönemde aldığımız tüm önlemleri alay konusu haline getirecektir. Bu aşamada özellikle yeni varyantların ortaya çıkması ve aşıların onlara karşı etkili olup olmadığı konusunda endişe duyduğumuz için, bu noktada İstanbul’a gitmelerine izin vermek değmeyecek bir risk. Finali iki İngiliz takımı oynayacağı için finalin yerini değiştirmek gayet mantıklı. Bu nedenle final Wembley’de oynansın, 2022 Şampiyonlar Ligi finali ise Türkiye’ye verilsin açıklamasını yaptı.

İngiltere Aşı Bakanı Nadhim Zahawi; Dev final için İstanbul’a gelecek İngiliz taraftarların korona virüs pasaportu olacağını duyurdu. Test sonuçları ve aşı durumlarının bu pasaporta ekleneceğini söyledi.

Norwich Üniversitesi Tıp Profesörü Paul Hunter; İnsanlar muhtemelen kurallara uymayacakları büyük bir uluslararası etkinliğe katılacaklar. Çok fazla da alkol alacaklar. Bence İstanbul’a gitmelerine izin vermek iyi bir fikir değil. Türkiye’de vakalar düşmeye başladı ama yine de bize göre oldukça yüksek olacak. Maçın oynanacağı 29 Mayıs tarihine kadar Türkiye’nin İngiltere’ye yakın bir vaka sayısına inmesinin bir yolu yok açıklamasını yaptı.  

İngiltere’de İşçi Partisi Milletvekili kendi vatandaşlarını düşünerek, İstanbul’a göndermek istemiyor. İki İngiliz takımının oynayacağı final maçının ülkesinde oynanması gerektiğini düşünüyor. İngiltere aşı bakanı İstanbul’a gelecek İngiliz taraftarlara korona virüs pasaportu verileceğini söyleyerek final maçının İstanbul’da oynanmasında bir sakınca olmadığını düşünüyor. Norwich Üniversitesi Tıp Profesörü Paul Hunter ise önemli bir uyarıda bulunarak, İngilizlerin İstanbul’a gelmesinin iyi bir fikir olmadığını söylüyor.

Organizasyona ev sahipliği yapacak olan Türkiye tarafı konuyla ilgili ne düşünüyor? İngiliz İşçi Partisi Milletvekili Clive Efford’un 2021 finali bizde yapılsın, 2022 finali İstanbul’da oynansın açıklaması bizim açımızdan olumlu olabilir. 2022 Mayısında dünya genelinde aşılamanın biteceğini düşünürsek, Atatürk Olimpiyat Stadyumunda tam kapasite bir final maçı izleyebiliriz.

İki İngiliz takımı arasında oynanacak bu finali onlara bırakalım. Seneye aşılamanın da olumlu etkisiyle Atatürk Olimpiyat stadını dolduralım. İstanbul yine görkemli bir finale sahne olsun. Bu hem sağlık açısından hem de ekonomik açıdan bizim faydamıza olacaktır.